Motiunea simpla a PNL privind alocatiile pentru copii, respinsa de Senat

Luni, 18 Mai 2015, ora 19:06
3562 citiri
Motiunea simpla a PNL privind alocatiile pentru copii, respinsa de Senat

Plenul Senatului a respins, luni, motiunea simpla a PNL privind demisia ministrului Muncii si marirea alocatiilor pentru copii, fiind inregistrate 82 de voturi "impotriva", 56 "pentru" si 6 abtineri.

Deputatii s-au pronuntat asupra motiunii simple a PNL intitulate "Avem 3,7 milioane de motive pentru a cere demisia ministrului Muncii: Copiii Romaniei si alocatia lor de 42 de lei" prin vot electronic, secret.

"Guvernul Victor Ponta este, in general, un guvern format din tineri. Majoritatea celor care conduc astazi ministerele sunt oameni care au avut sansa de a se forma, ca oameni, dupa Revolutie si care si-au trait copilaria si adolescenta in primii ani ai tranzitiei. Faptul ca astazi jumatate din Guvern ar trebui sa se intoarca la scoala, iar cealalta jumatate sa mearga la DNA arata, printre altele, ca politicile publice prost gandite au efecte catastrofale pe termen lung", se arata in textul motiunii, citit in plen de senatorul PNL Steliana Miron.

Motiunea privind alocatiile, la vot in Senat

"Avem un guvern problema! Dar, grav este ca avem romani competenti si cinstiti care cauta sa plece din tara. La fel de grav este ca Romania devine pe zi ce trece un El Dorado pentru impostori si pentru hoti (...). Dupa cum stiti, toti copiii din Romania primesc o alocatie de stat a carei valoare este astazi de 42 de lei. Ca detaliu important, aceasta suma nu a mai modificata de peste 6 ani, din 2009, in ciuda faptului ca preturile au crescut cu cel putin 20% in acest interval", a spus Steliana Miron, adaugand ca pentru un caine comunitar se aloca circa 140 de lei lunar, iar pentru un detinut 2.397 lei.

Potrivit textului motiunii, din cei 3,7 milioane de copii, aproximativ 400.000 nu sunt inscrisi in nicio forma de invatamant, iar rata abandonului scolar primar si gimnazial s-a triplat in ultimii 15 ani.

Totodata, potrivit datelor Bancii Mondiale si UNICEF, circa 250.000 de copii din Romania traiesc in saracie absoluta.

"Consideram ca indiferenta si iresponsabilitatea Guvernului Victor Ponta reprezinta o amenintare la adresa copiilor si in general a viitorului Romaniei. Solutiile sunt la indemana: elaborarea unor politici care sa raspunda nu doar situatiei actuale ci si riscurilor viitoare, precum si sustinerea proiectelor de lege care vizeaza cresterea alocatiilor in functie de prioritatile asumate. Insa toate acestea trebuie precedate de demisia ministrul Rovana Plumb", a mai spus Miron.

Potrivit datelor statistice, in Romania alocatia pentru copii este de 42 de lei, comparativ cu alte state europene, precum Belgia, care aloca 77 de euro pentru primul copil si 143 de euro pentru cel de-al doilea si 212 de la al treilea, Olanda, care are alocatii de 58 de euro pentru copii sub sase ani, 70 de euro intre 6 si 12 ani si 82 de euro pentru copii intre 12 si 17 ani, sau Ungaria, cu alocatii de 63 de euro si 101 euro pentru copii cu dizabilitati.

"Este pacat ca un astfel de act politic serios incepe cu atacuri personale la adresa membrilor guvernului. Asta arata cat de mult conteaza in realitate aceasta motiune pentru cei din noul PNL. De fapt, aceasta motiune este o forma de a folosi imaginea copiilor, de a folosi copiii pentru castiguri de imagine (...). Este nu numai ridicol, dar, din punctul meu de vedere, este si revoltator ca tocmai pe seama copiilor sa se construiasca calcule de imagine", a declarat ministrul Muncii, Rovana Plumb.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#motiune alocatii copii respinsa, #Senat respins motiune PNL , #motiune