Mai multi parlamentari ai Puterii ar vrea revenirea la votul pe lista

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 21:24
1719 citiri
Mai multi parlamentari ai Puterii ar vrea revenirea la votul pe lista

Mai multi parlamentari, majoritatea din coalitia de guvernare, si-ar dori revenirea la votul pe lista pentru alegerea parlamentarilor, in principiu fara eliminarea uninominalului, intentiile fiind confirmate de senatorul PDL Dumitru Florian Staicu si reprezentantul minoritatilor Varujan Pambuccian.

"Sunt foarte multi oameni care si-ar dori revenirea la liste, pentru ca in capul lor isi imagineaza ca in felul asta vor fi mai putini si vor ajunge mai usor parlamentari. Ca punct de vedere al partidului, vreau sa va spun ca nu ne dorim revenirea la liste. Dar in cadrul partidului s-ar putea sa fie voci raslete care sa isi doreasca revenirea la liste", a explicat senatorul Staicu.

"Noi consideram ca votul uninominal si-a demonstrat cu prisosinta falimentul, dupa cum arata astazi Parlamentul", a spus si deputatul Varujan Pambuccian. Potrivit acestuia, comisia ar trebui sa stabileasca "revenirea la sistemul pe liste, sistem la care revine toata planeta Pamant", insa poate fi luat in calcul si sistemul german de 50-50.

"Se pare ca exista o astfel de intentie, PDL-UNPR-UDMR vor sa fie vot pe lista pentru a nu pierde voturile celor care ies pe locul 2. Lor nu le convine uninominalul intr-un singur tur, uninominal pur asa cum a cerut Basescu in Parlament, e clar, si din cate i-am vazut in comisie, ar cam scalda-o, dupa cate ii simt ar cam vrea vot pe lista si sa se mearga pe un sistem mixt, german, de 50/50, jumatate din parlamentari sa fie alesi uninominal, jumatate prin redistribuire. La fel de adevarat este ca si USL va pierde voturi in absenta redistribuirii voturilor", a declarat, pentru NewsIn, social-democratul Mircea Dusa.

"Noi vom fi de acord cu acele sisteme de vot care nu sunt mai rele din punctul nostru de vedere decat cel actual. Evident ca UDMR a fost intotdeauna pentru sistemul proportional", a afirmat intr-o declaratie pentru NewsIn deputatul UDMR Marton Arpad, intrebat daca va sustine in cadrul comisiei de revizuire a legislatiei electorale revenirea la votul pe liste.

Intr-o declaratie scrisa depusa recent la Camera Deputatilor, deputatul PDL Cezar Preda a anuntat ca va propune revenirea la votul pe liste de partid. "Propun si voi sustine reintroducerea votului pe liste, pentru ca votul pe popularitate a adus in Parlament tot felul de specimene care ne-au creat probleme si noua, in calitate de colegi, dar care au adus mari deservicii si oamenilor care i-au votat", a argumentat Cezar Preda.

De asemenea, senatorul ex-PDL Iulian Urban a povestit recent ca fostii sai colegi ar planui revenirea la votul pe liste si a prevestit ca daca partidul adopta o asemenea linie va avea "un viitor sumbru".

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#vot liste Putere, #proiect lege electorala vot , #uninominal
Comentarii