Motiunea "Sectorul energetic ruinat de mafia PSD-ista", respinsa de Camera Deputatilor

Marti, 18 Martie 2014, ora 16:25
1242 citiri
Motiunea "Sectorul energetic ruinat de mafia PSD-ista", respinsa de Camera Deputatilor
Foto: epochtimes-romania.com

Motiunea simpla "Sectorul energetic ruinat de mafia PSD-ista", initiata de 51 de deputati democrat-liberali si neafiliati, a fost respinsa marti de plenul Camerei Deputatilor.

Decizia a fost luata cu 185 voturi "impotriva", 48 voturi "pentru" si 76 abtineri.

Semnatarii motiunii ii cereau ministrului Economiei, Constantin Nita, sa renunte la calendarul de liberalizare a preturilor la gaze naturale, sa implementeze OUG 109/2011 si sa elaboreze de urgenta strategia energetica nationala, prin dialog cu toti actorii implicati si prin consultarea expertilor romani. Acestia considerau ca lipsa unei strategii in urma esecului geopolitic Nabucco alunga orice speranta ca Romania sa-si dobandeasca in timp securitatea energetica.

Deputatii PDL si neafiliati mai doreau ca ministrul sa renunte la impozitul pe constructiile speciale si sa inceteze sa mai puna noi sarcini fiscale, care ar speria investitorii straini si destabiliza competitivitatea sistemului energetic national.

Ministrul Economiei, Constantin Nita, a declarat luni, in plenul Camerei Deputatilor, ca probabil in luna aprilie ANRE va realiza ultima marire de pret in domeniul gazelor naturale, iar Guvernul face eforturi pentru ca pretul gazelor naturale sa scada fata de cel prevazut in calendarul asumat cu FMI.

El a adaugat ca accizele la carburanti cresc pentru ca este nevoie de bani pentru investitii in infrastructura.

La dezbaterile de luni din plenul Camerei Deputatilor, deputatul PNL Razvan Mironescu a anuntat ca liberalii vor amenda orice abuz si orice tentativa "de aservire" a sectorului energetic "unor interese straine de interesul national".

"Va asiguram, stimati noi guvernanti, ca nu vom asista pasivi in cazul in care politicile pe care le veti promova in sectorul energetic vor atenta la siguranta securitatii energetice si la indepartarea Romaniei de obiectivul sau declarat de a-si castiga independenta energetica. In acest scop vom amenda din Parlament orice abuz si orice tentativa de aservire a acestui domeniu unor interese straine de interesul national utilizand din Opozitie toate parghiile parlamentare regulamentare si constitutionale", a spus Mironescu.

El a sustinut ca guvernantii trebuie sa identifice surse de finantare pentru eficientizarea companiilor de stat in domeniul energetic, mentinerea locurilor de munca din sector si sa initieze proiecte viabile, in parteneriat cu investitori strategici, astfel incat consumatorii industriali sa fie competitivi pe piata internationala, iar consumatorii casnici sa beneficieze de tarife corelate cu nivelul de trai din Romania.

Antal Istvan a anuntat ca UDMR nu voteaza motiunea, dar a apreciat dezbaterea "binevenita": "S-a vorbit de coloana vertebrala a economiei si a industriei, lucru care trebuie luat in serios".

De asemenea, grupul parlamentar al minoritatilor nationale a anuntat ca nu voteaza motiunea simpla "pentru ca o considera un joc politic".

La randul sau, deputatul PP-DD Liliana Minca a declarat in plenul Camerei Deputatilor ca grupul din care face parte considera ca actuala criza a sistemului energetic este doar "un brat al caracatitei coruptiei politice", ea datand de cel putin 10 ani.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#motiune PDL energie respinsa, #motiune PDL sector energetic , #motiune