Noua amanare pentru "familia traditionala": Parlamentarii paseaza asumarea propunerii de modificare a Constitutiei

Marti, 21 Februarie 2017, ora 17:20
5415 citiri
Noua amanare pentru "familia traditionala": Parlamentarii paseaza asumarea propunerii de modificare a Constitutiei
Foto: Facebook / Eugen Nicolicea

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a amanat, marti, din nou, discutiile pe tema initiativei cetatenesti de revizuire a Constitutiei pe tema definitiei familiei, pe motiv ca nu exista proceduri clare in urma carora sa decida care este prima Camera sesizata.

Deputatii si senatorii vor acum sa modifice Regulamentele Parlamentului pentru a introduce prevederi mai clare.

Presedintele Comisie juridice a Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea (foto), a afirmat marti, dupa ce proiectul de modificare a Constitutiei a fost deja amanat in urma cu o saptamana, ca va avea loc o noua amanare, de data aceasta pentru ca Regulamentele Parlamentului sa fie schimbate.

"Din textul constitutional, avem o enumerare in care se vorbeste de Camera Deputatilor si Senat, Camera fiind prima, dar este singurul argument pentru care s-ar putea sustine ca noi suntem prima Camera sesizata, anume aceasta enumerare. N-am mai gasit nicio alta lege sau nici in Constitutie posibilitatea de a vedea care este aceasta Camera", a spus el.

Nicolicea a explicat ca nu este suficienta acea enumerare, in lipsa unei proceduri clare care sa spuna care for este decizional.

"Consultandu-ma cu colegii de la Senat am ajuns la concluzia ca trebuie sa modificam Regulamentele pentru a scrie clar o procedura si a avea niste reguli clare si a nu fi la bunul plac. Propun sa sesizam Comisia de regulament, probabil maine (miercuri - n.red.) sa se intruneasca, sa ne dea un raport, o propunere de modificare", a mai spus deputatul.

Aceste modificari ar urma sa fie aprobate de plen saptamana viitoare, cand vor fi reluate si discutiile cu privire la revizuirea Constitutiei.

O problema similara a fost inregistrata si cand initiativa a ajuns prima oara in Parlament, aceasta fiind plimbata intre Camera Deputatilor si Senat.

Senatul si-a declinat competenta si a trimis proiectul inapoi Camerei Deputatilor.

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere. (...) Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

Ce mai scrie in Constitutia Romaniei:

ARTICOLUL 73

(1) Parlamentul adopta legi constitutionale, legi organice si legi ordinare.

(2) Legile constitutionale sunt cele de revizuire a Constitutiei.

(3) Prin lege organica se reglementeaza:

a) sistemul electoral; organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente;

b) organizarea, functionarea si finantarea partidelor politice;

(...)

t) celelalte domenii pentru care in Constitutie se prevede adoptarea de legi organice.

ARTICOLUL 74

(...) (5) Propunerile legislative se supun dezbaterii mai intai Camerei competente sa le adopte, ca prima Camera sesizata.

ARTICOLUL 75

(1) Se supun spre dezbatere si adoptare Camerei Deputatilor, ca prima Camera sesizata, proiectele de legi si propunerile legislative pentru ratificarea tratatelor sau a altor acorduri internationale si a masurilor legislative ce rezulta din aplicarea acestor tratate sau acorduri, precum si (...)

Celelalte proiecte de legi sau propuneri legislative se supun dezbaterii si adoptarii, ca prima Camera sesizata, Senatului.

Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti", insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca "familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie".

Initiativa a fost inregistrata in Parlament in luna noiembrie, fara a progresa in vreun fel in parcursul legislativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#revizuire Constitutie prima camera sesizata , #parlament