Nu ne mai umiliti, chemati-ne la anticipate! (Opinii)

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 00:38
2398 citiri
Nu ne mai umiliti, chemati-ne la anticipate! (Opinii)
Foto: steaua.ro

Ni se spune, pompos, ca proiectul de lege prin care coalitia urmareste comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, in 2012, se afla in dezbatere publica. Probabil, se gaseste expus pe undeva pe vreun site al administratiei centrale, nu se stie cine il dezbate in mod public, dar, personal, nu am auzit pana acum de vreun eveniment care sa puna in discutie asemenea proiecte de lege. Daca auzeam, ma duceam primul la dezbateri.

Sa ne mai intrebam de ce, conform ultimului sondaj IMAS, alegatorii cu studii superioare prefera Opozitia in detrimentul PDL? Orice om cu putina cultura politica isi da seama ca aceasta gogorita, cu comasarea alegerilor, nu reprezinata decat o tentativa puerila a Puterii de a mai salva ceva pe ultima suta de metri. Altfel nu ar fi impins localele catre legislative, ci ar fi incercat invers, sa aduca parlamentarele catre primavara.

Totusi, in laboratoarele potentatilor zilei se mai spera ca, pana la toamna, se vor mai potoli excesele nemultumitilor neamului. Poate, pana atunci, le va permite si FMI-ul ca oarece farame financiare sa fie aruncate catre bugetarii lihniti, dupa ultimele ajustari austere. Scopul nu este altul decat acela de a creea confuzie in mintea unui alegator si asa satul, pana peste cap, de politica asta facuta dupa ureche.

Un elector slab pregatit, derutat, care va merge in cabina de vot cu un vraf de buletine: pentru alegerea primarului, consiliului local, consiliului judetean sau general, dupa caz, senatori si deputati. INS n-a fost in stare sa execute in conditii normale un banal recensamant, si ma intreb cum se va descurca BEC (Biroul Electoral Central) in situatia expusa mai sus.

Se invoca necesitatea economisirii banului public, facandu-se un calcul conform caruia in visteria statului ar ramane neatinsi vreo 20 de milioane de euro. Sa fim seriosi si sa spunem romanilor adevarul. Dragi compatrioti, acum putin timp, cu ocazia maretei Zile Nationale, s-au cheltuit infinit mai multi bani decat o amarata suma de 20 milioane euro.

N-am vazut in toata tara oameni misunand pe langa oale imense cu fasole si pahare de tuica fiarta, n-am fost martorii unor concerte de neuitat, la care au participat artistii neamului? Zi de zi, luna de luna, se arunca sume imense pe tot felul de pseudoevenimente numite "Zilele Orasului X", care, daca ar fi puse cap la cap, ar intrece cu mult cele 20 milioane potential economisite de la buget.

De unde sa credem ca au venit acesti bani pentru a organiza cu fast marile ceremonii de parada si megalomanicele sindrofii din diverse localitati ale tarii? A venit oare primarul Ontanu cu bani de acasa, sa organizeze acele manifestari marete din Sectorul 2 al Capitalei, condimentate cu muzica saltareata si artisti "extrem de valorosi"? Credeti ca toate aceste vedete canta pe bani putini? Zilele trecute aflam din presa ca Stefan Banica Junior a incasat 10.000 de euro pentru un recital de 60 minute in Pitesti. Toate autoritatile locale au fost prezente le eveniment, pentru a marca debutul Sarbatorilor de Iarna.

Vorba populara, conform careia obrazul subtire cu cheltuiala se tine, este valabila si in aceste cazuri, altfel presedintele Basescu nu ar fi ales tocmai Sectorul 2 al Bucurestiului pentru a-si expune zambetul ravasitor. Sa nu mai vorbim despre cum a fost adusa asistenta la pelerinajul lui Basescu in Colentina, pentru ca nu avem dovezi si riscam sa fim considerati "uslasi notorii". Din pacate, acei "uslasi notorii" mentin fraiele puterii in bratele PDL, iar nea Miky Spaga sau Culita Tarata au devenit ingerasii neamului.

Pe de alta parte, cine da dreptul actualei Coalitii sa prelungeasca, cu de la sine putere, mandatul unor primari cu aproape 6 luni? In tari normale, cu democratii solide, sistemul electoral nu se schimba decat cu acordul a doua treimi din Parlament, dar in Romania fiecare guvern, care s-a aflat la putere a incercat sa schimbe ceva in favoarea lui. Pentru a nu mai prelungi mandatul primarilor cu 6 luni propun altceva.

Sa ne cheme Coalitia la alegeri anticipate. Sa ne aduca in fata urnelor, pentru ca actuala configuratie parlamentara este construita mincinos cu un partid surogat, format peste noapte prin migrarea unor indezirabili de la PNL si PSD catre reevaluatul UNPR. Asa vom avea ocazia sa vedem si daca sondajele de opinie mint, iar IMAS-ul nu este altceva decat un instrument de propaganda al Opozitiei. Dupa cum sustin anumite cercuri, evident. Personal, inca mai astept Alba ca Zapada sau Scufita Rosie, dar se pare ca, mai degraba, am sanse sa-l descopar pe Mos Gerila.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#alegeri proiect comasare, #ziua nationala, #comasare alegeri, #basescu ontanu, #UNPR, #PSD, #PNL, #PDL, #Alba ca Zapada, #Scufita Rosie , #comasare alegeri