Masurile PC de iesire din criza

Marti, 11 Mai 2010, ora 15:14
3928 citiri
Masurile PC de iesire din criza
Foto: Arhva

Dupa ce actuala putere a prezentat masurile de iesire din criza pe care le va implementa in perioada imediat urmatoare iar, luni, PSD, a venit cu o alta varianta, Partidul Conservator a dat publicitatii marti propria sa viziune asupra strategiei de iesire din situatia economica actuala.

"Partidul Conservator considera ca iesirea din recesiune si mai apoi din criza, necesita o viziune si o strategie pe minimum trei ani, pentru a stabili corect masuri cu efecte imediate, cu efect pe termen scurt, mediu si lung, dar cumulate, pentru a nu ne trezi in situatia in care adoptam masuri cu efecte ce se anuleaza", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Masuri propuse de Partidul Conservator pentru iesirea din criza:

Masuri cu efect imediat

1. Sistarea achizitiilor de bunuri si mijloace fixe in aparatul administrativ central si local pentru anul 2010.

2. Sistarea investitiilor programate care nu au efect de creare de locuri de munca si nu aduc bani la buget (case, sedii de institutii etc.).

3. Nealocarea de bani de la buget pentru fondul de salarii la companiile de stat sau pentru cheltuielile administrative, restructurarea lor si scoaterea la privatizare a celor neperformante.

4. Nealocarea procentului din bugetul asigurarilor de stat programat pentru pilonul II de pensii private si retinerea sumelor pentru pensii.

5. Eliminarea impozitului minim si aplicarea corecta a neimpozitarii profitului reinvestit cu posibilitatea amortizarii mijloacele fixe achizitionate.

Masuri cu efecte pe termen scurt, mediu si lung

1. Modificarea organigramei institutiilor statului prin restructurarea ministerelor si agentiilor prin reducerea numarului de secretari de stat, consilieri. Ce rost are agentia pentru restructurarea industriei cand exista un minister al Economiei care cuprinde si industria?

2. Evaluarea intregului personal din institutiile statului (ministere, agentii etc.) si reducerea numarului de angajati in functie de competente .

3. Modificarea legii evaziunii fiscale concomitent cu modificarea legii responsabilitatii functionarului public, in sensul inaspririi pedepselor pentru actul de evaziune definit exact in lege si al atragerii raspunderii personale pentru functionarul public care o aplica incorect sau discretionar. Aceste doua modificari vor conduce la cresterea incasarilor la buget si la diminuarea coruptiei.

4. Introducerea unui sistem fiscal motivant pentru cei care infiinteaza firme noi angajand someri: primul an scutire de impozit pe profit, in anul doi, plata a 50 la suta din impozitul datorat, iar in anul al treilea plata cotei normale de 16 la suta. In acest fel se reduc cheltuielile cu ajutorul de somaj si cresc impozitele din salarii, CAS, fond de somaj si TVA.

5. Plata TVA la 30 de zile de la incasare, cu conditia ca agentii economici sa nu deduca lunar decat facturile achitate. In acest fel se elimina arieratele, evaziunea fiscala la rambursarea TVA si cresc lichiditatile firmelor pentru reducerea costurilor de productie.

6. Garantarea statului pentru IMM-urile care depun proiecte de atragere de fondurilor structurale.

7. Preluarea de catre stat, in arenda, a terenurilor agricole ce nu pot fi lucrate de proprietari si exploatarea lor mecanizat cu asigurarea unei cote parti din productie proprietarilor. In acest fel se poate rentabiliza productia agricola si se pot obtine venituri suplimentare la buget.

8. Modificarea legii achizitiilor publice in scopul eficientizarii licitatiilor.

9. Revizuirea Codului Muncii pentru flexibilizarea lui in scopul diminuarii costurilor angajatorilor si a diminuarii numarului de conflicte de munca.

10. Revizuirea Codului Fiscal pentru eliminarea dublei taxari si a unor cheltuieli nedeductibile si cresterea exactitatii prevederilor.

11. Diminuarea birocratiei in institutiile centrale si locale, cu efect in diminuarea cheltuielilor publice si private.

12. Aplicarea legii holdingului dupa modelul european, in vederea eficientizarii cheltuielilor si reducerii birocratiei in cadrul grupului de firme.

13. Stimularea proceselor inovative a activitatii de cercetare prin neimpozitarea profitului investit in cercetare-inovare.

14. Stimularea formarii profesionale a somerilor (recalificare) la angajatori, prin deducerea cheltuielilor din impozit.

15. Stimularea investitiilor privind productia de energie neconventionala (energie verde) prin scutirea, in primul an, de la impozitul pe profit.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#masuri criza PC, #Daniel Constantin , #partid