Mirel Palada "matrafoxeaza" statul de drept (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 05 August 2014, ora 21:25
4053 citiri
Mirel Palada "matrafoxeaza" statul de drept (Opinii)

Ca studioul Antenei 3 s-a transformat intr-un Zid al Plangerii tot mai inlacrimat pe masura ce verdictul in cazul lui Dan Voiculescu se apropia, nu cred ca reprezinta o surpriza pentru nimeni.

Ca ziaristii abonati la emisiunile Antenei 3 au emis tot felul de judecati in privinta procesului, calificat de la politic la tortura, iar face parte dintr-o linie deja banalizata. Stirea, chiar de breaking news, ar fi fost un discurs contrar.

Dar cand purtatorul de cuvant al Guvernului se duce la o emisiune TV si emite suspiciuni in privinta desfasurarii unui proces, mai ales fara a putea aduce niciun argument concret in sprijinul afirmatiilor sale, este cu totul si cu totul altceva.

"Sunt multe semne ca lucrurile nu se desfasoara chiar ortodox, in sens de rigurozitate, in cadrul acestui proces (al lui Dan Voiculescu - n.red.) Stim foarte bine ca exista de mult timp aceasta tensiune intre Traian Basescu si Dan Voiculescu, precum si maniera in care Traian Basescu a insistat in mod public la adresa desfasurarii acestui proces", a afirmat Mirel Palada, luni seara, la Antena 3.

Mirel Palada are dreptul la orice opinii, pe persoana fizica, sa spun asa. Are dreptul la orice convingeri intime despre orice, ca fiecare om din aceasta tara. Numai ca opiniile private ale persoanei private Mirel Palada pot fi expimate exclusiv in cadru privat.

Daca domnia sa ar fi rostit vorbele de mai sus intr-o discutie privata si ele ar fi ajuns publice fara stiinta si vointa domniei sale, ar fi fost una. Dar dl Palada s-a dus la o dezbatere TV, deci publica, purtand cu sine calitatea oficila a domniei sale, de purtator de cuvant al Guvernului.

Este o calitate de care nu se poate disocia in niciuna dintre iesirile publice ale domniei sale. Si nici macar nu a simtit nevoia sa faca minima precizare ca vorbeste in nume propriu, ca exprima opinii personale, de sociolog, de cetatean, de ce o fi.

A vorbit linistit, public, fara nicio separare de calitatea oficiala pe care o are. In aceste conditii, vorbele sale implica intreg guvernul Romaniei. Suspiciunile pe care domnia sa si le-a exprimat public devin pozitie a Guvernului Romaniei.

Iar Guvernul Romaniei nu are dreptul constitutional sa formuleze asemenea puncte de vedere pentru ca ele reprezinta forme de intimidare a puterii judecatoresti si o incalcare grava a separarii puterilor in stat.

Dar sa zicem ca pe dl Palada l-a luat valul si a comis o eroare. Daca Victor Ponta considera intr-adevar ca a fost vorba despre o greseala care implica imaginea Guvernului, ar fi trebuit sa ia masuri de urgenta. In orice stat de drept solid, dupa o asemenea iesire in decor, prima stire a diminetii de marti ar fi fost demisia purtatorului de cuvant.

Nu o avem si nici nu cred ca o vom avea. Nu e, de altfel, prima data cand dl Palada face asemenea declaratii. Va amintesc doar episodul "matrafoxat" sau pe cel al tricourilor ofensatoare oferite jurnalistilor acreditati la Palatul Victoria.

Inadecvarea domniei sale pentru functia pe care o ocupa este deja o banalitate, iar faptul ca ea nu este sanctionata de premier reflecta, in opinia mea, chiar inadecvarea lui Victor Ponta pentu functia pe care o ocupa.

Revenind la episodul de luni seara, eu pot intelege ca Victor Ponta este intre ciocan si nicovala. Inteleg ca Dan Voiculescu astepta de la el daca nu implicare directa in proces, cred eu imposibila, macar o pozitie publica de sustinere. Riscul este ca masinaria Intactului sa se intoarca impotriva lui, ceea ce poate deveni problematic in perspectiva prezidentialelor.

Cum premierul nu se poate exprima public pentru ca stie ce costuri de imagine externe risca, imi pare ca isi trimite purtatorul de cuvant sa jeleasca soarta aliatului sau, fara a tine cont de imensul prejudiciu de imagine pe care il creeaza Guvernului si statului de drept.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mirel Palada proces Dan Voiculescu, #Mirel Palada Dan Voiculescu Antena 3 , #guvern