Nicolicea (UNPR): Retrasarea colegiilor ar aduce urlete. Uninominalul pur e stabilitate

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 11:05
3020 citiri
Nicolicea (UNPR): Retrasarea colegiilor ar aduce urlete. Uninominalul pur e stabilitate
Foto: Arhiva (Adevarul)

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea de la UNPR, a declarat ca formatiunea din care face parte a votat uninominalul in varianta USL, chiar daca vor ramane aceleasi colegii, deci numarul parlamentarilor nu scade.

"E imposibil sa fie 300 in cap, e un reper cifra de 300 (...)retrasarea colegiilor, cu o luna sau doua inainte, va duce la urlete nationale si internationale. Pentru 10 la suta, contestarea alegerilor nu se merita", a spus Nicolicea pentru Ziare.com.

Senatorul UNPR a afirmat ca partidul sau a votat pentru acest sistem, in ciuda faptului ca sustine aplicarea rezultatelor referendumului din 2009, privind trecerea la un Parlament unicameral, cu maxim 300 de membri.

"Sunt mai multe obiective, cand nu poti sa atingi toate cele 3, te multumesti sa atingi macar unul. Si compromisul cu numarul minoritatilor a fost facut pentru a se atinge numarul de voturi.

Votul uninominal in varianta USL a trecut de Parlament - PDL contesta la CCR

Uninominalul, pentru a nu mai iesi unul de pe locul 2, poate sa lase un compromis si in alta parte, altfel n-ai voturi. Daca incepeam sa solicitam si scaderea la 300, mai pierdeam niste voturi. Daca mai ceream si unicameral, mai mult ca sigur nu aveam voturi deloc, ramanea sistemul actual. Intre a ramane sistemul actual si a face din 5 modificari bune doar una, intre nimic si doar una, ce alegi?

Nu intotdeauna poti face chiar tot ce vrei. Si actuala majoritate, si altele, sunt alcatuite din majoritati conjuncturale. Poate cei mai seriosi suntem noi, am sustinut uninominalul asta fara nicio conditie, altii au pus conditii. Nu poti face intotdeauna ce vrei", a sustinut Nicolicea.

In opinia sa, sistemele uninominale sunt cele mai bune pentru a asigura stabilitatea tarii, in conditiile in care cele proportionale aduc doar coalitii de guvernare.

"Sistemele uninominale sunt cele mai bune. Daca vrei sisteme care genereaza coalitii, ramai pe sistem proportional. Vrei stabilitate pentru tara, mergi pe uninominal pur", a conchis Nicolicea.

Uninominalul schimba radical scena. Cine e scos din joc

Legea votului uninominal pur a trecut, marti, de Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz. Astfel, daca va fi promulgata de presedintele Basescu, uninominalul USL va fi sistemul de vot folosit la alegerile parlamentare din toamna.

Deputatii au adoptat Legea votului uninominal intr-un singur tur cu 180 de voturi "pentru", 30 "impotriva" si 26 de abtineri. Urmatoarea etapa va fi ca legea sa fie transmisa spre promulgare Presedintiei.

Cateva ore mai tarziu, Sulfina Barbu si Sever Voinescu au anuntat ca PDL a decis sa atace la Curtea Constitutionala legea. "Va anuntam ca PDL ataca la CCR legea care astazi a fost votata de catre USL in Camera Deputatilor. Motivul: nu au respectat vointa suverana a poporului roman!", a declarat Sulfina Barbu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Eugen Nicolicea vot uninominal, #Nicolice retrasare colegii scandal, #Nicolicea uninominal stabilitate , #uninominal