Mesaj din Parlamentul ungar de "condamnare" a remarcilor lui Iohannis: Romania se lupta cu doi virusi - COVID si sovinismul

Luni, 11 Mai 2020, ora 18:16
6791 citiri
Mesaj din Parlamentul ungar de "condamnare" a remarcilor lui Iohannis: Romania se lupta cu doi virusi - COVID si sovinismul
Foto: Administratia Prezidentiala/Arhiva

Comisia pentru Politica Externa a Parlamentului ungar a adoptat luni in unanimitate o rezolutie prin care condamna recentele remarci ale presedintelui roman Klaus Iohannis, pe care le califica drept "anti-minoritate", si isi afirma angajamentul fata de cauza autonomiei asa-zisului Tinut Secuiesc.

Recentele remarci ale lui Iohannis despre comunitatea maghiara din Romania pot fi folosite ca "incitare la ura", a declarat secretarul de stat din MAE ungar Levente Magyar, citat luni de MTI.

Potrivit agentiei de presa ungare, acesta a mai spus ca Iohannis i-a acuzat recent pe social-democratii romani, majoritari in parlament, ca "lupta sa le dea Transilvania ungurilor" in timp ce guvernul roman "duce o lupta eroica" impotriva epidemiei de coronavirus.

Acelasi secretar de stat a mai afirmat ca presedintele roman a etichetat drept "tradator" pe oricine intra in discutii cu ungurii si care nu respinge ferm obiectivele ungare. Potrivit lui Levente Magyar, comentariile presedintelui roman sunt mai mult decat o simpla retorica de politica interna, el adaugand ca acestea ar putea avea "consecinte ample".

Secretarul de stat ungar a apreciat ca este o "traditie romaneasca sa se joace cartea ungara oricand apar dificultati pentru a se devia atentia populatiei de la adevaratele probleme".

Ungaria doreste sa-si dezvolte legaturile cu Romania, a continuat Levente Magyar, adaugand ca guvernul de la Budapesta va continua sa ajute comunitatea maghiara si sa o protejeze de "orice forme de atacuri".

Raspunzand unei intrebari, el a calificat drept "dezonorant" faptul ca Consiliul Europei a pastrat tacerea asupra acestei chestiuni.

La randul sau, presedintele comisiei de politica externa din parlamentul ungar, Zsolt Nemeth, membru al partidului de guvernamant Fidesz, a declarat ca si comisia de politica externa a legislativului roman este asteptata sa discute aceasta chestiune saptamana viitoare. El a mai spus ca Romania "se lupta cu doi virusi in acelasi timp", adica noul coronavirus si "vechiul virus al sovinismului".

Dupa ce un proiect de lege privind Statutul de autonomie a asa-zisului Tinut Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputatilor in forma depusa de initiatori - deputatii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy si Biro Zsolt-Istvan -, presedintele Klaus Iohannis a spus intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni, pe 29 aprilie: "Este incredibil, dragi romani, ce se intampla in Parlamentul Romaniei. PSD a ajutat UDMR sa treaca prin Camera Deputatilor o lege prin care da autonomie larga Tinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce intelegeri se fac in Parlamentul Romaniei. (...) Marele PSD se lupta in birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor". Proiectul a fost apoi respins de Senat.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Iohannis Parlament Ungaria Tinut Secuiesc , #maghiari