Ministerul Sanatatii a platit milioane de dolari pe un sistem pentru spitale, care nu este utilizat

Miercuri, 07 Decembrie 2016, ora 14:09
2699 citiri
Ministerul Sanatatii a platit milioane de dolari pe un sistem pentru spitale, care nu este utilizat
Foto: Ziare.com

Corpul de Control al premierului a constatat mai multe nereguli privind achizitia de catre Ministerul Sanatatii, in perioada 2007 - 2010, a unui sistem informatic de inalta performanta pentru unitatile spitalicesti.

Printre acestea se numara si faptul ca, desi s-au platit de catre minister peste 11 milioane de dolari si 13 milioane de lei, iar sistemul trebuia implementat la 16 spitale, acesta a fost realizat doar la Institutul Clinic Fundeni si la Spitalul Clinic de Urgenta Targu-Mures, insa nici acolo nu este utilizat.

Sistemul informatic de inalta performanta pentru unitatile spitalicesti a fost achizitionat in baza unor hotarari de guvern, proiectul avand ca scop informatizarea managementului administrarii spitalelor.

Potrivit raportului Corpului de Control, "Proiectul de Informatizare a Administrarii Spitalelor" a fost destinat imbunatatirii calitatii serviciilor furnizate in sistemul medical din Romania, oferirii unui instrument modern de control al resurselor, de cunoastere a costurilor si de urmarire a pacientilor.

In 2007, insa, dupa aproximativ sapte ani de la incheierea contractului de furnizare, intre Ministerul Sanatatii, in calitate de beneficiar, si Compaq Computer Romania S.R.L. si Siemens Business Services GmbH&Co, in calitate de furnizori, prin Hotararea Guvernului nr. 835/2007 a fost modificata sursa de finantare, sumele necesare realizarii acestui sistem urmand a fi asigurate din venituri proprii ale Ministerului Sanatatii, si nu dintr-un credit extern garantat de catre Ministerul Finantelor, asa cum fusese initial prevazut.

Ulterior, prin Hotararea Guvernului nr. 1149/2007 a fost precizata suma alocata acestui proiect, respectiv 18,4 milioane lei.

Conform sursei citate, contractul de furnizare a fost incheiat in anul 2000, inainte ca sursa de finantare sa fie certa, nu a avut prevazuta perioada de valabilitate si nici nu a fost demarat pana in anul 2007, cand a fost incheiat primul act aditional la contract.

Pretul total al contractului, de 22 milioane de dolari (fara TVA, taxe vamale ori alte impozite/taxe) a fost stabilit pentru "comunicatii de date si servicii auxiliare necesare pentru actualizarea solutiei SAP la nivelul Ministerului Sanatatii si la Directiile judetene de sanatate Neamt, Arges, Mures si Sibiu, realizarea unui sistem informatic de spital pentru 34 de spitale din judetele Neamt, Arges, Mures si Sibiu".

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Corp Control sistem sanatate, #sistem informatic spitale, #Ministerul Sanatatii sistem informatic , #minister