Ministrul Justitiei a trimis o scrisoare Comisiei de ancheta a prezidentialelor: ce crede despre Kovesi, dar nu se pronunta inca

Vineri, 04 August 2017, ora 22:40 5799 citiri
Foto: Facebook Tudorel Toader

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a trimis, vineri, o scrisoare Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, in care spune ca se va pronunta in privinta neprezentarii sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, la audierile de la comisie, dupa ce expira termenul de formulare a raspunsului scris de catre aceasta si aminteste ca s-a solicitat Inspectiei Judiciare efectuarea unor controale privind eficienta manageriala la DNA.

"Intr-adevar, astfel cum a motivat Curtea Constitutionala prin decizia nr. 430 din 21 iunie 2017, obligatia sa ia parte la lucrarile comisiei in toate cazurile si indiferent de obiectul anchetei, instituita de art. 9 alin. 3 din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, in urma modificarilor intervenite prin hotararea Parlamentului nr. 38/2017, le revine si persoanelor invitate care reprezinta, in virtutea functiilor lor de conducere, autoritati/institutii publice ce nu se afla sub control parlamentar, in considerarea principiului colaborarii loiale intre institutiile/autoritatile statului.

Teza finala a aceluiasi articol dispune ca persoana invitata poate raspunde si in scris comisiei de ancheta parlamentara furnizand informatiile solicitate sau poate transmite prin posta documente sau celelalte mijloace de proba pe care le detine si care sunt utile comisiei de ancheta, modalitate la care s-a recurs in speta, tinand cont de neparticiparea persoanei invitate la lucrarile comisiei", spune ministrul Justitiei.

Toader aminteste, de asemenea, de decizia Curtii Constitutionale care da posibilitatea comisiei de a sesiza organele de urmarire penala "insa nu pentru refuzul persoanei invitate de a furniza documentele sau mijloacele de proba detinute utile activitatii comisiei", ci, in urma coroborarii datelor existente, sesizarea poate fi facuta cu privire la savarsirea unei infractiuni.

El mai spune ca rolul ministrului Justitiei, de titular al propunerii de numire si revocare a procurorului sef al DNA, trebuie privit "corelativ cu dreptul si obligatia de a verifica eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor de serviciu de catre de catre procurori".

"Tocmai in acest scop, dupa cum este cunoscut in spatiul public, s-a solicitat Inspectiei judiciare de catre Ministerul Justitiei efectuarea unor controale privind eficienta manageriala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a Directiei Nationale Anticoruptie, constatarile acestor rapoarte urmand sa stea in fundamentarea unor decizii viitoare care pot fi luate exclusiv in limitele legii. Ministerul Justitiei isi va exprima pozitia dupa expirarea termenului de formulare a raspunsului scris de catre doamna Laura Codruta Kovesi", se mai arata in scrisoarea lui Tudorel Toader.

Kovesi, convocata a 4-a oara in Parlament. Comisia vrea sa sesizeze CCR ca Parchetul nu-i da dosarul prezidentialelor

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News