Mai multe categorii de documente elaborate de MAI, declasificate

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 19:26
4355 citiri
Mai multe categorii de documente elaborate de MAI, declasificate
Foto: Ministerul Afacerilor Interne

Guvernul a decis miercuri, printr-o Hotarare, ca mai multe categorii de documente elaborate de MAI si de institutiile din subordine vor fi declasificate sau vor fi trecute in alta clasa ori nivel de secretizare.

Potrivit Biroului de presa al Executivului, declasificarea unor informatii clasificate secrete de stat sau trecerea altor informatii secrete de stat la un nivel inferior de secretizare ori in clasa secretelor de serviciu are scopul sa asigure o protectie juridica corespunzatoare continutului real, in raport cu actualele reglementari in domeniul securitatii nationale.

Totodata, se are in vedere diminuarea volumului mare de documente clasificate care fac obiectul fondului arhivistic al MAI emise anterior datei de 01.01.1990, cat si ulterior acesteia.

"Volumul documentelor fiind redus, masurile de securitate pentru asigurarea protectiei acestora s-ar limita si concentra doar pentru acele documente mentinute in clase si nivele de secretizare. Prin trecerea informatiilor clasificate la un nivel inferior se diminueaza inclusiv costurile privind securitatea si protectia fizica a acestora", explica Guvernul.

Actul normativ contine trei categorii de documente.

Prima contine "informatii clasificate a caror dezvaluire nu mai poate prejudicia securitatea nationala, apararea tarii, ordinea publica ori interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare", intre acestea regasindu-se "informari situatii statistice, note raport, analize/sinteze, planuri de munca, de actiune, de activitate, adrese de corespondenta cu alte entitati, fise de post, ordine de instructiuni ale ministrului afacerilor interne, dispozitii ale secretarilor/subsecretarilor de stat secretarului general, cu exceptia celor care prevad organizarea si desfasurarea activitatilor informativ-operative".

Din a doua categorie fac parte "informatii clasificate secrete de stat care trec in clasa secrete de serviciu", ca exemple fiind date "informatii clasificate secrete de stat, nivelul strict secret de importanta deosebita, emise anterior datei de 31.12.1989, cuprinse in urmatoarele sectiuni: planul conducerii mobilizarii si planul actiunii mobilizarii".

"Tot din aceasta categorie fac parte informatii clasificate secrete de stat, nivelul strict secret, emise anterior datei de 31.12.1989 cuprinse in: planul constituirii si pregatirii de lupta, planurile de paza si aparare ale obiectivelor de importanta deosebita, ordine si dispozitii de linie referitoare la planul de mobilizare, corespondenta si documente referitoare la planul de mobilizare", adauga Guvernul.

A treia categorie include informatii clasificate secrete de stat care trec la un nivel inferior.

Dintre aceste documente, Executivul le mentioneaza pe cele emise de Arhivele Nationale, respectiv "informatii clasificate secrete de stat, nivel strict secret de importanta deosebita: ordine si dispozitii, corespondenta privind aprobarea/modificarea planurilor de mobilizare, ridicare in trepte a capacitatii de actiune emise in perioada 01.01.1990 - 31.12.2007".

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#documente MAI declasificate, #documente declasificate Ministerul de Interne , #minister