Mai incet cu poporul! (Opinii)

Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 23:14
4000 citiri
Mai incet cu poporul! (Opinii)
Foto: informatiadealba.ro

Nu este vorba doar de Sarbatoarea Nationala, cand readucerea in discutie a poporului roman are o dubla justificare, aceea de a fi si subiectul dar si obiectul unei dragi si scumpe aniversari, ci mai ales de folosirea abuziva a unor sintagme ca "asa vrea poporul", intoarcerea la popor", "poporul a vorbit" etc.

Popor sau natiune?

Doua precizari sunt absolut necesare discutiei de fata:

1. In toate sintagmele de mai sus, sensul cuvantului "popor", inlocuit uneori cu norodul, populatia, alegatorii, poporenii, amarastenii..., este acela de "natiune", semn ca, in majoritate, politicienii si analistii, ziaristii au mari dificultati in ceea ce priveste proprietatea termenilor. Ar putea fi vorba si despre un mai vechi complex de inferioritate al elitei noastre, poate si de frica de a nu cadea in cealalta extrema, aceea a nationalismului.

2. Fara absolut nicio justificare in planul realitatii, cei ce se impauneaza cu termenul "popor" generalizeaza manipulatoriu: o natiune e compusa din cetateni cu interese si orientari diferite, iar participarea lor la treburile cetatii arareori depaseste majoritatea, or cand spui "poporul", populatia"... ii desemnezi pe toti cetatenii patriei.

Ce cele sfinte nu te joci

In antichitate si in evul mediu, referintele la popor se faceau cu mai multa grija. Poate si fiindca prin "vocea" poporului se considera ca vorbeste insusi Dumnezeu: Vox populi, vox Dei. Definind patria, Tudor Vladimirescu opereaza o selectie care trebuie sa ne dea de gandit: "patria se cheama poporul, iar nu tagma jefuitorilor", ceea ce insemna ca "tagma" (gasca sau clica) spoliatorilor este o cangrena care trebuie extirpata.

Asadar cum, cand, cui si ce vorbeste "poporul"? In integralitatea sa, nu a vorbit, nici nu va vorbi vreodata. De aceea, democratia se infaptuieste prin "majoritati relevante" sau "semnificative", dar numai cu conditia asigurarii unei participari generale si constiente.

Din pacate, neindeplinirea acestei conditii este principala cauza a inapoierii noastre, dar si a abuzurilor constitutionale in Romania: politicieni si inalti demnitari ai statului au cazut la "intelegere" asupra prelungirii sine die a unei astfel de stari de fapt convenabile lor, dar deloc avantajoase pentru natiune, motiv pentru care se fac a uita mereu de educatia civica a poporenilor si de caracterul participativ al democratiei.

Poporul vorbeste doar la urne

Legal si formal, "intoarcerea la popor" se face prin vot universal, cand decizia populara devine "sfanta", caci prin ea a vorbit insusi Dumnezeu. Sintagma "intoarcerea la popor" e mai veche, insa si-a insusit-o mai demult presedintele Basescu. Ea a fost repetata amenintator la adresa Opozitiei pana la alegerile din 2009, cand se va fi intamplat ceva decisiv, ceva ce nu i-a mai permis arogarea unei majoritatii, fie si fragile. Unii analisti banuiesc matrapazlacuri la urne, mai ales in diaspora.

Lucrurile au evoluat rapid si, odata intrat pe panta pierderii accentuate a increderii populare, si nu neaparat din cauza crizei, cum indeobste se apara domnia sa, partidul care l-a propulsat in cea mai inalta functie in stat a inceput sa piarda si el nu doar membri, ci si procente bune in sondaje, caci interesele alegatorilor si-au cautat alti reprezentanti.

Poporul a vorbit din nou la urne cu ocazia alegerilor locale din vara, cand dezastrul fostei puteri a primit confirmare oficiala. Din nou, nici presedintele, nici PDL nu au vrut sa traga invatamintele necesare, iar la referendum, dl Basescu a pierdut cu aproximativ 9 - 1.

Desacralizarea vocii populare se pedepseste

Perceptia populara a acestei infrangeri categorice are la baza doua motive: primul tine de legitimitate, deoarece singura sursa a legitimitatii prezidentiale si parlamentare intr-o republica o reprezinta sufragiul universal, iar intr-o monarhie, pe langa sufragiu, legitimitatea poate veni si de la rege.

Al doilea aspect tine de caracterul ultimativ al vocii poporului, de rezultatul "sfant" al alegerilor. Pentru ca "sfintenia" unei hotarari a majoritatii la un popor eminamente religios ca al nostru nu poate fi golita de sens, nici nu trebuie pusa la indoiala. Iar cine se va indoi, va cadea in aceeasi greseala, dupa cum se vede.

Asadar, scaderea increderii in presedintele ales si in alianta sa, ARD, nu are drept singura cauza aparitia unor "forte maligne" ori cresterea "nemultumirii populare" (M. Cartarescu), ci mai cu seama pierderea legitimitatii PDL prin votul popular la scrutinul local si, mai ales, prin delegitimarea presedintelui si desacralizarea "vocii poporului" operate prin rezultatul transant al votului la referendum.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Popor populatie alegeri corecte voturi, #vocea poporului presedinte ARD legitimitate , #presedinte