Orban anunță că marți va demara procedura pentru votarea moțiunii. „Nu pot să blochez o moțiune, ar însemna că eu comit un abuz în funcție”

Marti, 07 Septembrie 2021, ora 07:165513 citiri
Orban anunță că marți va demara procedura pentru votarea moțiunii. „Nu pot să blochez o moțiune, ar însemna că eu comit un abuz în funcție”
Președintele PNL Ludovic Orban FOTO Facebook/ Ludovic Orban

Președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat, luni seara, la Realitatea Plus, că dacă marți nu va exista cvorum în Birourile Permanente Reunite pentru stabilirea calendarului moțiunii de cenzură, atunci va comunica personal Guvernului moțiunea de cenzură și va fi demarată astfel procedura moțiunii, arată G4 Media.

Potrivit sursei amintite, Ludovic Orban a declarat că blocarea moțiunii de cenzură reprezintă un ”abuz în funcție” și dacă ”cedează în momentul de față” ar crea un precedent periculos prin care ar accepta că ”nu mai există instituția moțiunii de cenzură”.

”Eu am convocat BPR de trei ori pentru a derula procedura. De două ori nu a existat cvorum și a treia oară prima dată s-a retras PSD, după care s-au retras reprezentanții PNL și n-a mai existat cvorum. Dacă mâine nu va fi cvorum, v-o spun foarte limpede, eu nu pot să blochez o moțiune de cenzură pentru că ar însemna că eu comit un abuz în funcție, o încălcare grosolană a Constituției și a democrației în România.

Dacă nu se întrunesc statutar Birourile Permanente Reunite voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură și vor demara toate termenele care sunt prevăzute odată cu comunicarea. Mă acuză pe mine unii colegi de-ai mei că eu vreau să duc la căderea Guvernului Cîțu, că eu grăbesc procedurile de moțiune de cenzură.

Colegii mei care mă acuză au venit cu propuneri care ies în afara cadrului constituțional, în afara cadrului legal și regulamentar de care mie mi-e rușine personal și care dacă vor fi vreodată adoptate creează un precedent extrem de periculos prin faptul că dacă eu cedez în momentul de față înseamnă că accept că nicio moțiune de cenzură nu se va mai depune vreodată în România, că nu mai există instituția moțiunii de cenzură, o instituție constituțională profund democratică. Nu vă dați seama cu se situație ne confruntăm?”, a declarat Orban, la Realitatea TV.

Marți, 7 septembrie, la ora 11, este programată reluarea ședinței din Birourile reunite ale camerei după ce luni nu a fost întrunit cvorumul necesar adoptării unei hotărâri. Parlamentarii PNL au cerut formarea unei comisii pentru analizarea, timp de două săptămâni, a veridicității semnăturilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News