M.R. Ungureanu: Legea Guvernului Ponta va face retrocedarile in cimitir Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 17:59
4954 citiri
M.R. Ungureanu: Legea Guvernului Ponta va face retrocedarile in cimitir Interviu

Senatorul FC, Mihai Razvan Ungureanu, considera ca legea retrocedarilor pentru care Guvernul Ponta si-a asumat raspunderea nu rezolva in niciun caz aceasta problema spinoasa, ci prelungeste haosul si muta raspunderea asupra guvernelor de dupa 2016.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, senatorul Ungureanu atrage atentia ca termenele cu mult prea lungi prevazute de lege ar putea face ca multi proprietari sa nu mai apuce ziua despagubirilor.

In plus, spune MRU, activitatea Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor nu a fost reglementata, asa ca "de aplicarea noii legi se vor ocupa tot cei care au furat si au masluit pe seama vechilor legi".

Legea retrocedarii prelungeste haosul spre 2016 si mai incolo.

De ce a fost necesar ca un guvern care are in Parlament o majoritate de 70% sa recurga la o procedura exceptionala, a asumarii raspunderii, pentru legea retrocedarii proprietatilor nationalizate?

Adoptarea unei legi ultime si definitive care sa reglementeze situatia imobilelor care au facut obiectul jafului comunist si despagubirile era obligatorie, obligatie care vine dintr-o decizie a CEDO din 2010. Primul termen pentru adoptarea unei legi definitive care sa puna capat haosului era 2011. Cand am preluat mandatul de prim ministru am gasit un proiect de lege autorat de Guvernul Emil Boc, cel cu 15% cuantum de despagubire.

Eu mi-am asumat sa-l pun in dezbatere publica si reactia negativa a fost virulenta. Din bun simt, nu am spus care a fost autorul. Acel proiect insa nu a trecut de la Guvern la Parlament si Guvernul Ungureanu a produs al doilea proiect, care insa nu a mai apucat sa intre in dezbatere publica.

Guvernul Ponta a beneficiat de un an de amanare, a intrat gafaind in contratimp si este obligat sa rezolve problema pana la inceputul lunii mai. Nu mai e timp pentru o dezbatere corecta si deschisa pe textul legii si guvernul prefera asumarea de raspundere. Este un lucru nefericit de doua ori. Sa ai aproape un an de zile sa te ocupi de rezolvarea unei chestiuni care tine de obligatiile tale ca stat fata de fostii proprietari si fata de CEDO si sa nu folosesti acest timp decat pentru mize politice mici e jalnic.

Si apoi, sa ajungi in situatia sa nu mai ai timp si fortezi, constitutional desigur, dar impotriva celor spuse acum un an de zile, asumarea de raspundere.... Ea se face fara a face fara dezbatere publica, fara consultarea extinsa a celor interesati, fara consultarea asociatiilor de proprietari, care se opun legii. Se ajunge la asumare pe un proiect imperfect care nu pune capat situatiei si prelungeste haosul spre 2016 si mai incolo.

Este o asumare de raspundere pentru a nu avea nicio raspundere.

In fond, care sunt reprosurile pe care le aduceti proiectului Guvernului Ponta?

Am sa ma refer in primul rand la criticile aduse chiar de CEDO. Ea constata cat de dificila va fi implementarea metodei de despagubire. Proiectul este criticat pentru lipsa de predictibilitate, de transparenta si de eficienta.

Se acorzi puncte cu valoare in echivalent de un leu, pentru a suplini valoarea imobilelor este cea mai paguboasa metoda cu putinta, pentru ca va transfera mafia imobiliara din domeniul cumpararii drepturilor de proprietate in traficul la negru al punctelor.

De aplicarea noii legi se vor ocupa tot cei care au furat si au masluit pe seama vechilor legi.

Se schimba samsarii?

Isi schimba doar obiectul de activitate. Pleaca de la folosirea scaparilor legii si ajung la piata neagra a punctelor. Acestea se vor devaloriza in timp, de la valoarea actuala de 1 leu. Iar ideea de a calcula despagubirea la valoarea pietii notariale de astazi este un fals. Despagubirea urmeaza sa fie eficace din 2016-2018 incolo. Este o asumare de raspundere pentru a nu avea nicio raspundere.

Raspunderea o sa revina guvernelor dupa 2016 incolo. Apoi 18 luni, din octombrie 2011, nu au fost suficiente pentru a se face inventarul imobilelor nationalizate din Romania. Vor fi atunci suficiente 180 de zile conform proiectului, pentru a face inventarul si a returna in natura?

Nu avem un model prin care sa indexam valoarea proprietatilor cu rata inflatiei, in conditiile in care le evaluam in 2013 si platile vor fi acordate ealonat din 2016, pana cel mai devreme in 2027.

Este foarte departe acest termen mai ales pentru proprietarii in varsta.

Peste 80% dintre cei in drept se afla la o varsta inaintata, asa ca in multe cazuri retrocedarile s-ar face post mortem. Iertati-mi cinismul, dar legea va face retrocedarile in cimitir. Ea isi va pierde petentii si situatia se va goli de factorul uman in urmatorii ani.

Nu e deloc surprinzator apoi ca Guvernul Ponta propune legea fara se rezolve cauza esentiala a intarzierilor, activitatea Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor care a fost continuu supusa unui jaf fara margini, iar activitatea ei niciodata reglementata cum se cuvine, lucru pe care am incercat sa-l amendez cat am fost premier.

Activitatea acestei agentii nu e o prioritate pentru Guvernul Ponta. Deci de aplicarea noii legi se vor ocupa tot cei care au furat si au masluit pe seama vechilor legi.

Care ar fi principalele coordonate ale proiectului legislativ elaborat de dvs pe tema retrocedarilor?

Legea noastra pleaca de la asumarea unor principii limpezi - restituire in natura sau plata despagubirilor in integralitate.

Exista bani pentru despagubiri integrale? Suma e foarte mare.

Avem capacitatea de a esalona platile si exista un sistem de esalonare care face ca statul sa fie capabil de a oferi solutii in timp. Apoi dorim ca persoana indreptatita sa poata alege una dintre formule: restituire in natura sau despagubire. Termene precise pentru persoanele indreptatite si pentru autoritati cu sanctiuni in caz de neindeplinire.

Legea noastra este astfel facuta incat sa poata fi pusa in aplicare prin hotarare de guvern in cel mult 60 de zile de la intrarea in vigoare, fara institutii si costuri suplimentare. Iar in privinta platilor, pentru noi e foarte clar, am propus chiar un amendament la proiectul guvernului Ponta.

Proprietarii de drept sa aiba posibilitatea sa primeasca actiuni la companii de stat, obligatiuni de stat cu scadenta la 7-10 ani sau acordarea de despagubiri in numerar, esalonate in transe anuale egale astfel: pentru despagubiri de pana la 300 de mii euro - plata in 3 ani, intre 300 de mii si un milion de euro - plata in 5 ani, peste un milion de euro - plata esalonata in 10 ani, daca desigur nu se poate face restituirea in natura. Asa pot fi multumiti toti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Mihai Razvan Ungureanu despagubiri retrocedare, #asumare raspundere guvern Ponta , #legea retrocedarilor