Maior sustine ca SRI nu putea interveni in alegeri. Cum a raspuns cand a fost acuzat in comisie ca sfideaza poporul (Video)

Luni, 12 Iunie 2017, ora 11:458826 citiri
Maior sustine ca SRI nu putea interveni in alegeri. Cum a raspuns cand a fost acuzat in comisie ca sfideaza poporul (Video)
Foto: captura video Privesc.eu

Fostul director al SRI George Maior a dat declaratii, luni, la comisia parlamentara de ancheta a alegerilor din 2009, subliniind in repetate randuri ca atat el, cat si serviciul secret s-au comportat "impecabil" atunci, neintervenind in rezultatul alegerilor.

George Maior a declarat ca acea intalnire a fost "un eveniment eminamente privat", despre care a refuzat sa dea detalii, in ciuda insistentelor membrilor comisiei, si a subliniat ca nu s-a urmarit niciun scop politic.

Maior spune ca a fost si este prieten si cu Gabriel Oprea, si cu Vasile Dincu, prezenti la intalnirea "din sufragerie". In ce priveste relatia pe care o are cu Dan Andronic, fostul director SRI a spus ca "in timp a fost si o relatie de prietenie".

Inca de la debutul sedintei, George Maior, in prezent ambasador in SUA, a tinut sa precizeze ca in anul electoral 2009 "serviciul s-a comportat exemplar, impecabil, in raport de prevederile legale si de Constitutia Romaniei".

"Am fost foarte atent sa tin SRI departe de politica", a mai punctat fostul director al serviciului secret.

Intalnirea "din sufragerie", un eveniment privat

In ciuda insistentei manifestate de membrii comisiei, George Maior a explicat ferm, in repetate randuri, ca intalnirea de la locuinta lui Gabriel Oprea care a avut loc in seara turului doi al alegerilor prezidentiale din 2009 a fost un eveniment privat, motiv pentru care a refuzat sa dea detalii legate de persoanele prezente sau de discutiile purtate.

"Este vorba despre un eveniment privat la care am participat, in care nu s-au intamplat aspecte pe care sa le sesizez ca fiind ilegale, neconstitutionale (...) Nu am ce sa imi reprosez", a declarat George Maior.

Intrebat daca au fost prezenti Florian Coldea sau Laura Codruta Kovesi, fostul director al SRI a raspuns: "Fiind un eveniment privat, cu riscul de a dezamagi sau de a fi repetitiv, nu am sa discut despre evenimentul privat ca atare, desfasurarea lui sau persoanele care au fost acolo".

"Orice persoana care are cunostinta despre acest eveniment privat, si nu a fost singurul la care am participat in acea zi, poate sesiza orice institutie competenta a statului in legatura cu eventuale ilegalitati sau aspecte neconstitutionale. E modul in care voi trata permanent acest eveniment (...) Consider ca a vorbi despre un eveniment privat complet distinct de activitate nu are relevanta din punct de vedere al comisiei", a subliniat ambasadorul.

De asemenea, George Maior a mai declarat ca si directorul SRI, ca si orice alt director de institutie din Romania, are dreptul si participa la evenimente private, si intotdeauna "va marca o distinctie intre viata privata si cea publica".

"Am credinta ferma ca lucrurile nu pot fi amestecate", a subliniat el.

Pentru ca unul dintre membrii comisiei a sustinut ca este "de o gravitate maxima" faptul ca nu raspunde la intrebarile ce i se adreseaza, cu alte cuvinte "sfideaza poporul roman", desi este "platit din bani publici", George Maior a replicat: "Nu consider ca am sfidat, dimpotriva, am facut un efort deosebit sa vin si consider ca Parlamentul reprezinta expresia democratiei de aici, dar viata mea privata nu o voi expune niciodata in fata unei comisii".

"SRI s-a comportat exemplar si din acest punct de vedere, si din multe altele. Nu consider deloc faptul ca daca nu vorbesc despre evenimentul privat si faptul ca am participat la el, asta exprima ceva imoral, ilegal sau cum mentionati dvs un eveniment de mare gravitate. E opinia mea", a adaugat fostul director al SRI.

Despre relatia cu Oprea, Dincu, Andronic si Kovesi

George Maior a declarat ca a fost si este prieten cu Gabriel Oprea, dar si cu Vasile Dincu, amandoi prezenti in acea seara la locuinta primului.

Pentru ca i s-au cerut amanunte despre relatia cu Oprea, fostul director al SRI a precizat ca ea dateaza de foarte mult timp:

"Il cunoscusem de multa vreme pe dl Oprea, era o relatie de prietenie cu domnia sa, inca din perioada in care si eu am fost membru al acestui Parlament. (...) De cand am activat impreuna in diverse guverne, inainte de a avea calitatea de director al SRI, inclusiv in Guvernul Nastase, 2001-2002. Da, as putea spune ca a fost si este o relatie de prietenie".

Intrebat si despre relatia cu Vasile Dincu, George Maior a raspuns ca ar caracteriza-o ca o "relatie de veche prietenie", precizand totodata ca SRI "nu a colaborat niciodata cu institutul de sondare al dl Dincu".

Despre Dan Andronic, Maior a spus ca "in timp a fost si o relatie de prietenie", acesta fiind un om "inteligent".

In schimb, relatia cu Laura Codruta Kovesi, pe atunci procuror general, a fost una "strict profesionala, desfasurata in conformitate cu atributiile fiecarei institutii pe care o reprezentam".

Intrebat de unde a aflat rezultatul alegerilor, George Maior a raspuns: "De la televizor, eram la mine acasa".

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News