Mai multi parlamentari au depus un proiect prin care cer renuntarea la ora de vara: Are efecte negative asupra sanatatii

Luni, 02 August 2021, ora 23:444532 citiri
Mai multi parlamentari au depus un proiect prin care cer renuntarea la ora de vara: Are efecte negative asupra sanatatii
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul PMP, Marius Pascan, a initiat un proiect legislativ prin care propune renuntarea la ora de vara, motivand ca aceasta are efecte negative asupra sanatatii populatiei si ca perturba transportul feroviar si aerian.

"Introdusa in anul 1916, ca o necesitate impusa de conditiile economice generate de Primul Razboi Mondial, ora de vara a avut drept scop crearea unei economii in privinta consumului de energie electrica si termica", potrivit expunerii de motive.

Initiatorul precizeaza ca studiile efectuate in ultima perioada au relevat faptul ca aceasta modificare a orei legale nu genereaza economii din punct de vedere energetic si provoaca un puternic disconfort asupra marii majoritati a populatiei.

Totodata, modificarea orei genereaza perturbari ale transportului feroviar si aerian, spune initiatorul.

"Potentialele efecte negative inclusiv asupra sanatatii populatiei ale modificarii bianuale ale ore au fost subliniate inclusiv la nivelul Parlamentului European, solicitandu-se prin vot majoritar o rezolutie la nivelul Consiliului European pentru revizuirea regimului actual al orei de vara", se arata in documentul citat.

Pascan sustine ca, din aceste considerente, se impune abrogarea Ordonantei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vara si a orei oficiale de vara pe teritoriul Romaniei si pe cale de consecinta stabilirea orei oficiale a Romaniei ca fiind +2 UTC pe tot parcursul anului.

In prezent, trecerea la ora de vara are loc in ultimul weekend din luna martie, atunci cand ceasurile sunt date cu o ora in fata, astfel incat ora 3.00 devine ora 4.00.

Proiectul legislativ este sustinut de deputati PMP, PSD, PNL, USR si UDMR. Acesta a fost depus la Senat, in calitate de prima Camera sesizata.

Citeste si: