Nu ne mai luati de fraieri! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 20 Iunie 2014, ora 22:52
11752 citiri
Nu ne mai luati de fraieri! (Opinii)

"La B1, Gelu Visan (PMP - n.red.) tocmai ne spune ca poarta cravata rosie din respect fata de electoratul PSD. Elena Udrea ne anunta ca l-ar vota pe George Maior. Estimp, Ponta se da liberal. Mai, sa fie!", scrie pe contul sau de Facebook Adrian Papahagi.

"Sunt legat de confidentialitatea unor discutii, dar constat ca in Romania intre ceea ce citesc in ziare si realitatea conversatiei politice e o distanta enorma. Eu nu ii pot imagina pe Mitt Romney si pe Barack Obama sau pe consilierii lor avand discutii private in diverse restaurante in timpul campaniei si aranjand diverse lucruri. (...)

Citim despre injuraturi dintre diversi oameni politici si pe urma ii vedem ca se infratesc. Caragiale a fost, de fapt, un autor tragic si noi traim tragedia caragialiana mereu si mereu, desi in conditiile europenizarii politicii romanesti ar trebui sa o depasim. Alegatorul e un pion manipulabil pe o tabla pe care altii fac jocurile", spune Vladimir Tismaneanu, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Cred ca, independent unul de celalalt, ambii profesori atrag atentia, de fapt, asupra aceluiasi fenomen dezgustator - mascarada in care se scufunda politica romaneasca.

Practic, in acest moment e imposibil sa spui care sunt principiile si sa anticipezi pe un termen cat de cat rezonabil conduita unui partid. Fosti dusmani de moarte se pupa zgomotos. Marile impacari nu sunt precedate de niste clarificari principiale igienice, generand intre perplexitate si sila.

Cu cat vehementa discursului public e mai teribila, cu atat potentialul de blat pe sub masa e mai mare, pentru ca nimic nu favorizeaza mai bine furtul decat diversiunea zgomotoasa, spectacolul de lumini din culori. Iar fenomenul depaseste granitele politicului, trecand in presa de partid.

PDL si PNL se imbratiseaza, fosti lideri liberali care si-au facut din anihilarea democrat liberalilor profesie de credinta devin peste noapte lideri PDL, sefi peste cei pe care voiau sa ii distruga.

PMP se declara principala forta a opozitiei antiPSD, se jura ca si-ar da si sufletul pentru oprirea partidului-stat, dar de la inaltimea celor 6 procente ale sale conditioneaza unitatea dreptei de acceptarea candidatului sau la prezidentiale. Adica partidul de 6% bate cu pumnul in masa celor doua partide care au, individual, dublul scorului sau.

Sa nu inteleaga ca pune o conditie imposibil de acceptat? Sa nu inteleaga ca in felul acesta face jocul PSD? Sau face in mod deliberat jocul PSD?

Cand iti stabiliesti candidat la prezidentiale, si nu orice fel de candidat, ci unul care nu poate fi negociat, un fost vicepresedinte PSD, in timp ce anunti ca in anumite conditii ai fi dispus sa sustii in turul al doilea candidatul PSD, adica implicit partidul-stat, ce mesaj transmiti tu, de fapt? Ce strategie proiectezi, tu, partid balama, care depinzi practic de Traian Basescu si dupa incheierea mandatului acestuia, daca nu intri la guvernare, risti sa dispari cu totul?

Si mai remarc o premiera, dupa stiinta mea, in presa romaneasca: B1 si Antena 3, cele doua fete ale aceleiasi monede, si-au dat mana intr-o campanie aparent comuna impotriva celui care este foarte probabil sa devina candidatul PNL-PDL la prezidentiale. Nu spun ca subiectul campaniei este fals: evident ca un politican de varf trebuie sa-si poata justifica averea pana la ultimul ac din casa, iar dl Iohannis nu este convingator. Dar de cate ori s-a mai intamplat ca B1 si A3 sa aiba o tinta comuna?

Sunt lucruri care sfideaza cel putin logica, daca nu bunul simt. Si ele adancesc falia dintre clasa politica si un electorat care se simte luat de fraier si manipulat grosier.

Ceea ce par a nu intelege baietii si fetele cu intelegeri prin restaurante, ca sa-l parafrazez pe Vladimir Tismaneanu, este ca dispretul fata de intelectul alegatorului se simte si ca omul obisnuit, chiar daca nu e politolog sau analist de profesie, percepe minciuna si ipocrizia, are un simt pentru ea, chiar daca nu o defineste ca atare.

N-am pretins niciodata sa existe vreun loc in lume unde politica sa fie o zona perfect salubra si morala, dar nu cred ca exista vreunul unde politica sa fie chiar atat de nerusinata. Asa ca, dragi baieti si dragi fete care sa va credeti atat de iscusiti, nu ne mai luati de fraieri, ca nu suntem!

Abraham Lincoln - ati auzit de el, nu-i asa?, dragi fete si baieti iscusiti - spunea asa: "Poti sa pacalesti cativa oameni tot timpul si toti oamenii o perioada, dar nu poti sa pacalesti toti oamenii tot timpul".

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#Papahagi Tismaneanu, #PMP PDL PNL, #standard politica romania, #jocuri politice , #politica interna
Comentarii