Modificarea referendumului de demitere a presedintelui a trecut de deputatii juristi

Luni, 25 Iunie 2012, ora 18:33
2142 citiri
Modificarea referendumului de demitere a presedintelui a trecut de deputatii juristi
Foto: antena3.ro

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a dat luni raport favorabil legii initiate de USL privind referendumul de demitere a presedintelui tarii, cu 7 voturi pentru si 2 impotriva.

Secretarul Comisiei, democrat-liberalul Gabriel Andronache, a adus un amendament legii prin care "demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca in urma desfasurarii referendumului s-a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate de cetatenii inscrisi in listele electorale", amendament ce a fost respins cu majoritatea de voturi.

Gabriel Andronache a declarat ca acest proiect de lege intra in plenul Camerei Deputatilor "cu incalcarea regulamentului Camerei", precizand ca in urma votului final din plen exista sansa ca pedelistii sa conteste legea la CCR.

"Din punctul nostru de vedere, acest proiect de lege intra in plenul Camerei Deputatilor cu incalcarea regulamentului Camerei Deputatilor. Vorbim aici de incalcarea articolului 65, alineatul 5 din regulament care spune foarte clar ca un raport al unei comisii nu poate sa ajunga la plen decat dupa ce expira termenul de depunere al amendamentelor.

Potrivit adresei BP al Camerei Deputatilor, termenul va fi de 3 septembrie, termenul pana la care se pot depune amendamente, iar raportul se pare ca va intra in plenul Camerei Deputatilor, inclusiv proiectul de lege modificat maine (marti - n. red.). Din punctul nostru de vedere reprezinta o incalcare a regulamentului Camerei si vom protesta cu privire la aceasta situatie", a sustinut Andronache.

Acesta a mai spus ca acest fapt constituie un motiv de atac la CCR a legii.

"Din punctul nostru de vedere constituie un motiv de atac la CCR. Este evident lucrul acesta. Atata timp cat colegii nostri, inclusiv la investirea Guvernului, au afirmat foarte clar ca vor respecta toate procedurile parlamentare si ca nu va mai exista nicio asa zisa incalcare a regulementului", a mentionat democrat-liberalul.

El a precizat ca prin aceasta lege cei din USL "cauta sa isi preconstituie pasii pentru suspendarea presedintelui". Legea ar urma sa fie votata marti.

Plenul Senatului adoptase, cu 75 de voturi pentru, 7 impotriva si 3 abtineri, modificarile Legii referendumului care simplifica demiterea presedintelui. De asemenea, senatorii au votat si raportul primit de la Comisia juridica, cu 75 voturi pentru, opt impotriva si 3 abtineri.

Propunerea legislativa pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului prevede ca referendumul privind demiterea presedintelui Romaniei este considerat valid daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum.

Proiectul ii are ca initiatori pe senatorul PSD Severin Georgica si deputatul PNL Pieptea Cornel. Actul normative modifica astfel legea care prevedea ca seful statului poate fi demis prin referendum doar cu majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.

Senatul este prima camera sesizata pe acest act normativ.

Aceasta initiativa legislativa este corelata cu modificarea legii CCR, care exclude controlul constitutionalitatii pe hotararile parlamentului, ambele propuneri legislative avand drept rezultat simplificarea procedurilor de suspendare si demitere a lui Traian Basescu.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#lege referendum trecut Camera Deputatilor, #referendum demitere presedinte Camera Deputatilor, #modificare referendum demitere presedinte, #lege referendum Basescu Camera Deputatilor , #referendum