Magistratii se plang ca independenta procurorilor e periclitata de "trocul politic"

Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 20:27
1980 citiri
Magistratii se plang ca independenta procurorilor e periclitata de "trocul politic"
Foto: luju.ro

Independenta procurorului este periclitata de "trocul politic" facut pentru functiile de conducere din parchete, afirma Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), solicitand factorilor politici "sa inceteze imediat" orice idee de "compromis" ce vizeaza justitia.

"AMR intelege sa protesteze fata de maniera grosolana in care astazi au fost date publicitatii nominalizarile ministrului interimar al Justitiei si prim-ministru al Romaniei, Victor Ponta, privind functiile de conducere din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, respingand in mod categoric modul in care s-a desfasurat intreaga procedura.

(...) AMR apreciaza ca trocul politic facut in ceea ce priveste functiile de conducere din parchete reprezinta un grav atentat la statutul procurorului, la independenta acestuia, dar si o decredibilizare oficiala a acestei categorii profesionale, prin nominalizari lipsite de transparenta, dincolo de orice criteriu de obiectivitate, ducand in derizoriu si lipsind in mod intentionat de valoare profesionalismul magistratilor", releva un comunicat al AMR.

Antonescu a luat foc: Numirea procurorilor - troc politic, nu are nimic de a face cu Romania

Asociatia cere factorilor politici sa "inceteze imediat" orice idee de compromis ce vizeaza justitia, sa dea dovada de responsabilitate si consecventa in respectarea principiilor, a statului de drept, confirmand astfel ca Romania este in Europa si nu in afara ei.

"AMR ia act de faptul ca celelalte doua puteri in stat au folosit prin comportamentul adoptat fata de puterea judecatoreasca parghii care nu au nicio legatura cu statul de drept, ca au incalcat in mod evident principiul separatiei puterilor in stat, garantat de Constitutie", mentioneaza sursa citata.

Totodata Asociatia considera ca atitudinea de "imparteala politica" a functiilor de conducere din parchete reprezinta "cea mai grea lovitura data statului de drept" dupa anul 1989, punand justitia in situatia unui "control exercitat pe fata, fara nicio urma de indoiala".

Asociatia Magistratilor din Romania solicita CSM sa intervina si sa caute o solutie de rezolvare a "crizei ivite in sistem", prin atitudini care sa fie in spiritul legii si a recomandarilor care au capatat aceeasi dimensiune, formulate de fiecare data in rapoartele de tara intocmite de Comisia Europeana privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

De asemenea, AMR cere CSM sa consulte de indata magistratii in vederea formularii unei pozitii care sa fie transmisa tuturor partenerilor europeni, pentru a discuta in Parlamentul European si in alte foruri de aceeasi importanta aceasta "situatie fara precedent".

"Romania a facut astazi cel mai mare pas inapoi in respectarea Constitutiei, motiv pentru care acest compromis anuntat in numele ei nu face decat sa o intoarca inapoi, intr-o perioada de trista amintire. Asociatia Magistratilor din Romania refuza orice idee de implicare politica in sistemul judiciar si din acest considerent solicita in mod imperativ celor care au luat in calcul o astfel de varianta sa revina imediat asupra propunerilor formulate si sa permita celor din interiorul sistemului sa dovedeasca faptul ca o cariera profesionala poate fi cladita pe criterii care dau cu adevarat valoare functiei de magistrat si anume: competenta, integritatea si experienta, dincolo de orice indoiala", conchide comunicatul citat.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#asociatia magistratilor indepedenta procurori, #AMR procurori troc politic, #propunere procurori troc politic , #procurori sefi