Ministerul Cercetarii il ironizeaza pe Iohannis si-l acuza de "o grava dezinformare"

Miercuri, 08 August 2018, ora 13:10
3458 citiri
Ministerul Cercetarii il ironizeaza pe Iohannis si-l acuza de "o grava dezinformare"
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Ministerul Cercetarii si Inovarii (MCI) a luat act cu surprindere de "avertismentul" public lansat de presedintele Klaus Iohannis, legat de proiectul de Ordonanta privind activitatea de cercetare-dezvoltare si inovare, ii raspunde ironic acestuia si acuza Administratia Prezidentiala ca "incearca o grava dezinformare".

De asemenea, ministerul acuza ca OG 41/2015, desi a trecut de Parlament, a fost trimisa inapoi pentru reexaminare de catre presedinte pentru motive generale, neindicand in niciun mod temeinicia deciziei.

"Ori, a retrimite inapoi in Parlament un text de act normativ doar de dragul de a fi retrimis, fara a se preciza care sunt neajunsurile pe care acest text le-ar aduce sistemului, ne arata de fapt care este preocuparea reala a Administratiei Prezidentiale cu privire la domeniul cercetarii", sustine ministerul.

Ministerul Cercetarii il ironizeaza pe Iohannis

Intr-un comunicat postat pe site, Ministerul Cercetarii il ironizeaza pe Iohannis: "Sa incercam sa facem lumina in institutia prezidentiala, sau cum ar spune latinul 'Fiat lux!'".

Sursa citata precizeaza ca in prezent activitatea de cercetare-dezvoltare si inovare este reglementata de OG nr. 57/2002, care in cei 16 ani de la promovare a fost modificata de 25 de ori, "in functie de necesitatile identificate pe parcursul anilor in aceasta activitate", dupa intrarea Romaniei in UE actul normativ fiind modificat si completat de 15 ori.

"Mai mult, exista OG nr. 6 /2011 care a fost aprobata cu modificari si completari abia dupa sapte ani prin Legea nr. 222/2018, publicata in Monitorul Oficial in 3 august 2018, fapt ce arata, ca pana la acest moment, domeniul cercetarii a fost unul tratat cu indiferenta de catre celelalte guvernari (factori decizionali pe acest domeniu).

Consideram ca este inadmisibil ca un act care reglementeaza un astfel de domeniu sa nu fie aprobat decat dupa foarte mult timp. In acelasi mod s-a procedat si cu OG nr. 41/2015, care, desi a trecut de Parlament, a fost trimisa inapoi pentru reexaminare, de catre presedintele Romaniei, pentru motive generale, neindicand in niciun mod temeinicia trimiterii spre reexaminare.

Ori, a retrimite inapoi in Parlament un text de act normativ doar de dragul de a fi retrimis, fara a se preciza care sunt neajunsurile pe care acest text le-ar aduce sistemului, ne arata de fapt care este preocuparea reala a Administratiei Prezidentiale cu privire la domeniul cercetarii", afima reprezentantii Ministerului Cercetarii.

Ei spun ca, avand in vedere ca in OG 57/2002 exista o serie de articole contradictorii, ca exista paralelism in ceea ce priveste reglementarea acestui domeniu, s-a considerat necesar ca, printr-un act nou, sa fie eliminate toate aceste neconcordante, conform normelor de tehnica legislativa, astfel incat sa fie creat un cadru competitional si predictibil privind finantarea in cercetare.

"In acest sens, aratam ca la art. 33* la alin (1) din OG nr. 57/2002 se prevede ca: "Unitatile (...) pot fi evaluate (...) ", iar la alin (8) al aceluiasi articol se prevede ca: "Unitatile (...) sunt evaluate". Potrivit art. 28 alin. (1) din Legea nr. 45 /2009, unitatile de cercetare-dezvoltare din domeniul agriculturii au fost reorganizate ca institute nationale de cercetare-dezvoltare in domeniul agricol, cu personalitate juridica, in subordinea ASAS, iar prin OUG nr. 96/2012 si OUG nr.86/2014, aceleasi entitati se afla in coordonarea MCI.

Sunt in vigoare, de asemenea, acte normative adoptate in temeiul OG nr.57/2002 care prevad modalitati diferite de evaluare a institutelor aflate in coordonarea aceluiasi organism. Astfel, trebuie avute in vedere HG nr. 1062/2011 si HG nr. 97/2016", precizeaza institutia.

Cu privire la finantarea cercetarii, ministerul spune ca in propunerea de act normativ s-a statuat ca orice forma de finantare se face in sistem competitional, orice propunere de program/proiect fiind evaluata si ierarhizata, iar in acest sens doar cei mai buni sunt finantati - art. 43 din propunerea de act normativ.

Ministerul combate argumentele presedintelui Iohannis

De asemenea, reprezentantii MCI afirma ca noua propunere de act normativ a fost formulata in acord cu reprezentantii sindicatelor din cercetare, precum si cu cei ai patronatelor din domeniu si se intreaba "Cine sunt reprezentantii cercetatorilor si ai mediului universitar care au reclamat Administratiei Prezidentiale pericolul alterarii calitatii actului de cercetare din Romania?".

MCI mai sustine ca neadoptarea acestui act normativ va duce la situatia in care la sfarsitul anului 2018 institutia nu va mai putea deschide o noua competitie pentru Programul Nucleu, facand ca, in anul 2019 si in urmatorii ani, acest instrument de finantare sa nu mai fie functional.

"Acest lucru conduce, in mod cert, la bulversarea intregului sistem de cercetare cu grave consecinte atat asupra institutelor de cercetare, cat si asupra personalului de cercetare care functioneaza la nivel national.

Categoric, nu putem sa nu ne intrebam cine si-ar dori aceasta finalitate, dar mai ales, de ce s-ar dori aceasta finalitate?!

Cu privire la critica privind eliminarea organismelor care se ocupau anterior de managementul finantarii, precizam ca, foarte probabil, dintr-o regretabila eroare si necunoastere a functionarii sistemului de cercetare (de catre formatorul/formatorii comunicatului Administratiei Prezidentiale), se incearca o grava dezinformare.

Proiectul de act normativ chiar pe acest lucru pune mare pret, respectiv toate organismele cu acest rol sa poata fi, in sistem competitional, conducatori de program, pe domeniile pentru care acestea au fost infiintate", mai arata ministerul.

MCI sustine, de asemenea, ca este nefondata acuzatatia presedintelui potrivit careia ar fi transferate o parte din atributiile conducatorilor de programe catre institutii de cercetare care sunt beneficiare ale granturilor de cercetare.

"In acest sens aratam ca prin OUG nr. 74/2010 a fost desfiintat Centrul National de Management al Proiectelor, organism care acorda finantari doar in sistem competitional iar in locul acestuia, prin acelasi act normativ, a fost infiintat UEFISCDI, care si-a arogat rolul de conducator si care spre deosebire de ceilalti conducatori de program poate primi direct conducerea programelor din Planul National sau din alte planuri, programe sau proiecte de cercetare!

Acest lucru este prevazut, in mod expres in art. 47 alin. (4) din OG nr. 57/2002, precum si la art. 10 ^1 din HG nr. 1265/2004! Ori, a inlocui un organism care asigura competitivitate, cu unul care primeste in mod direct finantare, astfel putand fi acuzat de subiectivism in ceea ce priveste finantarile, consideram ca la acel moment prin aceasta metodologie, a fost eliminata competitivitatea in cercetare, fapt care treneaza din anul 2010, odata cu adoptarea OUG nr. 74/2010.

Acuza, potrivit careia ar fi transferate o parte din atributiile conducatorilor de programe catre institutii de cercetare, care sunt beneficiare ale granturilor de cercetare, este nefondata, intrucat textul de lege in vigoare la aceasta data, respectiv art. 47 din OG nr.57/2002 cu modificarile si completarile ulterioare, este identic cu cel propus de noul act normativ.

Cu privire la rolul consiliilor consultative, precizam ca in propunerea de act normativ nou, rolul acestora este intarit si bine definit, eliminand suprapunerile existente la acest moment. Astfel la art. 65-66 din propunerea de act normativ, se precizeaza, in concret, care sunt organismele consultative ale autoritatii de stat pentru cercetare-dezvoltare si care sunt atributiile acestora", adauga MCI.

Presedintele Klaus Iohannis a avertizat, luni, ca cercetarea din Romania risca sa regreseze la nivelul anilor '90 din cauza intentiei Guvernului de a adopta Ordonanta privind activitatea de cercetare-dezvoltare si inovare.

Iata aici mai multe detalii: Iohannis critica o OUG pregatita de Guvern: Cercetarea din Romania risca sa regreseze la nivelul anilor '90

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#MCI replica Iohannis, #Iohannis OG cercetare , #minister