MAE saluta victoria partidului pro-european PAS la alegerile din Republica Moldova: Un pas decisiv in directia unui parcurs european

Luni, 12 Iulie 2021, ora 10:44
1797 citiri
MAE saluta victoria partidului pro-european PAS la alegerile din Republica Moldova: Un pas decisiv in directia unui parcurs european
Ministerul condus de Bogdan Aurescu a felicitat victoria Maiei Sandu FOTO gov.ro

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din Romania a felicitat luni, 12 iulie, formatiunea Maiei Sandu, PAS, care a reusit sa castige alegerile parlamentare din Republica Moldova si si-a asigurat o majoritate absoluta in noul Parlament de la Chisinau.

"Romania felicita cetatenii Republicii Moldova pentru votul exprimat si saluta victoria obtinuta de fortele reformiste si pro-europene in alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Este o victorie a democratiei, ce marcheaza un pas decisiv in directia unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, proces pe care Romania l-a sustinut permanent si il va sustine si in continuare, fara rezerve", a transmis MAE.

Ministerul roman a mai subliniat ca cetatenii moldovani au votat in favoarea "consolidarii statului de drept, accelerarii si eficientizarii luptei impotriva coruptiei si construirii unor institutii democratice solide".

"Romania exprima speranta formarii cat mai rapid posibil a unui Guvern care sa sustina abordarea pro-europeana si sa continue, in mod sustinut, procesele de reforma. Ca si pana acum, Romania va fi alaturi de Republica Moldova pe acest drum in baza Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeana a Republicii Moldova si a comunitatii de limba, cultura si istorie, inclusiv in ceea ce priveste continuarea proiectelor in beneficiul direct al cetatenilor si in sprijinul agendei europene a Republicii Moldova", a mai transmis MAE.

Victorie detastata a Maiei Sandu

Principalul partid proeuropean din Republica Moldova, Partidul Actiune si Solidaritate (PAS), al presedintelui Maia Sandu, a castigat detasat alegerile parlamentare anticipate organizate duminica, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorala Centrala (CEC), dupa numararea voturilor din 99,58% dintre sectiile de votare.

Astfel, in urma numararii voturilor din 2.141 din totalul celor 2.150 de sectii de votare, PAS a inregistrat un procent de 52,53% din voturi, depasind astfel categoric principala formatiune politica de stanga, Blocul Electoral al Comunistilor si Socialistilor (BECS), care a fost votat de doar 27,36% din electorat.

Datele CEC arata ca Partidul Politic "Sor" (PPS) a beneficiat de sustinerea a 5,78% dintre alegatori, acesta fiind urmat de Blocul Electoral "Renato Usatii", cu 4,11% din voturile alegatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Ce șanse are Republica Moldova să se integreze în UE sau să facă unirea cu România. Politolog: „A devenit subiect de securitate internațională”
Referendumul privind aderarea Republica Moldova la Uniunea Europeană (UE) se vor desfășura în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pe data de 20 octombrie 2024. Curtea Constituțională a...
#maia sandu, #Ministerul de Externe, #alegeri parlamentare , #stiri politice