Miza raboiului fara miza

Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 19:17
4815 citiri
Miza raboiului fara miza

La ora cand scriu aceste randuri, soarta guvernului este inca nedecisa. Poate ca tevatura se va termina in coada de peste, ca pana acum, pentru a mentine tensiunea in continuare.

Dar, indiferent de deznodamant, ideea ca miza razboiului declansat intre "coordonatorul" Dragnea si guvernul "coordonat" ar fi respectarea ad litteram a programului de guvernare, mi se pare total neinspirata.

Inainte de toate, cred ca autorul programului isi supraevalueaza capodopera, ca pe ceva imuabil, cam ca tabla lui Pitagora sau ca principiul lui Arhimde. Programul lui Dragnea este, in opinia mea, un document mai mult propagandistic decat practic, intocmit de un condamnat cu suspendare, un inculpat penal si o fosta traseista, ajunsa populista la PSD din patriotarda la PRM.

Pastrand proportiile, pretentia de perfectiune a programului PSD imi aminteste de unele scripturi sacrosante ale antichitatii, tratate astazi ca simple legende sau ca istorioare naive de inspiratie extraterestra.

Infatuat de felul sau, Dragnea n-a admis nicio clipa ca guvernul ar fi primit in brate un program imposibil de realizat, desi posturile tv au transmis fragmente chiar din concluziile liderului PSD, aratand ca, din totalul de 393 masuri scadente pana in prezent, au fost realizate in totalitate 50, au fost realizate partial 107 si au ramas total neindeplinite 236.

Nu-i face deloc cinste lui Dragnea faptul ca, la inceputul anului, se falea ca numai dansul ar cunoaste programul din scoarta in scoarta, iar acum ii trage la raspundere pe cei care n-au indeplinit la virgula ceea ce nici macar nu cunoasteau in ianuarie. E o minte ca de Pacala.

Dar, pe de alta parte, inteleg sa-l aud ingrijorat, cand vede ce s-a ales din program, dupa nici sase luni de guvernare. Ponderea masurilor neindeplinite deloc denota ca ori ministrii propusi de PSD sunt incompetenti, ori guvernul isi saboteaza propriul partid, ori i s-a pus in brate un program imposibil si lupta ca Don Quijote cu morile de vant, straduindu-se degeaba.

Inclin sa cred in aceasta de a treia varianta.

Exemple avem destule. Ambulantele din program nu sunt prevazute cu fonduri, primarul general cere scoaterea unor obiective din programul de guvernare si trecerea lor in programul primariei: linia de centura a Capitalei, linia de metrou M5, transformarea unor constructii militare nefolosite in amenajari sociale, o pasarela peste calea ferata si altele.

Principala justificare a primariei pentru toate acestea porneste de la lipsa resurselor din programul de guvernare, adica din acel document perfect, pe care trebuie sa-l respectam ad litteram.

Sa nu te umfle rasul?

Asa stand lucrurile, ma indoiesc ca miza razboiului ciudat dintre PSD insusi si Guvernul PSD este legata de programul de guvernare. Nu pretind ca domnul Dragnea ar fi omul pe care inteligenta il da afara din casa, dar nici nu cred ca i-a scapat un lucru simplu pe care il vede oricine si nu numai eu: vinovat de toata sarabanda e programul, nu guvernul.

Ca electoratul a votat programul, mi se pare o gogorita. Marea majoritate a votantilor nici n-a vazut sutele de pagini ale programului, daramite sa le fi citit. Iar daca le citea, ramanea debusolat, vazand iarasi aceleasi promisiuni pe care le citise si in alte campanii electorale.

Mai retin un aspect ciudat. Se pare ca doamna Lia Olguta Vasilescu este campioana pe economie, cu cele mai multe masuri realizate si cele mai putine aflate inca in asteptare. Foarte frumos, numai ca doamna in cauza este una din cei trei coautori ai programului, impreuna cu Valcov si Dragnea, asa cum i-a definit insusi liderul PSD.

Doamna Vasilescu stia ce program isi face, a evitat masurile imposibile sau nesigure si astfel a ajuns sa-si realizeze exemplar propriul program, pe care singura si l-a stabilit. Ceilalti ministri au primit programul stabilit de fantezia lui Dragnea, cu ajutorul neprecupetit al locotenentului sau pe linie financiara, Darius Valcov.

In opinia mea, greseala ministrilor este ca au primit voiosi programul lui Dragnea, poate nici nu l-au citit, poate l-au pus intr-un sertar sau l-au parcurs vag, dar nu si-au inchipuit nicio clipa ca aceste foi stufoase vor declansa un razboi, fara alta miza decat etalarea orgoliului unui lider care nu reuseste sa-si arate altfel muschii la public, decat dandu-se grozav fata de altii.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#demisie guvern Sorin Grindeanu, #Sorin Grindeanu demis , #Guvernul Sorin Grindeanu
Comentarii