Motiunea simpla pe Schengen, votata marti in Camera Deputatilor

Marti, 19 Martie 2013, ora 07:08
2412 citiri
Motiunea simpla pe Schengen, votata marti in Camera Deputatilor

Motiunea simpla "Politica antieuropeana sau cum poate trai USL fara Schengen", initiata de PP-DD si sustinuta de PDL, va fi supusa votului marti, dupa ce luni a fost citita si dezbatuta in plenul Camerei Deputatilor, majoritatea grupurilor parlamentare nesustinand demersul celor doua partide.

Deputatii PP-DD si PDL care au semnat textul motiunii simple solicita demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean, precum si sustinerea de catre toate partidele politice a aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

"Aderarea la Schengen nu numai ca nu trebuie abandonata, ci, dimpotriva, eforturile diplomatice, politice si de lobby trebuie intensificate, pentru ca invitarea tarii noastre sa se produca intr-un timp cat mai scurt.

In lumina recentelor declaratii al ministrului Corlatean, este evident ca domnia sa nu are capacitatea si nici macar disponibilitatea de a intreprinde aceste eforturi, de a concerta contributiile diplomatilor romani cu cele ale politicienilor si lobby-istilor europeni, prin urmare, misiunea sa ca ministru de Externe al Romaniei ar trebui sa se incheie", sustin semnatarii motiunii.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a afirmat ca autorii incearca sa castige capital politic prin deschiderea inoportuna a unei dezbateri privind acest subiect si le-a solicitat deputatilor sa voteze impotriva.

"Autorii motiunii incearca sa castige capital politic prin deschiderea inoportuna a unei dezbateri politice care incearca sa arunce inutil responsabilitatea privind intarzierea procesului de aderare la spatiul Schengen in sarcina actualului guvern si in mod direct asupra MAE si MAI", a spus Corlatean la dezbaterile din plenul Camerei.

El a admis ca motiunea este un demers democratic, insa a punctat ca este incorect ca Guvernul si MAE sa fie criticate fara argumente de fond.

PSD: PDL a uitat cum striga impotriva statelor care ne blocau aderarea la Schengen

In opinia social-democratilor, exprimata de Andrei Valentin Sava, motiunea simpla a PP-DD este un amestec de referinte istorice, aleatorii, aglomerari de date false, argumente si teme de discutie de politica interna lipsite de relevanta pentru o decizie de politica externa.

"Este relevant ca reprezentantii PDL sustin aceasta motiune din umbra, par a fi stanjeniti ca trebuie sa sprijine un moment de impostura. Cei de la PDL au uitat cum strigau impotriva statelor care ne blocau aderarea la Schengen, gesturi copilaresti precum oprirea la granita a tirurilor cu lalele olandeze li se pareau o afirmare a demnitatii nationale", a spus Sava.

Deputatul liberal Petre Roman a apreciat ca motiunea simpla a PP-DD si PDL nu avea de ce sa vada lumina Parlamentului, neavand legatura cu intrarea in spatiul Schengen.

"Motiunea, dincolo de atacurile personalizate, la care nu vreau sa ma refer, nu are pe fond legatura cu intrarea in Schengen, pentru ca ea atribuie acest presupus esec, il atribuie esecului pe raportul MCV, care, asa cum a fost subliniat si demonstrat, nu ar trebui sa aiba legatura cu integrarea in Schengen", a afirmat liberalul.

Deputatul Partidului Conservator Florea Damian a opinat ca PDL, cosemnatar al motiunii, ar trebui sa-si ceara scuze romanilor pentru gradul de indatorare actual, iar UE ar trebui sa trateze tara noastra ca pe un partener cu drepturi egale.

UDMR se abtine de la vot. Minoritatile voteaza impotriva

Deputatul Laszlo Borbely a anuntat ca grupul UDMR se va abtine de la vot, fiind de parere ca motiunea PP-DD nu determina o apropiere de spatiul Schengen.

"Aderarea la spatiul Schengen este importanta pentru noi toti si pentru comunitatea maghiara. Este importanta si pentru economie, pentru portul Constanta, pentru circulatia terestra si trebuie sa punem umarul cu totii. (...) Desi toata lumea este de acord cu intrarea noastra in Schengen, aratam cu degetul unii la altii, aruncam in derizoriu cateodata discursul politic si de fapt facem un rau Romaniei.

Pentru ca nu putem sa spunem o singura fraza (...), care sa fie semnata de toate partidele politice din Parlament: sustinem aderarea Romaniei in spatiul Schengen", a spus Borbely.

Reprezentantul Opozitiei, Ioan Oltean, a declarat ca democrat-liberalii vor vota motiunea simpla privind Schengen, in calitate de cosemnatari ai documentului si a cerut actualei guvernari sa transforme aceasta tema intr-una de interes national, astfel incat si Opozitia sa fie antrenata intr-un lobby european fara precedent.

"Nu ma asteptam ca astazi reprezentantii Guvernului, reprezentantii Puterii, sa vina sa recunoasca in mod deschis ca esecul privind aderarea la zona Schengen le apartine, dar credeam ca macar intr-o fraza, intr-o propozitie cu subiect si predicat sa recunoasca faptul ca exista o multime de elemente care au incurajat state europene sa manifeste o retinere majora fata de Romania sau chiar sa spuna un 'nu' hotarat aderarii Romaniei la spatiul Schengen", a afirmat deputatul PDL.

La randul sau, deputatul PP-DD Mihai Aurelian a apreciat ca amanarea aderarii la spatiul de libera circulatie reprezinta "o pata" pe obrazul romanilor.

"Pentru poporul roman este important ca acest subiect sa se concretizeze. Orice amanare pentru cei care traim in Diaspora este o pata pe obrazul natiunii romane. Frontierele reprezinta cicatricele pe care razboaiele le-au marcat in hartile fiecarui popor", a subliniat Aurelian.

Reprezentantul minoritatilor nationale, Ovidiu Gant, a anuntat ca grupul sau va vota impotriva motiunii simple privind Schengen si a sustinut ca aceia care trebuie sa se ocupe de problema ar trebui lasati sa "isi vada de treaba".

Motiunea a fost depusa saptamana trecuta de deputatii PP-DD. Ea a fost semnata de 93 de parlamentari de la PP-DD si de la PDL.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#motiune Schengen Camera Deputatilor, #vot motiune Schengen Parlament , #motiune