Mai multi parlamentari vor ca supermarketurile mai mari de 400 mp sa fie amplasate in afara orasului

Miercuri, 25 Decembrie 2019, ora 12:51
Mai multi parlamentari vor ca supermarketurile mai mari de 400 mp sa fie amplasate in afara orasului
Foto: Arhiva Pixabay

Mai multi parlamentari de la PSD, PMP si UDMR au depus, la Senat, un proiect de lege care prevede ca structurile de vanzare cu o suprafata de peste 400 metri patrati, cum ar fi supermarketurile si hipermarketurile, sa fie amplasate exclusiv in afara oraselor.

Initiativa legislativa modifica ordonanta de urgenta 99/2000 privind comercializarea si serviciilor de piata, prin introducerea unor alineate care vizeaza amplasarea numai in jurul oraselor a magazinelor care se vor intinde pe mai mult de 400 mp.

Astfel, la articolul 12 al actului normativ sunt introduse doua alineate care prevad ca: "In vederea dezvoltarii retelelor de distributie, autoritatile publice locale vor stabili urmatoarele:
a) accesul vehiculelor de transport marfa in unitatea administrativ-teritoriala in functie de tonaj si dimensiuni maxim admise;
b) regimul parcarii vehiculelor de transport marfa si regimul orar al aprovizionarii comerciantilor.
Amplasarea structurilor de vanzare cu suprafata mai mare de 400 m.p. se va face exclusiv in teritoriu periurban, conform prevederilor Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismului, cu modificarile si completarile ulterioare".

Autoritatile administratiei publice locale stabilesc strategia de dezvoltare a retelei de distributie, avand drept obiective: "dezvoltarea si revigorarea retelei de distributie in zonele turistice de interes national si local, zonele montane, rurale si defavorizate si sustinerea crearii de servicii de piata in aceste zone", potrivit proiectului de lege.

De asemenea, autoritatile administratiei publice locale, in stabilirea strategiei de dezvoltare au in vedere urmatoarele caracteristici teritoriale: "centre istorice, in scopul promovarii unor activitati comerciale adecvate in special productia si comercializarea produselor traditionale si cu indicatie geografica, artizanat si mestesugaresti, alimentatie publica si al protejarii zonelor cu valoare istorica si artistica", conform modificarilor propunerii legislative.

Initiatorii sustin ca in ultimul deceniu au aparut dezechilibre in domeniul comertului in retelele de supermarketuri si hipermarketuri.

"Ultimii 10-15 ani au fost marcati in Romania in domeniul comertului de dezvoltarea retelelor de supermagazine si hipermagazine, ceea ce a condus, pe de o parte, la modernizarea activitatilor de comert cu amanuntul si cu ridicata, in prezent ponderea comertului cu produse alimentare fiind de 50-60% la nivel national, iar pe de alta parte, aceasta extindere a creat o serie de dezechilibre in mai multe sectoare", arata parlamentarii care au initiat proiectul, in expunerea de motive.

Alesii mai motiveaza ca modificarile propuse prin initiativa legislativa vor incuraja micii producatori si afacerile locale sa se dezvolte.

"Prin modificarile propuse, comunitatile locale vor avea mai multe avantaje din punct de vedere al mentinerii si incurajarii IMM - micilor producatori si afacerilor locale, prin ocuparea mai judicioasa a spatiilor comerciale cu suprafete mici, precum si pentru interesele consumatorilor prin varietatea mai mare de produse, prin incurajarea specificitatii locale si a serviciilor turistice, cat si din punct de vedere al dezvoltarii urbane durabile a localitatilor", conchid initiatorii, potrivit sursei citate.

Proiectul de lege are ca initiatori trei deputati PSD - Ioan Dirzu, Alexandru Stanescu si Ionut Pale, deputatul neafiliat Neculai Iftimie, precum si deputatul PMP Petru Movila, deputatul ALDE Ica Florica Calota si pe senatorul UDMR Barna Tanczos.

Propunerea legislativa a fost inregistrata la Senat, prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.

 Articol citit de 4756 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  movici
  25.12.2019, 13:38
  supermarketurile mai mari de 400 mp 😂😂😂😂
  Pai casa Puscariasului Porkar Draknea sau a alfabetei Dracila este dublu de mare !
  Parlamentari sunt cu case de 400 m2 ;isi dau seama ca este numai un mic magazin??
  razvanus
  25.12.2019, 14:05
  Aceasta lege nu se adopta din cauza corupției
  Firmele private internaționale sunt conduse de străini fără scrupule și cinici, pentru care banii și profitul este mai important decat viața clienților și locuitorilor din orașe. De asemenea corupția mare alături de prostia unora din Romania, nu permite dezvoltarea firmelor din Romania care vor sa isi vandă produsele.
  26.12.2019, 06:51
  Sparlamentarii au firme de cartier
  care cumpara marfa de la supermarketuri si o vind la pret dublu,de multe ori stricata,asa ca au gasit o alta modalitate de a fura.Sper s.o ia in buza!
  viorel54
  25.12.2019, 15:21
  Tovarase rob RAZVANUS, sa traiti!
  Traiasca Partidul Comunist Roman, calauzitorul nostru ferm spre comunism, cand fiecare va primi dupa nevoi si va da dupa capacitate, cand va exista doar proprietate a intregului popor! Jos capitalistii straini, cei care sug sangele acestui popor cinstit, muncitor, care nu stie ce e coruptia!Acest sarman popor este sclavul strainatatii."Hai la lupta cea dreapta/Rob cu rob sa ne unim..."