Ma leg cu lantul de gardul Ministerului Transporturilor la cea mai mica amanare a metroului - Interviu cu Sebastian Bodu, candidat la Primaria Sectorului 6

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 07:50
4876 citiri
Ma leg cu lantul de gardul Ministerului Transporturilor la cea mai mica amanare a metroului - Interviu cu Sebastian Bodu, candidat la Primaria Sectorului 6
Foto: Facebook/Sebastian Bodu

Sectorul 6 e abandonat de actualul primar, dar si de contracandidati. De aceea am si ales sectorul 6 in care am si locuit la un moment dat. Daca partidele erau preocupate de soarta alegerilor si-ar fi pus niste candidati pe care lumea sa ii voteze cu draga inima, afirma Sebastian Bodu, candidat independent la functia de primar al sectorului 6 al Capitalei.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Sebastian Bodu si-a atacat dur contracandidatii: "Partidele si-au desemnat cadidati slabi - Mironescu pentru ca e omul de casa al lui Manescu si stie toata lumea, Mutu pentru ca e sters si a fost in PD, asa-zisul independent Florescu e interlop, care a fost vazut negociind in Modrogan cu Vasile Blaga".

Sebastian Bodu si-a prezentat prioritatile incepand cu rezilierea contractului cu firma de salubrizare Urban, anveloparea blocurilor pe bani europeni si amenajarea de spatii pentru investitii productive.

De ce candidati ca independent la Primaria sectorului 6?

Am iesit dupa 12-14 ani dintr-un partid, pe fondul unor disensiuni cu copresedintele Vasile Blaga, si avand un capital electoral, o notorietate am decis sa le folosesc intr-un tip de scrutin in care persoana si nu partidul este cea mai vizibila.

Un candidat independent fara un partid in spate poate castiga intr-un tur?

Au mai fost situatii, e adevarat ca nu intr-un tur, dar atunci independentii s-au plasat pe primul lor inca din primul tur. Nu-i mentionez pentru ca nu imi sunt simpatici.

De ce v-ar vota bucurestenii din sectorul 6?

Sectorul 6 e abandonat de actualul primar, dar si de contracandidati. Merg pe strada si vine lumea la mine, mai ales tineri, populatie activa. Imi spun ca se bucura de intrarea mea pentru ca nu aveau pe cine vota. De aceea am ales sectorul 6 in care am si locuit la un moment dat. Pe atunci arata cu mult mai bine.

Partidele si-au desemnat candidati slabi. Mironescu e omul de casa al lui Manescu si stie toata lumea, Mutu e sters si a fost in PD, asa-zisul independent Florescu e interlop care a fost vazut negociind in Modrogan cu Vasile Blaga.

Desi contestat de multi, dl Manescu a ramas in picioare din punct de vedere juridic, n-a trecut pe la DNA.

Lumea nu il respinge pentru ca ar fi furat, desi totul e relativ, ci pentru ca nu a facut nimic, i se zice primarul fantoma, sectorul a fost neguvernat, nu a existat primar. Ori nu dadea pe la primarie, ori se inchidea in birou.

Altii - penali, nepenali - au mai facut ceva. El a facut doar Parcul Moghioros cu 18 milioane, cand costurile nu aveau cum sa depaseasca 3 milioane, banii bagati in ceva cu totul nefolositor, in OZN-uri.

Ce vreti sa faceti dvs?

Primul lucru va fi sa reziliem contractul cu firma de salubrizare Urban. Procedura poate imbraca mai multe aspecte juridice, eu o voi adopta pe cea mai ferma: denuntare unilaterala, pentru ca firma nu si-a indeplinit obligatiile contractuale, e in insolventa si evazionista.

Un alt punct este anveloparea blocurilor pe bani europeni, pe care eu stiu sa ii atrag. Pana acum s-au facut cateva blocuri pilot pe principiul amagirii: iti fac un bloc aici si 100 de blocuri din jur se gandesc ca o sa ajunga la ele.

Al treilea punct este crearea unor spatii amenajate pentru investitii productive.

Si ce o sa faceti acolo?

Am suficiente relatii facute in 7 ani de Parlament European cu politiceni straini si oameni de afaceri straini ii pot convinge sa investeasca in sectorul 6 care sta foarte prost la acest capitol.

O alta prioritate este Lacul Morii pe care vreau sa-l amenajez pentru agrement, facand o intelegere cu Apele Romane. Nu e o investitie mare. Halazul, care e al Apelor Romane, poate fi amenajat pentru biciclisti si alergatori. Pe spatiile primariei se pot face locuri de joaca, de picnic, pe lac pot fi barcute, ambarcatiuni cu vele.

Apoi e nevoie sa construim crese si gradinite.

Ati identificat terenurile?

Fizic da, dar nu si juridic, nu am fost la cadastru. As vrea sa fac 1-2 gradinite, nu va spun ca fac 10. Scolile sunt subfinantate, parintii platesc acum pentru banci, parchet, neoane, pentru tot, in timp ce Directia scolilor traieste ca in off-shore. Este anormal. Si as vrea sa pun camere de supraveghere video. Sunt speriat de violenta din scoli.

Camere video doar in scoli sau si pe strazi?

As vrea sa pun camere in toate locurile cu potential infractional. Eu cred ca lumea din sectorul 6 e mai dornica sa aiba singuranta decat sa cada in paranoia ca primarul nu stiu ce vrea sa vada.

Si vreau sa intru in reteaua mamanet, un program de sport pentru parinti si copii. In loc sa lasi copilul in fata computerului veniti impreuna la scoala la campionat de volei, de fotbal etc.

Deocamdata in toate sectoarele avem un campionat de lupte pe locuri de parcare.

E o situatie foarte dificila. Nu poti sa inventezi. Exista doua solutii, parcari supraterane si subterane. Supraterane s-au facut cateva, dar foarte scumpe. Voi dermara licitatii pentru parcari subterane in parteneriat public- privat, in jurul statiilor de metrou.

Privatul care face o parcare vrea de la primarie sa nu permita parcarea ilegala in zona.

Aici un rol il poate avea politia locala. Sunteti multumit de felul in care ea functioneaza?

Cetatenii sunt absolut nemultumiti. Siguranta este o chestiune despre care cetatenii vorbesc mult, de aceea va si spuneam de camera de supraveghere.

Si ce puteti schimba?

Trebuie bagati in priza. Daca primarul nu face nimic, de ce ar face ceilalti, nu? Pestele de la cap se impute.

Cum va veti implica pentru respectarea calendarului lucrarilor la metrou?

Primarul de sector trebuie sa faca lobby. Manescu ne tot spune ca metroul nu e in atributiile lui. Ma leg cu lantul de gardul Ministerului Transportuilor la cea mai mica amanare. Un primar de sector e o persoana influenta. E pacat sa nu folosesti aceasta influenta.

Sa zicem ca veti castiga. Nu veti avea o echipa de consilieri. Ce puteti face singur?

Cu atat mai mari sunt sansele sa iti treci proiectele. Niciun partid nu va avea majoritate in consiliu probabil. Deci proiectele trebuie trecute prin negocieri blocate de frictiunile dambovitene intre partide. Daca esti independent nu au miza politica sa refuse un proiect de interes local.

Si daca in schimbul sprijinului va cer sa acceptati un client politic?

Pe vremurile astea ar trebui sa se gandeasca de doua ori.

Cum va finantati campania?

Nu vedeti ca sunt cel mai subfinantat? Am patru corturi, unul a fost vandalizat la doua ore dupa ce l-am pus, n-am afise, am 20 de bannere si 7 panouri. Sunt cel mai putin vizibil candidat pentru ca fac cu banii proprii. Compensez mergand pe strada si concentrandu-ma pe online.

Veti avea reprezentanti in sectiile de votare ca sa supravegheze ca nu va vor fi anulate voturi?

Da, mai multe ONG-uri s-au oferit sa ma ajute.

Puteti fi acuzat ca prin candidatura aceasta independenta, in conditiile unui singur tur, nu faceti decat sa fragmentati si mai tare votul in zona antiPSD.

Nu ma intereseaza teoria votului util. Eu voi lua voturile care mi se cuvin. Nu ma intereseaza daca alti candidati pierd voturi din cauza mea. Daca partidele erau preocupate de soarta alegerilor si-ar fi pus niste candidati pe care lumea sa ii voteze cu draga inima. Nu e asa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sebastian Bodu candidat independent, #Bodu candidat primarie , #stiri politice