Melescanu ii face cu ochiul lui Putin prin grupul de la Visegrad. Iohannis reactioneaza

Sambata, 14 Octombrie 2017, ora 12:35
19504 citiri
Melescanu ii face cu ochiul lui Putin prin grupul de la Visegrad. Iohannis reactioneaza
Foto: Hepta.ro

Grupul e format din patru state: Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia.

Aceasta alianta s-a constituit la inceputul anilor '90 ca o reactie a respingerii trecutului comunist si crearea unei platforme diplomatice comune pentru accelerarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana si integrare euro-atlantica.

Alianta a fost intai o asociere in trei - Polonia, Ungaria si Cehoslovacia, devenind patru pe parcurs, in 1993, in urma divizarii ultimei in doua state, Cehia si Slovacia.

Romania rateaza aderarea la acest grup cu conduceri politice progresiste la acea vreme din cauza lipsei reformelor democratice. La conducerea tarii se afla Ion Iliescu, iar opinia publica era strivita de criza economica profunda, divizata in urma raidurilor repetate ale minerilor in Capitala, dar si in urma confruntarii inter-etnice din Targu Mures, de la sfarsitul lunii martie 1990.

Toate statele grupului de la Visegrad sunt acceptate sa devina membre ale Uniunii Europene in anul 2004, cu trei ani inainte de a fi acceptata si Romania. De atunci au trecut 13 ani, iar sistemele politice ale acestora au evoluat pe o directie neasteptata, astazi fortele politice care se opun Uniunii Europene si cer chiar parasirea ei au un rol important in societate.

Multe nemultumiri cu origini intunecate

Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, i-a invitat, saptamana viitoare, pe liderii celor patru state la un dineu de lucru pentru a rezolva o parte din nemultumirile lor.

Aceste nemultumiri sunt greu de descris, dar si mai greu de rezolvat pentru ca difera de la tara la tara si au motivatii si origini politice intunecate.

De exemplu, Viktor Orban, premierul Ungariei, un critic vocal al Uniunii Europene, este suparat ca reprezentantii de la Bruxelles il preseaza constant din cauza tendintelor autoritariste ale regimului sau.

Viktor Orban aproape a desfiintat presa independenta, nu vrea sa participe la efortul comun de a primi refugiati sirieni, a construit un gard ce separa Ungaria de Serbia si se opune sanctiunilor impuse de UE impotriva lui Vladimir Putin, dupa ce Rusia a destabilizat Ucraina si a invadat Crimeea.

Vladimir Putin il cultiva pe Viktor Orban, cel mai important aliat al sau din interiorul Uniunii Europene - Foto: Hepta.ro

Pe de alta parte, guvernul conservator din Polonia a intrat in conflict cu Uniunea Europeana din cauza avertizarilor acesteia din urma vizavi de politica agresiva de modificare a regulilor de functionare a Curtii Constitutionale si de impunere a unui pachet legislativ care limiteaza libertatile fundamentale ale cetatenilor.

In contra-partida, guvernul conservator din Polonia este un inamic declarat al lui Vladimir Putin. Sustine si doreste inasprirea sanctiunilor impotriva politicii interventioniste a Kremlinului si face presiuni pentru consolidarea militara a flancului de Est al NATO pentru a descuraja expansiunea militara a Rusiei.

In Cehia si Slovacia, desi reactioneaza mai ponderat, in interiorul societatii exista forte politice care critica Uniunea Europeana si multi reprezentanti politici sunt folositi de agentii Rusiei pentru a crea tensiuni intre estul si vestul Uniunii Europene.

De exemplu, campania media pornita in Cehia care sustine ca produsele care se vand in aceasta parte a Europei sunt de o calitate mai proasta decat cele din Occident. Nimeni nu a vorbit insa si de pretul acestora, care este mult mai mic in Est, in comparatie cu tarile occidentale, unde salariile sunt mult mai mari.

Vladimir Putin cauta cu disperare aliati in UE

Marele pericol pentru stabilitatea Uniunii Europene este acela ca tarile de la Visegrad, in principal, Cehia, Slovacia si Ungaria, ar putea intra pentru multa vreme sub influenta lui Vladimir Putin.

In Cehia, la sfarsitul lunii, au loc alegeri regionale, iar un om de afaceri conduce un partid anti-UE si pro Putin cu care are sanse sa castige alegerile generale.

"Cresterea influentei politice a lui Andrej Babis, o figura antisistem care, in acelasi timp, este cea de-a doua cea mai bogata persoana din tara, a starnit multe temeri. Unii se tem ca va transforma Republica Ceha - si, impreuna cu aceasta, Europa Centrala si o bucata din Uniunea Europeana - intr-o anexa a Moscovei, departe de Bruxelles si de Washington.

Altii se tem ca va conduce Praga pe calea neliberala pe care au pornit Budapesta si Varsovia", scrie revista "Foreign Policy" intr-un articol ce descrie forta politica a lui Babis.

Acest pericol l-a determinat pe Jean-Claude Juncker sa actioneze. Pozitionarea Romaniei in raport cu tarile din grupul de la Visegrad a creat si la noi in tara un conflict intre presedintele Klaus Iohannis si ministrul de Externe, Teodor Melescanu.

Acesta din urma s-a pozitionat ca un adept al aderarii Romaniei la grup, iar Ungaria, Cehia si Polonia par a ne astepta cu bratele deschise, avand nevoie de sustinere in lupta lor cu Bruxelles-ul, asta dupa ce, in anii '90, cand fortele progresiste din Romania aveau nevoie de sustinere din partea lor, au fost tratate cu raceala diplomatica.

Melescanu vrea la Visegrad, Iohannis ii pune piedica

"Am avut o intrevedere cu omologul meu ungar, Peter Szijjarto, cu care ma voi intalni saptamana viitoare la Budapesta, la o invitatie a grupului de la Visegrad.

Romania este interesata de colaborarea cu tarile de la Visegrad. Odata cu preluarea presedintiei de catre Ungaria si abordarea unor subiecte care intereseaza si Romania, cum este problema Balcanilor, in mod evident ca am fost invitati si noi sa participam. In general, ca practica, participam ori de cate ori sunt teme de interes si pentru tara noastra", a spus Melescanu, citat de Mediafax.

Presedintele Klaus Iohannis a taiat din fasa entuziasmul lui Teodor Melescanu, ministru de Externe, vizavi de intrarea Romaniei in grupul de la Visegrad - Foto: Hepta.ro

Declaratia ministrului de Externe l-a deranjat vizibil pe presedintele Klaus Iohannis, un sustinator al apropierii Romaniei de Uniunea Europeana si de Occident:

"Nu avem aceleasi pareri, in opinia mea, in acest moment, o apropiere intre Romania si grupul de la Visegrad nu este realista", a declarat sec seful statului, citat de Ziare.com. El a mai adaugat ca astfel de interventii cum a fost cea a ministrului de Externe sunt "simple texte populiste".

Reactia critica a presedintelui vine pe fondul incercarilor repetate ale ministrului Melescanu, numit de ALDE, de a realiza o mai mare apropiere a Romaniei de Rusia.

O intalnire a acestuia cu Valeri Kuzmin, ambasadorul rus la Bucuresti, din data de 13 februarie 2017, a provocat multe nelinisti atat in diplomatia romaneasca, dar si printre partenerii din UE.

In urma acestei intalniri oficiale, ambasadorul rus a dat un interviu in care s-a laudat ca a incheiat o serie de intelegeri cu Romania. Pus intr-o pozitie dificila, Teodor Melescanu a negat semnarea vreunui document, spunand ca au fost doar discutii.

Aceasta apropiere a lui Teodor Melescanu de grupul statelor de la Visegrad pare a fi o noua incercare de a realiza, indirect, o punte diplomatica intre Romania si Kremlin, iar reactia critica a presedintelui a avut rolul de a descuraja o astfel de initiativa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#Melescanu Romania Visegrad, #Melescanu Rusia Putin, #Melescanu Iohannis Europa , #politica externa
Comentarii