Naștere grea, cu două moașe

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Luni, 22 Noiembrie 2021, ora 10:13
2987 citiri

Referindu-mă la guvernarea PSD-PNL, care pare de acum sigură, spuneam că va fi ca o garnitură de tren în care două locomotive trag în direcțîi opuse și că, prin urmare, trenul va rămâne nemișcat. După ce am văzut, însă, cum s-au împărțit ministerele în guvernul Ciucă, pot spune că m-am înșelat și mă văd nevoit să rectific: trenul va merge în direcția în care vrea PSD, chiar dacă PNL o să mai opună, uneori, o firavă rezistență.

Dacă ministerul Transporturilor și cel al Finanțelor (PNRR) vor fi adjudecate de PSD, iar cel al Dezvoltării (PNDL) va rămâne la UDMR, PNL rămâne practic fără acces la fonduri! Ceea ce înseamnă că liberalii vor face mai mult figurație în guvernul Ciucă. În schimb, vor fi singurii care vor plăti prețul guvernării. PSD, în schimb, nu va suferi aproape deloc din acest punct de vedere, pentru că va folosi banii pe care îi va avea la îndemână pentru a îngrășa pușculițele partidului și ale baronilor săi hămesiți, iar firimiturile le va arunca plebei sub formă de pomeni electorale, ceea ce va reconfirma în ochii electoratului său faptul că PSD e “partidul care ne dă”.

Un lucru interesant a fost faptul că Florin Cîțu nu a fost prezent la negocierile finale de duminică, cu toate că era ultima și cea mai importantă întâlnire dintre cele două partide înainte de a se prezenta în fața chiriașului restanțier de la Cotroceni. Faptul că s-au auzit țipete din sala de nașteri a guvernului Ciucă, ne arată că a fost o fătare grea, cu două moașe, prin cezariană, fără anestezie. Să fi lipsit domnul Cîțu de la întâlnire pentru că avea altceva mai bun de făcut la acea oră sau a fost o absența tactică, pentru a putea declara mai apoi că nu e mulțumit de negocierile echipei câștigătoare și a-și mai prelungi, astfel, cu câteva zile, mandatul de premier interimar?

Vom afla asta în curând, atunci când sfinxul de la Cotroceni va binevoi să grăiască. Dacă va accepta guvernul Ciucă așa cum a fost el stabilit la ultimele negocieri fără comentarii, înseamnă că va obține o răsunătoare victorie à la Pirus în fața USR-ului. Că vă vine să credeți sau nu, aceasta a fost miza actualei crize politice. Klaus Iohannis este un alter ego al doctorului Ciomu, un om frustrat care, la nervi, taie-n carne vie, fără să se gândească vreun moment la consecințe. La un astfel de comportament infantil ai putea să te aștepți din partea unui adolescent cu probleme de management al furiei, nu de la un șef de stat, care se presupune a fi o persoană matură și echilibrată. Poate că n-ar fi rea ideea ca politicienii noștri, înainte de a putea candida, să fie obligatoriu testați psihologic, așa cum sunt testați polițiștii, de exemplu. Pentru că nu putem lăsa țara pe mâna unor oameni cu probleme psihice.

Între timp, de la Bruxelles, lucrurile se văd deloc roze, pentru că nu doar că recomandările MCV și ale Comisiei de la Veneția, în ceea ce privește desființarea instrumentul de intimidare și pedepsire a magistraților numită poetic SIIJ, nu au fost respectate nici după 2 ani de guvernare liberală, dar dacă și PSD-ul a fost cooptat acum la guvernare, asta nu va face decât să îndepărteze și mai mult momentul ridicării MCV și admiterea în spațiul Schengen.

Dacă această monstruoasă coaliție va începe realmente să guverneze România, atenția OLAF (Office européen de Lutte Anti Fraude) se va îndrepta inevitabil asupra noastră și mulți dintre miniștrii acestui guvern struțo-camilistic vor face coadă, din nou, în față la DNA. Sper ca doamna Florina Jipa să nu-și abandoneze colegii la greu și să picheteze locul cu o sticlă de 2 litri de mir de cea mai bună calitate, care să garanteze o cât mai bună imunitate la procurori. Altminteri, vom asista din nou la spectacole de circ în care și pesediștii și peneliștii vor veni să-și susțină colegii “asupriți” de noul binom, DNA-OLAF, dar, în ciuda acestor impresionante mobilizări de forțe, celulele reci de la Jilava și Rahova vor fi din nou încălzite de spiritul patriotic/revoluționar al viitorilor deținuți politici.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#guvernarea PSD PNL, #Florin Citu, #comisia de la Viena, #MCV, #Cotroceni , #stiri politice