Florin Cîțu anunță că s-a făcut un pas important în privința programului de guvernare. Negocierile vor continua și miercuri

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 17:39
2130 citiri
Florin Cîțu anunță că s-a făcut un pas important în privința programului de guvernare. Negocierile vor continua și miercuri
Premierul interimar, Florin Cîțu FOTO: Facebook

Președintele PNL, Florin Cîțu, a prezentat marți, 16 noiembrie 2021, concluziile negocierilor cu PSD, UDMR și minoritățile privind formarea guvernului.

Premierul interimar a anunțat că s-a mai făcut un pas important în ceea ce privește viitorul program de guvernare și că negocierile vor continua și miercuri.

”Am mai făcut un pas important spre a finaliza acest program de guvernare. Am avut două discuţii astăzi. Prima a fost despre certificatul verde. Încercăm să găsim o soluţie să deblocăm situaţia. Putem să rămânem şi cu această prevedere să plătim de la buget pentru anumită perioadă. Astăzi sau mâine o să fie varianta finală. (...) Era proiectul meu de lege care văd că acum a fost amendat în Parlamentul României şi eu am spus 45 de zile, dar să vedem dacă rămâne aşa", a declarat Cîţu, la Palatul Parlamentului, după negocierile cu reprezentanţii PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale.

Liderul liberalilor a subliniat că nu a discutat cu PSD pentru retragerea acestui amendament.

În privința măsurilor propuse PSD, Cîțu a spus că se încearcă şi găsirea unor soluţii în privinţa majorărilor de venituri.

”Măsura cu care au venit iniţial social-democraţii, au mai spus-o, nu este un secret, înseamnă 11 miliarde în plus la buget, dar un deficit de 17 miliarde de lei la buget. Căutăm măsuri intermediare, căutăm şi alte surse de venit care pot să vină din reduceri de cheltuieli sau din alte variante, optimizări fiscale şi aici suntem. Mai avem acum o variantă pe care o vom evalua în această seară şi cu care vom veni mâine. S-au schimbat puţin lucrurile, dar ne-am uitat şi la redevenţe, de exemplu cât încasăm din redevenţe şi ce se întâmplă acolo, deci sunt mai multe variante. (...) Sunt mai multe variante. Cea de 11% este mult prea mult şi atunci căutăm variante. (...) Nu este vorba doar despre pensii. Aici sunt mai multe măsuri pe care trebuie să le luăm în calcul. Este vorba şi de alocaţii, sunt mai multe cheltuieli pe care trebuie să le luăm în calcul la tot pachetul. Impactul este mare. (...) Suntem într-o direcţie bună. Toată lumea a înţeles că nu se poate cu ceea ce venisem toţi în discuţie şi fiecare încearcă să găsească soluţii", a explicat premierul interimar.

Întrebat care sunt variantele pentru asigurarea acestor majorări de venituri, el a răspuns: "Se lucrează pe cele două simple, pe partea de cheltuieli şi pe partea de venituri, doar aşa poţi să creezi spaţiu fiscal. Partea de venituri, optimizarea fiscală aşteptăm estimarea de la e-facturare şi celelalte măsuri pe care deja le-am luat. Sunt câteva măsuri în PNRR şi vedem dacă putem să le implementăm mai repede. Sunt luate toate în calcul".

"Această coaliţie vine după o perioadă lungă de timp în care cele două partide au avut opinii clar diferite pe foarte multe subiecte. Nu aş grăbi lucrurile. Nu o să facem ceva care să nu dureze", a menţionat Florin Cîţu.

El a subliniat că nu a vorbit despre negocieri privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. "Eu nu am spus că trebuie negociat pe PNRR. Şi eu am spus foarte clar că, dacă acolo poate şi găseşte o uşă deschisă în PNRR şi la Bruxelles, putem să ne uităm după aceea", a afirmat preşedintele PNL.

Potrivit acestuia, au existat câteva discuţii în ceea ce priveşte Justiţia.

"Justiţia s-a discutat foarte puţin. Noi aşteptăm textul. Acolo lucrurile sunt clare. Suntem toţi de acord că vrem să respectăm MCV-ul, să eliminăm aceste cerinţe, dar aşteptăm textul de la specialiştii jurişti", a afirmat Cîţu.

Întrebat dacă se va prevedea explicit desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, el a răspuns: "Cred că da".

Marți, după negocieri, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că social-democrații acceptă varianta premierilor prin rotație.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Gică Popescu a bătut la ușa lui Marcel Ciolacu. De ce s-a dus "Baciul" în audiență
Gică Popescu a bătut la ușa lui Marcel Ciolacu. De ce s-a dus "Baciul" în audiență
Președintele clubului Farul, Gică Popescu, a fost în audiență la Marcel Ciolacu, premierul României. Gică Popescu a discutat despre finanțarea acdaemiillor și a cluburilor de fotbal....
#Florin Citu, #Florin Citu premier, #marcel ciolacu, #Marcel Ciolacu PSD , #Florin Citu