Ministrul marilor gafe (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 02 August 2013, ora 11:58
8211 citiri
Ministrul marilor gafe (Opinii)

Povestea halucinanta a contractului cu Bechtel, care pare pierdut fara urma, este tipica pentru Romania.

Este o mostra de romanism pur, as zice, indiferent daca dl. ministru Sova minte sau nu cand zice ca nu are orginalul contractului, acesta find singurul motiv pentru care inca nu l-a putut desecretiza.

Sa plecam de la prezumtia de buna credinta si sa zicem ca nu minte. Sa zicem ca, intr-adevar, de cateva zile se da de ceasul mortii sa gaseasca contractul prin ministerul Transporturilor, la CNADNR, la DNA si cine stie prin care alte locuri.

Stai si te crucesti: cum e posibil ca in Romania sa fie pierdut fara urma originalul unui document de o asemenea importanta si secret pe deasupra?

Un astfel de document nu sta pe un fund de sertar printre reviste glossy si nici nu mananca nimeni slanina cu ceapa pe el. Este tinut intr-un loc anume, etaj 2 camera 58 spune Anca Boagiu, are un numar de inregistrare si, fiind un act secret, oricine pune mana pe el este inregistrat. Cum sa-l pierzi, pentru Dumnezeu?

Orice document secretizat din tara asta poate disparea fara urma, poate fi pierdut cu seninatate? Cate or mai fi fost pierdute? Cate au ajuns poate in mana spionilor? Nici nu stim, ca evidenta pare sa nu le-o tina nimeni.

Sigur, nu suntem orginali, dupa cum isi aminteste Sorin Ionita: "Fiji a descoperit, cand voia sa sarbatoreasca 40 de ani de statalitate, ca a pierdut actul de independenta fata de Marea Britanie. Si a trebuit, cu toata jena, sa ceara o copie la Londra, fosta putere coloniala". Cam la nivelul acesta suntem, daca dl. Sova nu minte.

Dar daca nu a avut niciodata originalul in mana, ma intreb si eu deopotriva cu multi alti ziaristi, in baza a ce a negociat Dan Sova rezilierea contractului pierdut? De unde stia ca are in fata o copie conforma cu orginalul? Era legalizata? Daca nu minte, Dan Sova dovedeste un amatorism tulburator nu numai pentru un ministru, ci si pentru un jurist de marca, asa cum se pretinde a fi.

Exista desigur si posibilitatea ca dl. Sova sa minta, contractul sa nu fie pierdut, ci bine dosit, ca sa nu creeze neplaceri de imagine PSD, aratandu-ne cat de relativ a fost negociat, cum Bechtel a avut toate drepturile posibile, iar Romania toate obligatiile imaginabile.

E o varianta credibila in tara unde minciuna e sportul preferat al politicienilor. O smecherie cam ieftinuta, dar nu prima, veti spune: avea si PSD nevoie sa desecretizeze ceva rapid dupa ce Traian Basesu a desecretizat hotararea CSAT privind CFR Marfa, si a desecretizat anexele la contractul Bechtel.

Dar cum sa minti cu asa ceva? Ce mesaj de neseriozitate crunta, de amatorism inadmisibil, de prostie chiar transmiti si tarii, si strainatatii? Cum sa-ti asumi un asemenea prejudiciu de imagine doar ca sa ii trantesti o smetie inapoi presedintelui? Cine naiba vine sa investeasca intr-o tara in care se pierd documente secrete ca umbrelele in tramvai?

Si sa fie adevarat pierderea, Dan Sova ar fi trebuit sa astepte cu orice publicare pana cand dadea de urma documentului, nu sa deconspire in piata publica ineptia sistemului romanesc. Cu atat mai grav ar fi sa fi mintit cu asa ceva.

Cum o dai, minstrul gafelor mai mari decat proiectele ar trebui sa dispara din peisajul guvernamental cu tot cu contractul pe care il cauta, daca nu cumva l-a gasit deja.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#contract Bechtel desecretizat, #Dan Sova contract pierdut Bechtel , #guvern
Comentarii