Modificari la Legea terenurilor: Terenul nu poate fi vandut mai ieftin ca in oferta (Video)

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 21:23
3323 citiri
Modificari la Legea terenurilor: Terenul nu poate fi vandut mai ieftin ca in oferta (Video)

Ministerul Agriculturii va promova in Parlament o serie de modificari la proiectul de lege pentru vanzarea terenurilor agricole, precum anulabilitatea vanzarii unui teren daca pretul este mai mic decat in oferta de vanzare, pastrarea ADS si infiintarea unei directii pentru terenuri peste 30 de hectare.

Masurile sunt cuprinse intr-o nota prezentata, miercuri, Guvernului de catre ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, privind modificarile pe care ministerul de resort le va propune, mai intai, comisiei parlamentare de agricultura din Senat si, ulterior, in Camera Deputatilor legate de actualul proiect al legii de vanzare a terenurilor agricole catre persoanele fizice, ca urmare a solicitarii de reexaminare formulate de presedintele Traian Basescu.

Basescu: Europenii sa poata cumpara terenuri in Romania in conditii similare celor din UE

Nota releva ca noua forma a legii va stabili ca vanzarea terenului la un pret mai mic ori in conditii mai avantajoase decat cele aratate in oferta de vanzare atrage anulabilitatea vanzarii.

Ministrul a explicat ca va introduce aceasta clarificare dupa ce presedintele, a carui "logica" nu a inteles-o, a afirmat ca dreptul de preemptiune poate fi vandut la un pret mult mai mic dupa ce este epuizat.

Constantin, surprins de faptul ca Basescu cere abia acum modificarea legii terenurilor

Titlul legii va fi modificat pentru o mai mare claritate, urmand sa se refere la terenurile aflate in extravilanul localitatilor, cu un regim aplicabil atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice, iar Agentia Domeniilor Statului (ADS) nu va mai fi transformata intr-o agentie de reglementare a pietei funciare, ci isi va pastra denumirea, va trece in subordinea prim-ministrului si va avea rol de "preemptor si cumparator" pe piata funciara, estimandu-se ca, in prima faza, nu va avea un rol de vanzator.

Directie speciala de reglementare a pietei funciare, in Ministerul Agriculturii

In Ministerul Agriculturii va fi infiintata o directie speciala de reglementare a pietei funciare, care va asigura relatia doar cu primaria, nu cu vanzatorul, pentru a reduce birocratia, si va aviza vanzarile de terenuri care depasesc 30 de hectare. Vanzarea suprafetelor de pana la 30 de hectare va fi avizata de structurile teritoriale ale ministerului.

"Cred ca este o clarificare care raspunde solicitarii presedintelui de a nu avea si jucator, si arbitru pe piata funciara in rolul unei singure agentii", a spus Constantin.

Ministrul a apreciat ca, dupa ce aceste modificari vor fi adoptate de Parlament si proiectul de lege va fi retransmis presedintelui, nu va mai exista absolut niciun motiv ca actul normativ sa nu fie promulgat.

Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului, recent, reexaminarea Legii care reglementeaza cumpararea de terenuri de catre cetatenii europeni. Marti, seful statului a trimis Parlamentului o completare la cererea de reexaminare a legii privind terenurile, mentionand ca cetatenii si persoanele juridice din UE ar trebui sa poata cumpara terenuri extravilane in aceleasi conditii in care romanii pot cumpara terenuri in statele UE.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#modificari Legea terenurilor agricole, #reexaminare lege terenuri agricole , #lege