MAI pune in dezbatere publica proiectul de lege privind cautarea persoanelor disparute

Vineri, 02 August 2019, ora 10:01
3033 citiri
MAI pune in dezbatere publica proiectul de lege privind cautarea persoanelor disparute
Foto: Facebook/Fifor Mihai

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de lege privind cautarea persoanelor disparute.

MAI sustine ca, prin acest proiect, se vor aduce o serie de modificari esentiale pentru a imbunatati modul in care sunt cautate persoanele disparute si felul in care se intervine pentru localizarea persoanelor, in special a celor despre care exista informatii ca sunt in pericol iminent.

Legea prevede posibilitatea utilizarii unor mijloace si metode de localizare, specifice pana in prezent doar procesului penal, pentru gasirea unei persoane disparute aflate intr-o situatie de vulnerabilitate.

MAI noteaza ca la acest moment nu exista posibilitatea legala de a gasi o persoana disparuta prin localizarea telefonului mobil pe care il are asupra sa, acest lucru fiind posibil doar atunci cand exista indicii ca este vorba de o infractiune si se deschide un dosar penal.

De asemenea, proiectul prevede posibilitatea utilizarii tehnicii de localizare si atunci cand persoana disparuta aflata intr-o situatie de vulnerabilitate (ex: este victima unei infractiuni de rapire) contacteaza autoritatile prin mijloace informatice de comunicare.

In acest sens, MAI ofera exemple de persoane vulnerabile:

- persoana cu privire la care exista date si informatii ca este victima unor infractiuni contra vietii, de lipsire de libertate in mod ilegal, de trafic si exploatare a persoanelor vulnerabile sau a unei infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale;

- copiii;

- persoana care urmeaza un tratament medical a carui intrerupere ii pune in pericol integritatea corporala, sanatatea sau viata;

- persoana cunoscuta cu un comportament suicidal sau cea cu privire la care exista date si informatii ca planifica sa se sinucida.

Printre metodele speciale de cautare prevazute in proiectul de lege sunt:

- localizarea sau urmarirea prin mijloace tehnice;

- interceptarea comunicatiilor ori a oricarui tip de comunicare la distanta;

- accesul la un sistem informatic;

- obtinerea datelor de trafic si de localizare prelucrate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice ori furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului;

- retinerea, predarea sau perchezitionarea trimiterilor postale;

- obtinerea datelor privind tranzactiile financiare ale unei persoane;

cercetarea criminalistica in domiciliul, resedinta sau sediul unor persoane, fara acordul acestora;

- obtinerea datelor privind situatia medicala a unei persoane.

MAI sustine, in comunicat, ca in mod obisnuit utilizarea acestor metode se va face in baza unei autorizatii emise de judecator pe o durata de cel mult 30 de zile, dar in caz de pericol se va face doar in baza autorizarii procurorului pe o durata de maxim 48 de ore, urmand ca autorizarea judecatorului sa fie solicitata pana la expirarea acestui termen.

Special pentru gasirea copiilor, se introduce sistemul telefonic call-center "Disparitie minor", care va asigura preluarea cu celeritate a apelurilor, inclusiv a unor fotografii, si declansarea procedurilor de cautare imediat de catre organele de politie competente in cauza.

In document se precizeaza ca apelurile de disparitie de copii facute la 112 se vor redirectiona catre acest call-center.

De asemenea, vor fi infiintate in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane unitati cu personal specializat in cazuri de persoane disparute.

Pentru situatii in care exista suspiciuni de rapire a copilului se simplifica activarea mecanismului "Alerta rapire copil", un mecanism deja existent care asigura popularizarea anuntului de posibila rapire, prin persoane juridice partenere, inclusiv prin mass-media.

Se propune si stabilirea unui cadru juridic, special dedicat cautarii persoanelor disparute, in scopul prevenirii unui pericol asupra vietii, integritatii corporale sau sanatatii acestor persoane.

Proiectul de lege poate fi consultat pe pagina web a Ministerului Afacerilor Interne.

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Lege cautare persoane disparute, #dezbatere publica lege persoane disparute , #lege