Motiunea de cenzura a picat cu 201 voturi "pentru". Dezbaterea a fost marcata, din nou, de circ si scandal

Marti, 29 Iunie 2021, ora 14:18
5124 citiri
Motiunea de cenzura a picat cu 201 voturi "pentru". Dezbaterea a fost marcata, din nou, de circ si scandal
Aceasta este prima motiune de cenzuta depusa impotriva guvernului Citu FOTO Hepta

Motiunea de cenzura impotriva guvernului Citu, initiata de PSD, a picat marti, 29 iunie, la vot. Din cei 355 de parlamentari prezenti, doar 202 si-au exprimat votul, dintre care 201 au votat "pentru", iar unul a votat "impotriva".

UPDATE 18.00 Motiunea de cenzura a picat cu 202 voturi "pentru" si unul "impotriva". Numarul total de parlamentari prezenti a fost de 355.

UPDATE 17.00 A inceput votul.

UPDATE 16.56 Ludovic Orban: Domnule deputat, eu mi-am dat demisia din functia de prim-ministru al Guvernului atunci cand la alegerile parlamentare PNL nu a castigat alegerile, spre deosebire de dvs care atunci cand partidul care v-a sustinut ca prim-ministru v-a carut sa va dati demisia, v-ati baricadat cu Victor Ponta la Palatul Victoria si nu ati putut fi scos decat cu o motiune de cenzura. Domnule Grindeanu, apropo de vechime, nu accept aceasta asertiune. Sa stiti ca vremea aduce cu sine noblete. Vinurile adevarate, odata cu varsta, devin nobile. Nu accept sa fiu criticat de cineva care nici nu a ajuns vin. Un tulburel care s-a otetit inainte sa devina vin. Valoarea si calitatea umana nu are legatura nici cu varsta nici cu vechimea.

UPDATE 16.50 Florin Citu: Ce-mi place mie cand va ingrijoreaza saracia din Romania cu camasi scumpe, ceasuri care costa cat un apartament. Domnule deputat de la AUR, bunicii mei au murit pe front iar statul si comunistii pe care dvs ii aparati, i-au confiscat proprietatile. Dvs si prietenii dvs din Rusia nu au ce cauta aici.

UPDATE 16.45 Senatoarea Diana Sosoaca a facut din nou scandal in Parlament. Dupa ce a sustinut declaratia din plen, aceasta a scos un sac negru pe care l-a pus in fata premierului Florin Citu, afirmand ca "aici se afla mortii"

"Daca-mi acordati doua-trei minute va ajut sa scapati de domnul Citu. Am auzit aici de o dictatura care va dura cel putin zece ani. Vreau sa-l parafrazez pe Caragiale. Ai uitat neica ca e senator Sosoaca. Ai uitat de senator Sosoaca si o sa-ti traga o revolutie de-o sa ma pomenesti. Aceasta guvernare e inimaginabil de distrugatoare pentru poporul roman. Ma uitam pentru GPS unde sunt autostrazile. Ma uitam sa vad unde e PIB-ul, apropo deficit 9,7% din 3% preconizat. Ma uitam cum bolnavii cronici nu au voie nici acum sa intre in spital sa se trateze. Eu stiam ca vaccinarea trebuie sa aiba motive medicale. Nu mici, mustar, trotinete. Ar fi trebuit sa anuntati poporul roman ca aceasta vaccinare are efecte adverse", a declarat Sosoaca.

UPDATE 16.30 Cosette Chichirau: Vreau sa fac un sumar al ultimilor 30 de ani in care PSD a guvernat majoritatea timpului si un sumar al ultimelor 6 luni de cadn USR PLUS a intrat la guvernare. Drama Romaniei e ca ati avut foarte mult timp. Ati avut zeci de ani sa demonstrati competenta PSD. Dupa 30 de ani, spitalele regionale nu trebuiau sa ramana doar pe hartie, autostrazile Romaniei nu trebuiau sa ramana doar pe hartie. Drama Romaniei si a PSD e ca ati avut foarte mult timp. Judetele pesediste sunt cele mai sarace si mai inapoiat din tara.

UPDATE 16.26 Claudiu Tarziu, copresedinte AUR: Florin Citu provoaca in plen transarea alegerilor interne din PNL la votul pentru motiune. Speram ca ai domniei sale colegi sa raspunda acestei provocari si sa voteze caderea guvernului. PNL sfideaza PSD. Si aici si in alte parti. E firesc sa o faca, pentru ca PSD a sprijinit guvernul PNL anul trecut, l-a sprijinit si anul asta cu votul pentru PNRR si bat cu seama ca e pe cale sa-l sprijine si azi. Am pus doua conditii sa votam motiunea. Vad ca lipsesc din parlamentarii PSD iar textul are cateva hibe. Nu contine cateva din faptele grave care au accente liberticide, nedemocratice si discrminatorii pe care le-a comis guvernul Citu. Unele dintre reprosurile pe care le aduce PSD sunt facute intr-o nota pamfletara, nu la modul serios. Mai mult decat atat, incurajeaza un comportament iresposanabil, cel putin in domeniul vaccinurilor.

UPDATE 16.16 Gabriel Andronache, liderul deputatilor PNL: Am convingerea ca cei mai multi semnatari ai motiunii nu au citit textul. El abunda in acuzatii care incrimineaza chiar guvernele conduse de PSD pana in 2019. Se vorbeste despre scumpiri si preturi mai mari. Acuzatia vine de la autorii celei mai mari inflatii din UE, cei care au impus supraaciza pe carburanti si au introdus taxe suplimentare pe energie, comunicatii sau creditele bancare. Autorii motiunii sunt preocupati dintr-odata de indatorarea tarii.

Se fac glume cu cat esti mai criticat de PSD cu atat esti mai aproape de calea cea buna. PSD a demonstrat ca este principalul obstacol in dezboltarea Romaniei.

UPDATE 16.05 Sorin Grindeanu: Se lupta cei patru cavaleri ai apocalipsei nationale. Orban, Citu, Barna si Ciolos. Citu, un agresiv ministru al Finantelor, devenind insa pentru Romania un periculos megaloman rupt total de realitate. Orban, un mare maestru al invartelilor subterane si al compromisurilor sulfuroase pentru bugetul tarii, dispus sa vanda pe oricine si orice pentru a-si pastra postul. Barna, penalul de timp nou, obligat sa-si inghita propriile lozinci cu penalilor, dupa ancheta DNA despre milioanele de euro din bani europeni fraudate cu tupeu. Ciolos, o creatura ciudata. E gata sa pupe orice inel strain doar-doar poate sa ajunga mare si tare in Romania.

Adevarul este insa ca dezastrul guvernarii de astazi pleaca de la esecul din 2020 al stilului Orban de a conduce tara, de a guverna strict pentru camarila de partid. Daca azi peste 70% cred ca tara merge intr-o directie gresita, lui Orban i se datoreaza intr-o mare masura. Nu poti sa construiesti viitorul cu metode din jurasicul politicii. Nu poti pune un orbanozaur sa administreze proiecte de digilizare si energie verde. Guvernarea liberala a excelat doar in chermeze. Stimati colegi. Guvernul Orban a fost cel care a declansat adevarul carusel al jefuirii bugetului in plina pandemie. Banii pentru sanatate, pentru sustinerea companiilor romanesti, banii pentru agricultura, toti au fost deturnati spre firmele de casa ale PNL. Azi, noi, romanii, platim un pret enorm. Platim si pentru tunurile unifarm trase de gasca lui Orban pe spinarea victimelor pandemiei.

UPDATE 15.52 Ludovic Orban a anuntat ca are mai multe cereri din partea parlamentarilor neafiliati pentru a veni de la microfon si i-a rugat sa se decida care dintre ei va vorbi, intrucat timpul alocat acestora este de un minut. Din sala se aude senatoarea Diana Sosoaca in timp ca tipa catre liderul PNL.

UPDATE 15.50 George Simion: Domnul Citu este un fricos care a ajuns dintr-o intamplare nefericita prim-ministru al Romaniei. L-a luat domnul Orban de pe strada si acuma vine in fata Parlamentului sa vorbeasca despre alegerile interne din PNL cand ar trebui sa dea raport in fata romanilor. Va e frica de noi si va e frica de romani. Aveti de ce sa va fie frica, nu indrazniti sa mergeti nicaieri fara bodyguarzi. Sunteti un fricos care nu are de ce sa fie prim-ministru.

Ne-au sunat colegii dvs, rusinati, pentru ca ei au votat in Senat ceva. Ati iesit la televizor sa spuneti ca veti da un ordin de ministru pentru a impune o educatie pornografica pentru clasele primare. Nu sunt multumiti colegii dvs si de aia nu-i lasati sa voteze. O sa mai fie motiuni. Sa stiti ca nici electoratul USR nu e multumit. Ce faceti cu pensiile speciale? Sunteti de sase luni prim-ministu. Ceferistii sunt nemultumiti ca nu aveti nicio viziune pentru transportul feroviar din Romania. Ne-au sunat proprietarii de hoteluri, proprietarii de restaurante. Au controale de la ANAF, v-ati pus pe capul lor, le inchideti afacerile.

UPDATE 15.38 Liderul senatorilor PNL Virgil Guran: Stimati colegi am ascultat textul motiunii si am vazut atatea critici incat la un moment dat m-am gandit ca acum 2 ani cand ati parasit guvernarea dumneavoastra ati creat Elvetia aici si dintr-o data ne-am trezit in Romania, o Romanie saraca, amarata. Cum credeti ca putea sa se degradeze atat de mult o tara in 2 ani de zile. Imi cer scuze, eu nu pot sa vorbesc cu atata manie proletara ca domnul Ciolacu. Incerc sa fiu echilibrat. Haideti sa fim realisti si sa recunoastem ca in cei 31 de ani toti care au venit la guvernare au avut probleme. Vorbeati despre alegeri, ca ati castigat alegerile, cum puteti sa spuneti ca le-ati cattigat cand din 22 de primarii pe care le aveati mai aveti 17.

UPDATE 15.32 Ludovic Orban: Imi pare rau pentru aritmetrica antevorbitorului meu. Ati pierdut cinci primari. PNL a avut mai multe voturi decat PSD.

UPDATE 14.26 Liderul PSD este aplaudat mai multe secunde inainte sa-si inceapa discursul. Marcel Ciolacu: Domnule Orban, ati pierdut alegerile din nou. 17 este mai mare decat 15. Cate alegeri trebuie sa pierdeti pana plecati? Cat mai trebuie sa suporte romanii ca sa-si dea Citu demisia? Domnul Barna, va adresez doar dvs ca domnul Ciolos este in cautarea barbatului care naste. Va cred ca nu mai stiti cum va cheama nici chiar cu buletinul.

Doar zero va desparte de infinitul pana la cer. Domnule Citu, in caz ca ati sperat ca v-am uitat. Mai aveti tupeul sa stati cocotat acolo si sa le spuneti romanilor cat de bine o duc? Cat de bine le e copiilor fara alocatiile marite.

Astazi in cancelariile europene se vorbeste ca desprel ultimul stat. Ati distrus sistematic orice urma de incredere a campaniei de vaccinare. Prin revocarea Avocatului Poporului ati atacat statul de drept. Domnule Citu, daca azi cand vorbim aveti deja acest palmares de ilegalitati grosolane, oare ce veti face maine? Veti da OUG ca actualul presedinte sa aiba 3 mandate? Sau OUG ca domnul Barna sa nu mai raspunda pentru furtul banilor europeni? E prea mult. Acest guvern trebuie sa plece acasa astazi.

UPDATE 15.20 Florin Citu: De ce vrea PSD-ul sa opreasca vaccinarea? Ati vazut vreun lider PSD sa mearga sa promoveze vaccinarea? Unde au fost acesti lideri in aceasta perioada? Niciunul nu a iesit sa sustina campania de vaccinare. PSD a dorit sa blocheze chiar si PNRR. Va amintiti de santajul din Parlamentul Romaniei? Dragi romani, cu aceasta motiune de azi e clar pentru toata lumea. Aceasta motiune e actul care consfinteste alianta dintre PSD si AUR. Ce-i uneste? Ura fata de tot ce este modern. Exact opusul nostru.

UPDATE 15.09 Social-democratii au inceput sa-l huiduie pe Florin Citu. Ludovic Orban: Va atrag atentia ca meciul e pe stadion.

UPDATE 15.03 Florin Citu: Romanii au inteles deja concluzia acestor tertripuri pesediste. Social-democratii vad in mine cel mai mare inamic al lor. De ce? Sunt singurul care s-a opus vehement oricarei colaborari de orice forma cu PSD. Toti romanii trebuie sa stie ce niciodata nu voi face compromisuri. Mai ales cand vine vorba de PSD. Niciodata nu as sustine nici macar in gluma sa dau jos propriul guvern ca apoi sa fac guvernare cu PSD. Domnilor de la PSD va mintiti singuri. Dupa 25 septembrie va fi si mai rau pentru dvs. Am transat alegerile din PNL. De cine va e mai frica nu scapat. Aceasta motiune ca si cea de anul trecut se refera doar la persoana mea. Ati dezvoltat o obsesie personala, va e frica. Va inteleg, stiu ca nu va pricepeti.

Va spun si acum sa fie foarte clar. Guvernarea merge foarte bine. Coalitia e unita si pregatita sa guverneze cel putin 8 ani de zile de acum incolo. Va spun doar asa. Ca sa aveti timp sa va pregatit toate motiunile pana in 2028, poate pana atunci veti gasi niste minciuni mai credibile. Romanii nu mai cred ca spuneti mai ales dupa toxtul jalnic, patetic al acestei motiuni.

UPDATE 14.25 Senatorul PSD Lucian Romascanu a inceput citirea motiunii de cenzura. Acesta i-a salutat pe cei din USR-PLUS cu o ironie la raportul Matic votat saptamana trecuta in Parlamentul European. "Dragi colegi de la USR-PLUS va multumesc ca multi dintre voi ati intrerupt concediul de maternitate ca sa participati", a afirmat Romascanu.

UPDATE 14.18 A inceput dezbaterea.

PSD mizeaza pe voturile parlamentarilor AUR, ale neafiliatilor, dar si pe voturi din grupul minoritatilor. In ceea ce priveste parlamentarii coalitiei, premierul Florin Citu a reiterat ca acestia nu vor vota la motiune. USR PLUS a avut o ezitare luni, anuntand intai ca senatorii si deputatii formatiunii vor vota, dar impotriva motiunii, ulterior, revenind aupra deciziei si anuntand ca se vor conforma decizie luate in coalitie de a nu vota.

Pentru ca motiunea sa treaca sunt necesare 234 de voturi.

Liderul PSD Marcel Ciolacu, care duminica sustinea ca motiunea are mari sanse sa fie votata, a afirmat luni ca ar mai fi necesare "in jur de 20 de voturi, mai exact 18". Tot Ciolacu afirma ca toti cei 157 de senatori si deputati PSD vor fi prezenti si ca parlamentarii AUR vor vota, liderul partidului George Simion precizand insa ca nu voteaza motiunea PSD, ci pentru plecarea Guvernului Citu. De asemenea, Marcel Ciolacu conteaza si pe votul parlamentarilor neafiliati, iar din calculul prezentat de el rezulta ca mizeaza si pe voturi din Grupul minoritatilor nationale.

PSD, impreuna cu AUR si cu neafiliatii au 205 voturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#motiune de cenzura, #PSD, #citu , #motiune cenzura