MAE: Nu detinem informatii sau dovezi despre centre de detentie CIA pe teritoriul Romaniei

Marti, 05 Februarie 2013, ora 19:41
1962 citiri
MAE: Nu detinem informatii sau dovezi despre centre de detentie CIA pe teritoriul Romaniei
Foto: exclusivnews.ro

Ministerul roman de Externe respinge intr-un comunicat de presa acuzatiile aduse Romaniei in raportul "Globalizing torture" dat publicitatii marti de Open Society Justice Initiative.

"Pana in prezent, autoritatile romane nu detin niciun fel de informatii din care sa rezulte ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie ale CIA sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre CIA pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism.

De asemenea, nu au putut fi produse pana in prezent dovezi legate de cazuri in care persoane sau agentii straine oficiale au fost implicate, pe teritoriul Romaniei, in actiuni de privare de libertate sau transport ilegal de detinuti", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Suspecti de terorism, detinuti intr-o inchisoare secreta a CIA in Romania - raport

Ministerul de Externe reaminteste ca Senatul Romaniei a instituit in decembrie 2005 o Comisie de ancheta special dedicata acestor alegatii. Raportul Comisiei de ancheta a fost adoptat de Senatul Romaniei la 22 aprilie 2008 (56 voturi in favoare, 6 impotriva si 2 abtineri), dupa dezbateri.

Concluziile raportului arata clar ca "nu au existat baze secrete americane in Romania; nu exista sau nu au existat in Romania facilitati pentru detinerea de prizonieri, altele decat cele penitenciare; nu exista sau nu au existat persoane detinute cu sau fara acte in sistemul penitenciar din Romania, care ar fi putut fi asimilate prizonierilor; nu exista sau nu au existat fisuri in sistemul de control complet al traficului - civil sau militar; nu exista sau nu a existat posibilitatea ca, din neglijenta, anumite zboruri sa fi putut trece nemonitorizate sau neinregistrate".

De asemenea, potrivit raportului comisiei parlamentare de ancheta, "nu exista sau nu au existat situatii in care asupra zborurilor sa nu se fi aplicat procedurile la sol prevazute in conventiile internationale si nu exista situatii in care anumite institutii din Romania sa fi participat constient sau prin omisiune ori neglijenta la operatiuni de transport ilegal de detinuti prin spatiul aerian sau aeroporturile din Romania".

"Zborurile civile americane sau ale altor state nu ar fi putut transporta, lasa ori ridica persoane care ar fi asimilate detinutilor, pe teritoriul roman sau in responsabilitatea autoritatilor romane, potrivit normelor internationale(...) Scopul escalelor in Romania ale zborurilor nu a avut nimic in comun cu posibile transporturi ilegale de prizonieri pe teritoriul Romaniei; autoritatile romane au manifestat totala transparenta si disponibilitate pentru elucidarea acuzatiilor aduse Romaniei pe aceasta tema", se mai arata in comunicatul de presa al MAE.

Norica Nicolai, despre inchisorile CIA: Cei sase "teroristi" erau oficiali ai Pentagonului

In ceea ce priveste plangerea depusa in numele lui Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului impotriva Romaniei, MAE precizeaza ca "aceasta plangere a fost comunicata Guvernului, care a formulat, in termenul acordat de Curte in acest sens, observatii cu privire la admisibilitatea si fondul cauzei, fata de acele capete de cerere comunicate de catre instanta europeana".

"De asemenea, in data de 07.06.2012, Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri, in prezent detinut in inchisoarea de la Guantanamo Bay, a depus, prin intermediul Open Society Justice Initiative, ca si in cazul procedurii de la CEDO, o sesizare autoritatilor judiciare romane privind detinerea acestuia intr-un centru de detentie CIA din Romania. A fost deschisa o ancheta, aflata in prezent in curs de derulare. Autoritatile competente vor intreprinde toate demersurile necesare pentru solutionarea acestei cauze cu deplina respectare a principiilor statului de drept si a drepturilor omului", se mai arata in comunicatul remis Ziare.com.

Ministerul de Externe roman constata ca raportul dat marti publicitatii "este de fapt elaborat si prezentat de aceeasi entitate - Open Society Justice Initiative - care a sprijinit cele doua demersuri judiciare anterior mentionate, ceea ce este de natura sa puna sub semnul intrebarii obiectivitatea afirmatiilor din raport".

C.B.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#inchisori CIA Romania, #Minister externe inchisori CIA , #minister