Noile tinte ale lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 14:18
10873 citiri
Noile tinte ale lui Traian Basescu (Opinii)

Crin Antonescu ar trebui sa se uite cu mare ingrijorare la noul discurs al presedintelui Traian Basescu.

Teoretic, sigur ca incetarea busca a coabitarii si atacul sustinut la Victor Ponta l-ar avantaja pe liderul PNL, al carui statut de prezidentiabil USL era serios amenintat de ascensiunea lui Victor Ponta sub pulpana calduta a presedintelui coabitant.

Multa vreme el a fost principala tinta a lui Traian Basescu, pe vremea cand Victor Ponta era un premier, nu-i asa, promitator care se lupta din rasputeri sa imbine exigentele europene cu pretentiile liberale pentru a evita o criza politica. Acum iata ca Victor Ponta a intrat sub tirul necrutator dinspre Cotroceni.

Practic insa, Crin Antonescu ar trebui sa se simta in afara jocului. Traian Basescu nu l-a abandonat in urma vreunei reevaluari, nici nu cred ca e posibila. Nu pentru ca presedintele nu ar fi apt, dupa cum ne-a aratat, de orice reevaluare, ci pentru ca dl. Antonescu este complet compromis in politica internationala si este absolut indezirabil pentru Washington.

Faptul ca Traian Basescu a incetat lupta impotriva lui, ar trebui sa-i spuna lui Crin Antonescu ca nu prea mai conteaza. Si daca se uita in sondajele de opinie are si confirmarea. Asa ca poate sa doarma linistit in continuare, ma indoiesc ca il va mai deranja cineva.

In vizorul presedintelui a intrat asadar Victor Ponta care este tocat marunt, atat cu chestiuni noi, ca privatizarea CFR Marfa, cat si cu scheletele din dulap, precum cazul Hayssam. Este foarte posibil ca urmatoarea sarja sa aiba ca munitie scandalul Panait, tanarul procuror care s-ar fi sinucis in conditii extrem de dubioase, in timpul mandatului lui Adrian Nastase, caz despre care presa a speculat indelung ca Victor Ponta nu ar fi strain. Recent si senatorul fost PSD Valer Marian a relansat aceasta acuzatie.

Dar Traian Basescu pare sa mai fie deranjat de cineva. In interviul din Romania Libera, i-a dedicat un atac sustinut noului prim-vicepresedinte si premier din umbra al PDL Catalin Predoiu. Una dintre acuzatii mi-a atras in mod special atentia: "(...)capacitate de asumare a actiunilor, iar aici este interesant de urmarit cate din actele normative emise de Guvernul Boc au si semnatura domnului Predoiu. Veti constata ca cele mai multe sunt semnate de secretarii de stat".

La Digi 24, Catalin Predoiu a explicat ca a semnat toate actele legale si ca un "ministru al Justitiei trebuie sa stie sa spuna si nu atunci cand e cazul". Citind acuzatia presedintelui si raspunsul lui Catalin Predoiu mi-am amintit ca si Monica Macovei a fost detestata in Guvernul Tariceanu pentru ca a refuzat sa semneze o multime de acte cu probleme. Si Monica Macovei a fost pusa la zid pentru a spus "nu".

Faptul ca Traian Basescu recurge la acealasi argument mi se pare straniu.

Cum sa ii reposezi unui om ca nu a facut ceva ilegal? Pentru ca nu ii poti reprosa ca a facut ceva ilegal? Dar daca presedintele are un exemplu de act normativ pe care Catalin Predoiu nu l-a semnat din simpla lasitate, sa il puna pe masa.

Pe de alta parte, imi amintesc un lucru despre care am si scris la vremea respectiva, dar pe care presedintele pare l-a uitat. Catalin Predoiu a refuzat sa semneze si in guvernul Tariceanu ordonanta prin care Registrul Comertului urma sa-i fie facuta cadoul lui Mihai Vlasov, blocand practic acest demers. Acel refuz o fi fost tot o neasumare sau o decizie corecta?

Mai degraba mi se pare ca presedintele are alergie la cei care spun "nu" si mai ales la cei care ii spun lui "nu". Traian Basescu spune ca a discutat cu Catalin Predoiu despre Miscarea Populara. Sa fi primit atunci un "nu" pe care acum nu-l poate ierta si pentru care acum se razbuna? Sa fiu sincera, m-as fi asteptat ca Traian Basescu sa salute intrarea in politica a celui care a semnat cele 4 coduri juridice, pe care presedintele nu pierde nicio ocazie sa si le puna in bilantul reformelor.

Daca tragem linia, pare ca obiectivul presedintelui este sa-si consolideze pozitia de lider al opozitiei si locomotiva a Miscarii Populare, iar pentru asta ataca la baioneta, pe motive reale sau nu, corect sau sub centura, nu numai puterea, ci si pe oricine poate constitui un obstacol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Traian Basescu Victor Ponta Catalin Predoiu, #Crin Antonescu candidat prezidentiale , #presedinte