Motiunea pe educatie si oglinda PDL (Opinii)

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 10:07
3468 citiri
Motiunea pe educatie si oglinda PDL (Opinii)
Foto: Arhiva

Nu cred ca "scriitorii" de motiuni ai PDL, mai nou ai ARD, se vor fi uitat in oglinda inainte de a compune textul celei pe Educatie discutata marti in Camera Deputatilor, asa cum sunt convins ca respectivii deputati n-au urmarit ridicarea scolii romanesti la standarde europene, ci doar un eveniment de presa prin care sa loveasca in premierul Ponta, in ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu si, se intelege, in USL.

Asa se intampla in lipsa de proiecte proprii.

PDL e lup singuratic

Pentru ca activitatea politica in care exceleaza PDL este una de partid de opozitie, de aceea n-a fost in stare sa guverneze decat atacandu-si mereu adversarii. Constructiile politice din care a facut sau face parte, CDR, PDL-PSD, ARD, sunt creatii efemere, colcaind de dispute, certuri, pertractari si tradari, de intoarceri ca la Ploiesti si suciri...

O cauza ar fi insuficienta coagulare ideologic-doctrinara si lipsa unui leadership democratic. A nu se intelege ca bolile sale sunt singulare in politica romaneasca.

In actiunile-i politice, niciodata nu pleaca si nu tine cont de realitatea interna, de istoricul recent, ci doar de un prezumtiv castig electoral. Parerea cvasiunanima a analistilor ramasi independenti editorial este ca isi acuza adversarii exact de defectele si pacatele de care acestia ii acuza pe pedelistii insisi.

De exemplu: cer "depolitizarea organismelor care se ocupa de etica universitara si de verificarea titlurilor universitare", dar tocmai ei au desavarsit prin legea Funeriu politizarea inceputa pe vremea FSN.

Faceti voi ce n-am facut noi

Prin motiune vor neaparat "renuntarea la numirea politica a directorilor de scoli si introducerea unui sistem transparent prevazut de legea educatiei nationale care sa stimuleze performanta manageriala si nu servilismul clientelei de partid", uitand ca in prima noapte dupa instalarea Guvernului i-au schimbat pe toti inspectorii si chiar directorii de unitati scolare neafiliati PDL. Nici vorba de performanta, competenta, ci servilism pe fata.

Tipa din toate puterile ca USL politizeaza consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant, cand pe vremea ministeriatului dlui Funeriu n-a ramas niciunul fara ca PDL sa fie majoritar, numeroase din tertipurile folosite atunci aparand in presa. Acum ar dori ca din aceste consilii sa faca parte, cum e firesc intr-o institutie autonoma, "oameni de valoare inclusiv din diaspora stiintifica romaneasca". Atunci de ce nu s-a putut?

Vinovatii de serviciu

Una dintre cererile imperative e de-a dreptul ipocrita: "demisia premierului Victor Ponta si a ministrului Ecaterina Andronescu, vinovati de... decredibilizarea cercetarii, sabotarea efortului de a introduce performanta in sistem..., descurajarea invatamantului profesional..." (Raluca Turcan).

Nu cred ca in doar 4 luni de guvernare erau posibile toate stricaciunile, PDL si dl Funeriu stiind bine ca cercetarea si invatamantul preuniversitar "au fost ingenuncheate" chiar prin continutul legii. Iar legea respectiva n-ar fi trecut niciodata intr-o tara democratica.

Insa este drept ca motiunea enunta o serie de temeri, BAC-ul profesional si renuntarea la clasa pregatitoare. Din cauza fluctuatiei de ministri la portofoliul Educatiei, din cauza birocratiei delasatoare si a lipsei fondurilor, pregatirea spatiilor si a logisticii necesare clasei 0 a lasat de dorit.

De aceea, au aparut fel de fel de disfunctii si improvizatii: clase pe holuri, in sali neigienizate si necorespunzatoare, cadre insuficient motivate si nepregatite, motiv pentru care ministrul a intentionat sa mute respectivele clase inapoi la gradinita. Insa forul lor titular va ramane scoala.

Dar elevii ce vina au?

La discutia din Parlament s-a vazut insa si altceva: incercarea de a relansa campania de presa impotriva lui Victor Ponta pe tema plagiatului. Privita la modul partinitor, din cauza acuzelor de plagiat asupra fostului procuror general, dna Laura Codruta Kovesi, a dlui Ioan Oltean si a multor altora din curtea proprie, despre care activistii lor mediatici nu amintesc niciodata, scandalul cazut in derizoriu nu mai starneste suparari si animozitati cum si-ar dori autorii de motiuni.

Facand un inventar al temelor si al subiectelor abordate cu aceasta ocazie, se observa ca problemele grele ale scolii, educatia, viitorul generatiilor de tineri nu-i preocupa pe politicienii de mai sus, motiv pentru care, ori cu motiune, ori fara, soarta invatamantului romanesc pare pecetluita.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#motiune educatie PDL, #motiune lege educatie Funeriu, #PDL politizare educatie , #motiune
Comentarii
A
alvorado
rank 1
petru tomegea este un...lup primitiv si de...mare,comunist
Poza pufulica
pufulica
rank 1
Nea Petrica, Sa ne traiesti si sa arzi prostii cu facaletzul !