Mercenarii politici inclina balanta (Opinii)

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 07:08
2492 citiri
Mercenarii politici inclina balanta (Opinii)

Presa scrie demult despre mercenarii politici, despre mercenariat si rolul sau funest in politica noastra, dar, cand il auzi pe Adrian Nastase abordand acest subiect mediatic, mai ca-ti pare rau ca nu le-ai dat crezare jurnalistilor la timpul potrivit.

Atata doar ca acum difera contextul: legea electorala a uninominalului pur propusa zilele trecute de Parlament ar putea avea ca efect pervers tocmai amplificarea tendintelor mercenare.

Razboaie cu mercenari

Asadar, cine si ce sunt mercenarii politici? Aidoma modelelor de la care au imprumutat numele, sunt acei politicieni care au intrat in Parlament pe baza unui program asumat sau nu de vreun partid, iar apoi isi tranzactioneaza votul conform cererii si ofertei. Pentru ca, sa recunoastem cinstit, daca nu ar fi cerere, nu ar fi nici oferte, de aceea vinovatia se imparte in mod egal atat mercenarului angajat, cat si angajatorului platitor.

Din nefericire, mass-media manifesta in continuare partinire: sunt supusi oprobriului public doar mercenarii, nu si angajatorii, ceea ce vrea sa sugereze ca platitorii vor fi raspuns unor comandamente national-patriotice mai presus de vointa lor politica si de moralitate.

In plus, unii jurnalisti au sustinut ca uneori mercenarii alaturi de transfugi si traseisti au rezolvat si situatii fara iesire precum dislocarea portocaliilor de la Putere.

Deocamdata fenomenul e conjunctural

Numai ca acuzatia de mercenariat trebuie dovedita, ea incadrandu-se penal intre infractiunile legate de coruptie, de dare si luare de mita, de trafic de influenta. Or, pana in prezent, astfel de infractiuni nu au fost dovedite, asta insemnand ca fostul premier va fi avand datele care noua ne lipsesc. Cu siguranta, stie ce vorbeste.

Cat despre faptul ca pe mercenari i-a nascut uninominalul pur ramane discutabil. Si asta deoarece primii nostri mercenari s-au nascut din vremea votului pe liste de partid si apoi a uninominalului partial.

In plus, a se mai observa ca mercenariatul inca nu a devenit profesionist, aceiasi alesi practicandu-l in functie de conjuncturi. Asta nu inseamna ca fenomenul ar fi mai putin nociv.

Democratia sufera

Pe cine lezeaza votul naimit al mercenarilor? Pe alegatorii care isi vad optiunea lor calcata in picioare si anulata: mitangiii le-au inselat asteptarile din campaniile electorale castigandu-si mandatele in baza unor programe si promisiuni, ca in Parlament sa le uite si sa-si urmareasca numai interesele lor egoiste.

Ii lezeaza si pe colegii parlamentari corecti si constiinciosi, pe membrii si activistii de partid care mizau pe votul acestora, dar care asista neputinciosi la vicierea activitatii legislative la comanda celor cu bani si mijloace.

Fiind un fapt infractional de o gravitate iesita din comun, noua lege electorala si noile prerogative ale Constitutiei trebuie sa prevada masuri categorice de eradicare a fenomenului in discutie. Daca in statele lumii a treia inca se mai pot regasi astfel de cai de gatuire a democratiei, a drepturilor si a libertatilor cetatenesti, ei bine, intr-o tara cu pretentii ca Romania, membra a celei mai democratice uniuni de state ca Uniunea Europeana, asemenea incalcari flagrante ale principiilor statului de drept trebuie stopate de urgenta.

Cat de ingaduitori putem fi?

Este unul din multele motive pentru care imaginea si credibilitatea clasei politice, ale Parlamentului si ale celorlalte institutii democratice sunt atat de joase. Din pacate, presa este divizata cand este vorba de mercenarii lor si de mercenarii nostri, unii fiind apreciati, iar ceilalti blamati. Iar perceptia aceasta este si a cititorilor, daca ne luam dupa postari.

Cu atat mai mult cu cat mercenarii si mercenariatul se afla la vedere, se pregatesc din vreme, iar incurajarile celor interesati nu lipsesc. Astfel, tradarile si ruperea formatiunilor politice PNL, PDL... sunt privite ca realizari marete atunci cand cei plecati se inscriu in Miscarea Populara, dar au fost considerate extraordinar de nocive cand au fost practicate pe parcursul trecutelor guvernari.

Or dubla masura si inactiunea factorilor responsabili sunt acelea care asigura continuitatea, posibilitatea ca actul infractional sa fie validat de alegatori, iar mercenarii sa poata vicia la nesfarsit activitatea Legislativului.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#vot uninominal vot liste, #traseism politic vot alegeri , #uninominal