Nici Olanda nu ne vrea in Schengen: Juncker este un romantic

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 21:10
7482 citiri
Nici Olanda nu ne vrea in Schengen: Juncker este un romantic
Foto: Arhiva Hepta.ro

Viziunea despre viitorul Uniunii Europene expusa de Jean-Claude Juncker in plenul Parlamentului European este cea a unui "romantic", a declarat premierul olandez Mark Rutte, care a precizat ca se opune intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.

Financial Times noteaza, intr-o analiza a discursului presedintelui Comisiei Europene despre starea Uniunii, ca acesta a prezentat o viziune foarte ambitioasa a unei integrari mult mai aprofundate si cu un grad ridicat de centralizare a deciziilor la Bruxelles, cu zona euro si spatiul Schengen acoperind ansamblul blocului comunitar, care ar avea in perspectiva si o armata europeana.

Citeste si Juncker vede Romania in Schengen, Austria insa nu ne vrea

Juncker a cautat variante sa evite necesitatea schimbarii tratatelor europene si a gasit ceea ce Financial Times numeste a fi niste obscure "clauze pasarela" pentru a elimina posibilitatea statelor nationale sa se opuna deciziilor luate la Bruxelles, inclusiv in domenii sensibile, precum politicile externa, fiscala sau sociala, una dintre propunerile cheie avansate de el fiind extinderea votului prin majoritate calificata.

Presedintele Comisiei Europene a propus inclusiv schimbari institutionale majore, precum alegerea eurodeputatilor pe liste europene, nu nationale, idee ce pare ca nu este sprijinita nici macar de grupul sau politic al popularilor europeni.

Aceasta viziune federalista ce merge catre un fel de Statele Unite ale Europei si pe care The Guardian o considera departe de realitate risca sa se loveasca de opozitia celor care sustin ideea suveranitatii nationale si se opun transferului mai multor atribute nationale catre institutiile europene.

"Juncker este un romantic", a reactionat dupa discursul acestuia premierul olandez Mark Rutte. "Cred ca atunci cand cineva are viziuni trebuie sa consulte un doctor", a completat el amintind astfel de o declaratie a fostului cancelar german Helmut Schmidt.

Intrebat despre propunerea lui Juncker ca Romania si Bulgaria sa fie primite in Schengen imediat, premierul olandez a raspuns: "Nu acum. Ne opunem. Sunt prea multe temeri privind controlul frontierelor si coruptia".

Vezi si Ministrul german de Interne nu vede "nicio posibilitate" ca Romania si Bulgaria sa intre in Schengen

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Olanda opune Romania Schengen, #Olanda Romania Schengen, #Romania Schengen , #Schengen
Comentarii
Poza Aferim
Aferim
rank 5
Intrebarea este,oare chiar ne doreste cineva in EU ?
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Chestia cu „controlul frontierelor” nu ține, mai ales după ce s-a gă