Lovitura PSD impotriva Justitiei va fi dezbatuta azi in Parlamentul European. Cristi Preda: Chem Comisia Europeana sa intervina ca in 2012

Joi, 02 Februarie 2017, ora 07:09
7633 citiri
Lovitura PSD impotriva Justitiei va fi dezbatuta azi in Parlamentul European. Cristi Preda: Chem Comisia Europeana sa intervina ca in 2012
Foto: Arhiva Ziare.com

Parlamentul European va organiza, joi dimineata, o dezbatere pe tema Justitiei si statului de drept in Romania.

"Parlamentul European organizeaza joi, 2 februarie 2017, incepand cu ora 10:00 (ora Romaniei) o dezbatere pe tema Justitiei si statului de drept in Romania. Dezbaterea are loc in cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Bruxelles din 1-2 februarie 2017", anunta Parlamentul European intr-un comunicat remis Ziare.com miercuri seara.

Situatia Romaniei, discutata joi in Parlamentul European: Este inadmisibila o asemenea atitudine a unui Guvern in UE

Cei care au cerut aceasta dezbatere in legatura cu ceea ce se intampla in Romania au fost deputatii din PPE.

"Ceea ce se intampla in Romania este impotriva statului de drept. Se dilueaza lupta impotriva coruptiei. Este inadmisibil sa existe o asemenea atitudine a unui Guvern UE", scrie intr-o declaratie a delegatiei romane din grupul PPE.

Presedintele PPE: Adoptarea legilor nocive in mijlocul noptii contravine tuturor principiilor democratiei

Insusi liderul PPE, Joseph Daul, s-a aratat ingrijorat de ce se intampla in tara noastra.

"Justitia trebuie sa serveasca, in primul rand, poporul, nu pe politicienii corupti. Aceasta ordonanta nu serveste poporul si nici nu este in acord cu un sistem de justitie independent. Din contra, slabeste Justitia si submineaza increderea oamenilor in institutiile statului.

Lupta anticoruptie trebuie sa continue. Un guvern care slabeste lupta anticoruptie actioneaza impotriva intereselor oamenilor. PPE se solidarizeaza cu cetatenii din Romania, cu sistemul de justitie care isi indeplineste datoria si cu toate institutiile si fortele politice care apara statul de drept", a tinut sa precizeze Joseph Daul.

Intr-o interventie in plenul PE de miercuri seara, europarlamentarul Cristi Preda a spus ca "exista momente in viata unei natiuni cand viitorul ii e hotarat in strada si asta se petrece acum in Romania, dupa ce lupta anticoruptie a fost blocata de Guvernul PSD-ALDE".

"Un grup infractional organizat care a acaparat tara, asa l-a numit cel mai mare scriitor roman de azi.

In seara aceasta, jumatate de milion de cetateni isi striga indignarea in peste 50 de orase. Cuvintele lor sunt aspre: sfidare, lasitate, ciuma rosie.

Dar speranta n-a murit: "Vrem in Europa, nu sa fim umiliti", striga multimile", a adaugat Preda care a subliniat insa ca aceasta "uriasa revolutie pasnica" a fost deturnata de "lideri PSD iresponsabili", care "au mobilizat ultrasii din galeriile de fotbal, pentru a discredita protestele din Bucuresti".

Europarlamentarul le-a cerut colegilor socialisti sa se dezica de colegii lor din Romania si sa solicite retragerea ordonantelor Guvernului PSD-ALDE.

"Chem Comisia Europeana sa intervina, cum a facut si-n 2012, pentru protejarea statului de drept", a incheiat Preda.

De fapt, Comisia Europeana a transmis deja un mesaj ferm: Lupta cu coruptia trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata!

Si europarlamentarul Siegfried Muresan a facut o solicitare catre "partenerii internationali", in plenul Parlamentului European: "Solicit tuturor partenerilor internationali sa exercite presiune asupra Guvernului Romaniei pentru ca aceste modificari adoptate aseara (marti noapte - n. red.) sa nu intre in vigoare in termenul stabilit, peste zece zile".

Acesta a mai spus ca romanii "asteapta ca Uniunea Europeana sa ii apere in lupta cu politicienii corupti. Sustinerea de care Uniunea Europeana se va bucura in Romania in viitor depinde direct de sustinerea pe care Europa o va da in aceste zile poporului roman".

Guvernul Grindeanu a adoptat marti noaptea, fara consultarea CSM, ordonanta de urgenta care schimba Codurile Penale in favoarea unor politicieni, printre care Liviu Dragnea si Florin Iordache.

Citeste mai multe despre cum a dat Guvernul lovitura de gratie Justitiei: A modificat Codurile Penale si a trimis gratierea in Parlament "Legile le facem noi. Alta intrebare?"

De asemenea, Guvernul a trimis la Parlament, pentru aprobare in procedura de urgenta, legea gratierii si modificarea legii privind executarea pedepselor.

Faptul ca Guvernul Grindeanu a adoptat ordonanta noaptea, fara dezbatere publica si fara a mai astepta avizul CSM, consultativ dar obligatoriu, a scos in strada zeci de mii de oameni din toata tara.

Protestele au continuat si pe parcursul zilei de miercuri, in ciuda faptului ca a fost zi lucratoare. Totodata, miercuri seara, sute de mii de oameni au iesit in strada in toata tara, participand la cele mai mari proteste de dupa Revolutie.

Din pacate, huliganii au deturnat protestul pasnic din Piata Victoriei.

CSM a decis, miercuri dimineata, cu unanimitate de voturi sa atace la CCR ordonanta Iordache, dupa ce la sedinta a participat si presedintele Klaus Iohannis.

Vezi sesizarea depusa de CSM la Curtea Constitutionala prin care ordonata ar putea fi blocata.

Totodata, presedintele Iohannis a discutat cu Avocatul Poporului, caruia i-a pus la dispozitie documente care arata ca poate sesiza Curtea Constitutionala, invitandu-l sa o faca.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, nu a exprimat deocamdata nicio opinie fata de OUG si legile Guvernului Grindeanu pe tema Justitiei. De fapt, miercuri, Dragnea a disparut total.

Dragnea si Grindeanu stau ascunsi: Nu au participat la niciun eveniment la care isi anuntasera prezenta

Intre timp, din PSD, au inceput sa plece oamenii, inclusiv lideri locali ai partidului.

Continua demisiile in PSD, tensiunile sunt in crestere: Domnule Grindeanu, ai facut ceva pe numele bunicului tau!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#dezbatere Parlamentul European ordonanta Iordache , #Guvernul Sorin Grindeanu
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Am ajuns noi ca popor sa trebuiasca sa ne apere strainii de actiunea
Poza raulbaal
raulbaal
rank 5