Nationalizarea pasoptista si ce s-a intamplat cu "omul nou" (Opinii)

Sambata, 11 Iunie 2011, ora 20:50
6829 citiri
Nationalizarea pasoptista si ce s-a intamplat cu "omul nou" (Opinii)
Foto: Adevarul

Intr-o paguboasa si obedienta inertie fata de stalinismul aflat la apogeu, Romania incheia in 1945 un acord la Moscova de infiintare a sovromurilor, cu scopul declarat de a gestiona recuperarea "datoriilor" fata de URSS, dupa al Doilea Razboi Mondial.

Lua atunci fiinta cea mai aspra si inrobitoare forma de exploatare de catre soviete a bunurilor de importanta majora din tara noastra. De fapt, era o spoliere la sange a bogatiilor naturale, in general a intregii economii romanesti.

Lamei buldozerului moscovit avea sa-i urmeze, la 11 iunie 1948, o lege (119) votata de Marea Adunare Nationala, prin intermediul careia etatizarea punea stapanire pe mai mult de 90% din economia Romaniei.

Celebra nationalizare calca sub bocanci proletari pentru urmatoarele patru decenii capitalismul in favoarea masurilor de tip centralizat. In aceeasi zi, Romania si noul stat Israel stabileau oficial relatii diplomatice Inedita coincidenta, daca se tine cont de faptul ca multi patroni de bunuri insemnate erau evrei. Inevitabil, aveau si ei sa fie afectati de noua ordine economica semnata la Bucuresti.

Numitul decret comunist consfintea ca toate resursele solului si subsolului, ce nu erau in proprietatea statului la data intrarii in vigoare a Constitutiei Republicii Populare Romane din 1948, isi schimbau stapanul. Erau nationalizate astfel principalele intreprinderi industriale, miniere, bancare, de asigurari si de transport. In pofida faptului ca acest abuz legalizat prevedea anumite conditii pentru despagubirea celor deposedati, ele se aflau la discretia totala a statului.

Nationalizarea era un titlu eufemistic, deoarece se consemna de fapt o confiscare in toata "splendoarea" ei. Noii lideri ai tarii, pana mai ieri in salopete rufoase asortate la sepci cu cozoroc de colhoznic, isi completau garderobele prin jecmanire. Nu mai duhneau a vodka proletcultista si vaselina de locomotive, ci purtau cu emfaza insigne de prim-brigadieri la vestoanele de lana fina.

Printr-un rapt economic necrutator au intrat in buzunarul fara fund al proaspetei oranduiri aproximativ 1100 de intreprinderi. Cap de lista erau, fireste, toate marile societati din economie. Astra, Minerva, Globus, Malaxa, Concordia, Steaua Romana, Creditul Minier constituiau marci de renume international. Soarta le-a aruncat cu anasana in malaxorul schimbarii.

Acest amplu proces era intr-un fel preambulul care avea sa deschida calea spre colectivizarea agriculturii. Un alt capitol cu adevarat dramatic pentru un popor obligat sa-si piarda spiritul odata cu impartirea "echitabila" a bunurilor. Lenesul si betivul cantareau egal sau chiar mai mult pe scara unei societati nedorite de majoritatea romanilor cu adevaratul gosopdar.

Ce a urmat dupa nationalizare s-a vazut si inca se percepe. Confiscarile facute de fostul stat comunist nu s-au mai restituit in intregimea lor.. Daca totusi contrariul a fost consemnat, el a aparut cu intarzieri nepermis de suparatoare si cu aspect schimbat dupa Revolutia din '89.

Oricum, cei peste 40 de ani de nationalizare au avut un rol decisiv in crearea "omului nou" in Romania. Acela care era proprietarul individual al nimicului comun. Din nefericire, exista si astazi suficient de multi iubitori de macarale argintii. Ei continua sa avanseze acea ineptie conform careia n-ar fi nimeni capabil sa varuiasca macar blocurile construite de liderul scornicestean.

Acestia uita sa admita ca in vreme ce pingelarul crescut in umbra lui Dej ridica spre zarile albastre cutiile-condominiu, in lumea buna se edificau vile si case de bun gust.

Nationalizarea ramane un perfid mod de furt cu acte intocmite la Moscova si semnate la Bucuresti. De catre cativa bolsevici cosmetizati politic, impletiti cu oportunisti autohtoni vanzatori de neam, istorie si viitor.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#nationalizare, #nationalizare intreprinderi, #nationalizare agricultura , #acord