Guvernul a trecut cu aplauze de motiunea de cenzura, Grindeanu insista ca modificarile din OUG 13 sunt corecte

Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 16:05
47806 citiri
Guvernul a trecut cu aplauze de motiunea de cenzura, Grindeanu insista ca modificarile din OUG 13 sunt corecte
Foto: Arhiva site/Gov.ro

Guvernul Grindeanu a trecut miercuri fara probleme de prima motiune de cenzura impotriva sa. Demisia Guvernului a fost ceruta de Opozitie la putin peste o luna de la instalarea Executivului, dupa ce, in seara de 31 ianuarie, a dat pe furis o ordonanta de urgenta prin care a vrut sa modifice Codurile Penale in favoarea politicienilor cu probleme penale.

UDMR, PSD si ALDE nu au votat, astfel ca nu a existat niciun "risc" ca vreunul dintre parlamentarii Puterii sa voteze impotriva Guvernului. Din cei 432 de parlamentari prezenti, doar 202 au votat - 161 pentru caderea Guvernului, 8 impotriva si 33 de voturi au fost anulate. Pentru ca motiunea sa aiba succes era nevoie de minim 233 de voturi pentru.

Despre ordonanta care a facut practic obiectul motiunii de cenzura, premierul Grindeanu a insistat ca "fondul e corect", dar ca modificarile nu vor mai fi facute prin ordonanta de urgenta. Amintim insa ca, desi OUG 13 a fost abrogata, exista inca pericolul ca ea sa intre in vigoare in viitor.

De la tribuna Parlamentului, Grindeanu si-a aparat Guvernul, sustinand ca e victima presedintelui Iohannis care incearca sa forteze numirea unui Executiv aliat lui.

Grindeanu s-a plans si de "ura pe care a simtit-o indreptata spre familia sa" in ultima saptamana si a inserat in discursul sau mesaje de pe pancartele protestatarilor de la Cotroceni. Premierul a mai spus si ca a inteles mesajul sutelor de mii de oameni care s-au opus OUG 13 si a promis ca Guvernul sau nu va mai face niciodata asa ceva, dar a insistat ca situatia trebuie sa inceteze, pentru ca Executivul sa-si puna in aplicare programul si pentru asta are nevoie de bani.

Si liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a acuzat de ipocrizie in Parlament pe Iohannis si partidele din Opozitie, ca incearca sa castige capital politic.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a vorbit despre "binom", acuzand "coruptia institutiilor de forta", iar Traian Basescu a schimbat cateva glume cu seful deputatilor, Liviu Dragnea, care chiar i-a cedat fostului presedinte din timpul PSD ca sa poata sa vorbeasca mai mult, intr-un final transformand dezbaterea intr-un adevarat circ.

Un moment inedit a fost cel in care membrii partidelor de Opozitie si-au aprins lanternele telefoanelor in sala de plen, asa cum au facut in Piata Victoriei duminica seara sutele de mii de protestatari.

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai importante momente si declaratii din Parlament:

16:08 - Despre ordonanta care a facut practic obiectul motiunii de cenzura, Grindeanu a insistat ca "fondul e corect", dar ca modificarile nu vor mai fi facute prin ordonanta de urgenta.

"N-am spus ca nu vor mai fi ordonante de urgenta. E nevoie de foarte multe ori sa ai ordonante. Am spus ca pe domenii sensibile, asa cum e pe Justitie, (nu vor mai fi - n.red.).

Am recunoscut ca, atat timp cat iei o decizie care duce la asemenea lucruri, la chestiuni care duc oamenii in strada sa manifesteze, chiar daca fondul problemei e corect, e clar ca decizia ta n-a fost corecta.

Pentru ca, in momentul in care se provoaca asemenea miscari de strada, chiar daca fondul problemei e corect, nu poti sa faci altceva decat sa retragi", a spus Grindeanu.

16:05 - Prim-ministrul Sorin Grindeanu a comentat, la randul sau, motiunea de cenzura, la iesirea din sala.

"Este a doua oara in 40 de zile cand Guvernul a fost reconfirmat. Am invitat, in discursul meu, la dialog, la transparenta, la tot ceea ce inseamna un mers normal in Romania. Unii dintre cei care au vorbit au inteles apelul meu, fie ca este vorba de Opozitie, fie ca este vorba de Putere.

Din punctul de vedere al Guvernului, lucrurile vor sta in acest mod - un mod transparent, un mod care va aduce dialogul in actul de justitie pe care il vom aduce la Guvern.

A reiesit ceva important, cred. A fost un numitor comun legat de dezbaterile pe legile Justitiei, pe modificarea Codurilor Penale - fie ca au fost argumente pro, fie ca au fost argumente contra".

15:44 - Si Catalin Predoiu face cateva precizari:

"Motiunea a avut un merit foarte mare, pentru ca a strans laolalta voturile Opozitiei si asta este un semnal pentru viitor ca, ori de cate ori Guvernul derapeaza, putem sa asamblam o opozitie puternica in Parlament.

Am asistat la un alt moment - scena unui spectacol de astazi, pe care au defilat toti care au probleme cu legea. Guvernul si-a recunoscut greseala, a retras ordonanta rusinii, dar nu vrea sa-si dea demisia. Vom continua sa facem o opozitie foarte puternica".

15:42 - Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, face declaratii la iesirea din sala:

"Chiar daca rezultatul votului a fost acesta, in sensul in care motiunea nu a trecut, cred ca vocea oamenilor trebuie ascultata. Si, din nefericire, schimbul de replici pe care l-am auzit demonstreaza ca atat dl Dragnea, cat si dl Tariceanu, chiar si dl presedinte (fostul presedinte Traian Basescu - n.red.) sunt rupti complet de la ceea ce asteapta oamenii de la clasa politica.

Oamenii asteapta un comportament onest si principial, care sa nu duca la unirea oamenilor in dosare de coruptie. Cred ca Parlamentul se poate recredibiliza, cred ca trebuie sa invatam ceva din protestele strazii.

Trebuie sa existe o responsbilitate pentru uriasa frauda de incredere. Problema s-a mutat in momentul de fata de la Guvern la Parlament, dar fondul Guvernului nu este rezolvat. Romanii din strada nu au garantia ca astfel de decizii nu se vor repeta, ca nu vor mai fi coalitii in detrimentul cetatenilor simpli", a spus Turcan.

15:34 - Dintre cei 432 de parlamentari prezenti, doar 202 au votat - 161 pentru caderea Guvernului, 8 impotriva si 33 de voturi au fost anulate. Pentru ca motiunea sa aiba succes era nevoie de minim 233 de voturi pentru. Astfel, motiunea a fost respinsa in aplauzele parlamentarilor Puterii.

Astfel, dintre cei 168 de parlamentari ai PNL, USR si PMP, 7 nu au votat pentru. 4 liberali au fost absenti.

15:30 - Antena 3 si Realitatea TV anunta ca motiunea a fost respinsa.

15:22 - Cu o singura exceptie, au votat toti senatorii liberali.

15:21 - S-a incheiat votul, s-a trecut la numarare. Au votat 66 dintre cei 69 de deputati PNL, a anuntat Eugen Nicolaescu.

15:10 - Se striga prezenta senatorilor, Traian Basescu este "sarit" si atentioneaza pe tema asta: "M-ati sarit, Basescu!"

Apoi, fostul presedinte a votat: "Era sa rastorn toata urna, cadea Guvernul!".

15:00 - Strigarea prezentei a ajuns la "Ponta", fostul premier fiind insa absent din sala la votul pe motiunea de cenzura.

14:33 - Dragnea a anuntat inceputul votului. Parlamentarii PSD si ALDE vor sta in banci si nu vor vota deloc la motiune. Astfel, nu exista nicio posibilitate ca motiunea sa treaca, avand in vedere ca pentru a trece motiune trebuie sa stranga 233 de voturi, iar PNL, USR si PMP au impreuna doar 168.

Se striga prezenta parlamentarilor, in paralel cu desfasurarea votului.

14:32 - Tariceanu a luat din nou cuvantul, pe tema protocolului denuntat de Basescu. Fostul presedinte a spus ca iese din sala.

Tariceanu: Sunt cel mai bine informat om din tara.

Basescu: Am ajuns la concluzia ca am fost cel mai bine informat om politic, dar n-am stiut decat 10 la suta. In conditiile astea, va dati seama cat stiu cei doi presedinti de Camera?

In sala a inceput circul intre Basescu si cei doi presedinti ai Camerei:

Tariceanu: Dle presedinte, fiecare cu gasca lui, dvs cu serviciile, noi cu cetatenii.

Basescu: Asa este, am vazut cat sunteti cu cetatenii, numai zilele astea, prin Piata Victoriei. Se vede cat sunteti cu cetatenii, ca toti v-ati pitit de frica cand v-au facut publice numerele de telefon.

Tariceanu: Pe mine ma suna si noaptea, n-aveti grija.

Basescu: Spuneti cinstit, cati va injura zilele astea?

Tariceanu: E greu sa depaseasca numarul celor care va injura pe dvs.

Dragnea: Domnilor presedinti, dupa sedinta va invit la mine in birou sa va continuati discutia.

Tariceanu: La un whiskey!

14:23 - Traian Basescu a ridicat mana sa ia cuvantul, cerand un drept la replica:

Tariceanu: Domnule presedinte, aici se ridica mana, nu e ca pe vapor! (cei doi rad - n.red.)

Basescu: Nu stiu cum era pe vapor, dar acolo n-am intalnit escroci.

- Acolo, categoria asta de oameni, daca apucau sa se urce pe vapor, sigur nu stiu daca erau si la intoarcere. Pe cand vad ca Parlamentul tine orice, pe tot mandatul.

- As vrea un drept la replica, pentru ca se extinde o poveste cu hotararile CSAT.

- Nu exista niciun protocol intre DNA, Parchete si SRI aprobat sau sugerat a se face de CSAT. Nu stiu de unde ati preluat aceasta minciuna.

- In CSAT a fost dl presedinte Tariceanu 4 ani de zile si il puteati intreba, a fost colegul dvs, Victor-Viorel Ponta, sa va dumiriti.

- Daca s-au facut protocoale, si eu as fi curios sa vad un asemenea protocol.

14:14 - Presedintele Comisiei Juridice, Serban Nicole, a luat cuvantul:

- Incep cu o veste buna pentru toti toti: CCR a respins sesizarile privind generarea unui conflict juridic de natura constitutionala. (aplauze in sala - n.red.)

- Este adevarat ca dl Iohannis se plangea de faptul ca Parlamentul ar fi fost victima.

- (catre Traian Basescu - n.red.) Va asigur, dle fost presedinte, ca multi dintre cei care sunt aici in sala au ajuns la aceeasi concluzie fara sa fie de cinci ori in Guvern, de doua ori primar si de doua ori presedinte. Ne miscam mai repede.

- O sa revin la chestia cu ayatollahul, ca si noi am avut aceeasi impresie, in perioada Guvernului Boc. (Traian Basescu rade in sala - n.red.)

- (...) Nu ma asteptam la mai rau decat Traian Basescu.

- Ma asteptam ca fostul presedinte sa intervina cand putea.

- Asta nu este democratie, nu este regim constitutional.

- Sa-i spuneti celui care a declansat motiunea de cenzura ca nu are cum sa fie OUG 13 primul act al Guvernului. Aceasta motiune este una pur politicianista si ea trebuie sa fie nevotata.

- As fi vrut sa ma asigur ca toti care au facut acest gest (iluminatul cu telefonul in Parlament - n.red.) sa foloseasca telefoanele personale, nu cele platite din banii Parlamentului.

14:13 - A luat cuvantul pentru scurt timp si liderul senatorilor PNL, Mario Oprea:

- Domnule fost presedinte, cred ca votati motiunea nu ca sa nu modificati Codurile, ci pentru ca nu ati reusit sa modificati Codurile.

14:08 - Si liderul minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a vorbit cateva minute, avand un discurs impaciuitor:

- Nu trebuie sa lucram la saiba, trebuie sa gandim ce lucram acolo, sa ne contrazicem intre noi pana gandim un lucru folositor. Legile pe care le dam, inainte de a fi multe sau mari, trebuie sa fie folositoare oamenilor din tara asta.

14:02 - Traian Basescu a incheiat discursul sau, razand cu Tariceanu si Dragnea, in aplauzele salii.

13:43 - Tariceanu a incheiat discursul sau, a luat cuvantul fostul presedinte Traian Basescu:

- Pentru cei care eventual nu ma cunosc, sunt un om care a fost ministru in cinci guverne, a castigat de doua ori Primaria Capitalei si v-a fost vreo 10 ani presedinte al tuturor.

- Am urmarit cu multa atentie dezbaterea de astazi. Voi face nota discordanta cu toti vorbitorii. Pentru ca, de la inaltimea experientei pe care am acumulat-o, nu voi permite demagogia.

- Voi citi de pe documente, voi cita foarte mult. Sper sa imi acordati mai mult decat cele 4 minute.

Dragnea: Vedeti acolo ca PSD mai are 17 minute si 59 de secunde.

Basescu: Deci mi le acordati pe toate?

Dragnea: Nu chiar pe toate!

Basescu: Va multumesc! (cei doi rad - n.red.)

- Cel mai sensibil lucru din OUG 13 este abuzul in serviciu. Eu insumi am avut polemici cu presa pe tema abuzului in serviciu. Am contestat multa vreme definitia abuzului in serviciu.

- Avem obligatia sa privim in decizia CCR. (citeste decizia - n.red.)

- Un procuror trebuie sa spuna celui pe care il acuza ce a incalcat si nu sa ii spuna ca a indeplinit defectuos atributiile de serviciu.

- Auzeam in dezbatere ca, daca ai furat 5 lei, trebuie sa mergi 7 ani la puscarie. Nu... Codul Penal si rostul legii nu este sa mergi la puscarie, ci recuperarea pagubei. De ce trebuie sa mergem pe ideea ca un om trebuie bagat in puscarie pentru ca a facut o eroare?

- Nu-i nevoie sa faci din actul administrativ o cauza de Cod Penal, daca omul n-a avut nici el, nici persoane interesate, nici familia lui, un bun material.

- Ati citit legea si stiti ce scrie in articolul 1? (rasete in sala - n.red.)

Dragnea: Va las sa cititi dvs.

Basescu: (...) E mult de citit, e greu sa faci politica, trebuie citit mult.

Basescu citeaza recomandarile Comisiei de la Venetia privind abuzul in serviciu.

- Dincolo de decizia CCR, trebuie sa ne aflam intr-o zona a definitiilor democatice.

- Aflam, din declaratiile dnei procuror sef al DNA - nu-i rostesc numele, sa nu ceara drept la replica -, ca DNA are in lucru 2.700 si ceva de dosare de abuz in serviciu.

- Stiti ce inseamna asta? Insumati abuzul de putere si de serviciu din toate statele UE si nu cred ca veti gasi 100 de dosare ajunse in instanta.

- Ingrijorarea mea este ca poate ajunge un instrument de punere sub control a oamenilor politici.

Dragnea: La mine nu e cazul, dle presedinte.

Basescu: N-ai! Trebuie sa fim atenti sa nu cream instrumente care sa favorizeze crearea abuzului.

- Vom vota impotriva Guvernului si vom sustine motiunea de cenzura, din incapacitatea Guvernului de a informa populatia de ce este necesara modificarea art 297.

- Al doilea motiv: Dl Grindeanu, trebuie sa va hotarati ce fel de Executiv sunteti. Sunteti un Executiv cu care stim ca am vorbit si este decizia lui sau sunteti un Executiv care are la partid un ayatollah care ii spune ce este bine si ce este rau.

- Va propun, noi, ca si Parlament, sa ne respectam autoritatea asupra Executivului, sa le respingem pe amandoua ordonantele (Pruna si Iordache - n.red.), si Parlamentul sa-si asume punerea in concordanta a tuturor deciziilor CCR.

- Dl ayatollah, va multumesc pentru timp!

Dragnea: Doar in Romania se poate intampla ca unul sa te injure pe timpul tau.

Basescu: Si doar in Romania se poate intampla ca un ayatollah sa fie ortodox.

Tariceanu: Eu i-am spus lui Dragnea sa nu va dea timp din timpul lor, pentru ca o sa ajungeti sa ii luati la intrebari pe timpul lor.

13:25 - Ia cuvantul Calin Popescu Tariceanu:

- Am sa-i rog pe liderii grupurilor parlamentare PSD sa folosesc cateva minute din timpul dvs.

- In ultimele zile, luni, in SUA sute de mii de cetateni au iesit in strada impotriva noului presedinte Donald Trump. Altii, in favoarea lui. Proteste similare au avut loc si in Marea Britanie, Germania sau Franta.

- Avem si noi protestele noastre, in Romania - un grup de manifestanti in Piata Victoriei si un altul in fata la Palatul Cotroceni.

- Vorbim de o noua realitate sociala in lume si nu doar in Romania.

- PSD si ALDE au facut un pas inapoi, pentru a nu risca stabilitatea Romaniei.

- Motiunea readuce o obsesie pe care am vazut-o la PNL, coruptia. Coruptia institutiilor de forta o vedeti? Clasa politica a inceput sa se reformeze, institutiile nu. Adjunctul SRI a demisionat in mijlocul unui urias scandal de coruptie.

- Procurorul-sef al DNA este si ea implicata in scandal si parte a binomului SRI - DNA.

- Romania primeste amenzi la CEDO. Oameni nevinovati indura in inchisoare. Va amintesc de cazul dnei Rarinca.

- Avem din ce in ce mai multe semnale ca sefii acestor institutii isi acorda privilegii si folosesc guverne si ministri pentru a obtine si mai multa putere.

- Iohannis este pregatit sa dezbine Romania si sa obtina din nou puterea si un nou guvern al lui.

- Ironia soartei este uneori cumplita. In 1947, la Sibiu, Primaria Sibiului i-a acordat titlul de cetatean de onoare lui Andrei Visinski - procurorul trimis de Stalin sa "stalinizeze" Romania. La 70 de ani distanta, PNL isi lauda calaul si este paralizat de frica.

- Ne-ati lasat un gust extrem de amar pentru cum ati reactionat la legile gratierii.

- Ludovic Orban a fost aruncat in cusca cu lei fara niciun fel de regret. Gabriel Berca a fost si el ca o masea stricata, din pacate pentru el.

- V-au decimat, pe rand, unul cate unul.

- Obiectivul a fost clar distrugerea unui partid istoric - distrugerea PNL si netezirea drumului pentru USR, un partid fara ideologie, fara lideri, fara program, pentru oameni pregatiti sa execute ce li se ordona.

- Ati renegat toate principiile si valorile liberale. Romanii vor lideri care sa le faca viata mai buna, dar nu vor politicieni care se fac pres.

- Motiunea sunt convins ca va fi respinsa. In Statele Unite, strada nu a decis, ci votul popular. Intr-o democratie, votul cetatenilor este sfant, iar miscarile de strada nu sunt folosite politic pentru a organiza revolte mascate.

- Nu vreau ca Romania sa mearga pe drumul populismului ieftin.

13:18 - A luat cuvantul si presedintele UDMR, Kelemen Hunor:

- Preocuparea noastra reala nu este soarta Guvernului Grindeanu, ci daca in Romania anului 2017 exista separarea puterilor in stat sau este doar o fictiune. In Romania este tot mai greu sa spui ca exista stat de drept. Nu doar in 31 ianuarie, ci de ani de zile nu mai putem vorbi de stat de drept.

- Daca legile din Parlament nu sunt aplicate, mai putem vorbi de stat de drept?

- Statul de drept nu exista, pentru ca separarea puterilor in stat nu exista de ani de zile si este o gluma proasta.

- Formal exista Parlament, dar totul este o forma fara fond. Legiferarea se face in alta parte, prin asumare, prin ordonanta de urgenta.

- Nu se poate vota cu constiinta impacata, nici impotriva motiunii, dar nici in favoarea ei.

- Trebuie sa ne hotaram: vrem sa facem pasul decisiv sau vrem sa lasam Romania un pas partial esuat?

- Avem o alegere importanta, trebuie sa facem cu totii aceasta alegere. Cum va arata tara aceasta maine depinde in mare masura de noi.

- Deputatii si senatorii UDRM se vor abtine la vot.

13:17 - A incheiat discursul Nicusor Dan. Liviu Dragnea i-a dat o scurta replica: "Nu mi-am permis sa va intrerup, pentru ca am constatat cu totii ca astazi stiti de ce sunteti suparat".

13:10 - A luat cuvantul presedintele USR, Nicusor Dan:

- Acest guvern a incalcat linia rosie. Au fost ani in care in Romania s-a praduit banul public si nimeni n-a raspuns pentru asta.

- Ce a facut Guvernul Grindeanu la ora 1 noaptea a fost sa aduca Romania in zona bunului plac.

- Stim cu totii ca nu dl Grindeanu a initiat aceasta ordonanta. Stim cu totii ca dl Dragnea a pus presiune. Dl Grindeanu avea toate mijloacele sa se opuna. Nu a facut-o, a fost las. A pus interesele sefului de partid in fata intereselor tarii.

- Un astfel de prim-ministru si-a pierdut increderea. Increderea nu este un simplu concept separat.

- De increderea in Guvernul Romaniei depinde si siguranta Romaniei.

- Vi-l inchipuiti pe dl prim-ministru Grindeanu discutand de la egal la egal cu dna cancelar Merkel, discutand despre securitatea Romaniei?

- De incredere au nevoie si bancile si fondurile. De incredere au nevoie si tinerii care se gandesc daca sa continue sau sa plece din Romania.

- Multi oameni si-au pus problema daca sa plece din Romania, fata de socul pe care Guvernul l-a produs saptamana trecuta.

- Tot timpul, strada a avut dreptate. Sutele de mii de oameni care au protestat si protesteaza au dreptate. Trebuie sa le fim recunoscatori ca au reusit ei sa indrepte uriasa iresponsabilitate.

- Stiu ca exista o puternica presiune asupra dvs pentru sustinerea acestui Guvern. Liviu Dragnea ar fi in stare sa arunce in aer Romania pentru a scapa de dosare penale.

- Prin decizia de azi, aveti de ales intre a fi de partea corecta a istoriei sau de a urma un biet om cu doua dosare penale. Decizia asta va fi judecata si de istorie, si de copiii dvs.

13:10 - Un moment inedit a fost cel in care membrii partidelor de Opozitie si-au aprins lanternele telefoanelor in sala de plen, asa cum au facut in Piata Victoriei duminica seara sutele de mii de protestatari.

12:59 - Raluca Turcan, presedintele interimar al PNL, a luat cuvantul:

- Ma tem ca problema este doar la dumneavoastra.

- Aceasta motiune de cenzura este o sanctiune politica, la adresa unui comportament de guvernare inacceptabil in Uniunea Europeana. "Noaptea, ca hotii", a devenit sloganul guvernarii Dragnea - Grindeanu - Tariceanu.

- Incearca sa instaleze o democratie reinterpretata, in cheie infractionala - in baza unui vot popular, orice este permis.

- V-ati inchis noaptea, in Palatul Victoria, si ati dat legi care sa va salveze, pe dvs si pe protejatii dvs.

- Partidele dvs nu au stiut, cetatenii nu au stiut. In mai putin de doua luni, ati reusit sa distrugeti imaginea Romaniei, legand-o in presa internationala exclusiv de fenomenul coruptiei politice.

- Trei oameni nu pot decide destinul unei tari. Asteptarile cetatenilor romani sunt altele - aceleasi cu asteptarile italienilor sau francezilor.

- Un grup format din domnii Dragnea, Tariceanu si Grindeanu a reusit sa distruga complet imaginea Romaniei, asa cum numai Ion Iliescu si minerii chemati in ajutor au reusit sa o faca.

- Ati comis-o grav, domnilor, adevarul este ca ati comis-o foarte grav. O tara intreaga v-a prins in flagrant. Ce ati facut in aceste zile arata dispretul fata de regulile de baza ale democratiei.

- Niciun rezultat electoral nu este o aprobare pentru un abuz. Niciun guvern nu poate sa ia decizii peste noapte.

- Niciun guvern nu a cutezat sa dea o ordonanta care sa ii stearga o acuzatie presedintelui principalului partid de guvernare. Ati inselat votul oamenilor si ati distrus speranta.

- Din punct de vedere democratic, singura solutie corecta, domnilor, este demisia de urgenta a dvs si a intregului Cabinet complice.

- Abrogarea ordonantei nu va sterge pacatele, nu va absolva de culpabilitate. Culpa politica morala ramane.

- Nu poti ajunge la prosperitate, daca legea este aplicata discriminatoriu.

- Dupa cum stiti cu totii, romanii ajung la succes si performanta cand beneficiaza de egalitate de tratament in fata legii.

- O lege pentru toti ofera sanse si stimuleaza performanta. Unde legea se respecta, romanii reusesc, si in tara, si in strainatate.

- Va invit astazi sa fiti alaturi de cetatenii cinstiti. Este chiar atat de greu ca, in Romania, cetatenii sa fie egali in fata legii?

- Ascultati vocea oamenilor, poate nu a noastra. Ascultati vocea oamenilor care v-au votat, pentru ca nu v-au votat sa dati o lege care il scapa de infractiune pe dl Dragnea.

- Acest guvern a facut un rau urias romanilor. Fiti de partea poporului, nu de partea dlui Tariceanu, dlui Grindeanu sau a complicilor lor.

- Sa se faca lumina si acest guvern sa demisioneze sau sa fie demis, Doamne ajuta!

12:59 - Liviu Dragnea a incheiat discursul.

12:52 - A luat cuvantul Liviu Dragnea:

- Cand s-a vorbit despre ordonanta rusinii, v-ati referit la ordonanta Pruna, adoptata in 24 de ore?

- Si PNL, si USR, alaturi de presedintele Iohannis, se pare ca nu sunt interesati decat de recastigarea rapida a unui biet capital politic, asumandu-si riscul sa dezbine Romania.

- Ati depus o motiune politicianista, ipocrita, inutila, care exprima dezamagirea ca ati pierdut alegerile.

Motiunea este o nota de subsol a discursului de ieri al presedintelui Klaus Iohannis.

- Ma intreb pentru ce au depus PNL si USR aceasta motiune? Pentru ca Guvernul Grindeanu sa nu mai mareasca salariile, pensiile? Acest Guvern a facut pentru romani intr-o luna cat n-a facut Guvernul Ciolos intr-un an.

- Ceea ce faceti creste riscurile la adresa Romaniei. Aveti grija ce va doriti. Cat credeti ca veti mai duce aceasta batalie?

- Lasati Guvernul sa guverneze.

- Programul a fost contestat de PNL. De ce? Pentru ca el prevede aceleasi conditii pentru companiile straine si pentru cele romanesti? Pentru ca vrem ca romanii sa aiba scoli si spitale moderne si un sistem de educatie performant?

- Guvernul a inteles mesajul oamenilor si a decis sa retraga ordonanta care a scos oamenii in strada.

- Asteptam de la unii colegi o invitatie de a se reface aceste legi impreuna. Sper ca sunteti constienti cu totii ca, daca Guvernul nu a adoptat aceste modificari, ele nu trebuie facute.

- Ele trebuie facute pentru a feri oamenii de o justitie nedreapta.

- Ceea ce trebuie sa facem este sa ne concentram pentru a da Romaniei o legislatie clara si dreapta. Va puteti ridica impotriva mea, impotriva PSD, impotriva Guvernului, dar nu va puteti ridica impotriva romanilor.

- Aceasta motiune nu ajuta deloc Romaniei.

- Vreti sa ridicati mizele scandalului atat de sus pana cand nu veti mai intelege nimic.

- Alegerile s-au incheiat, acum este momentul pentru a guverna si pentru a creste Romania.

- Vom guverna si Romania va creste, indiferent cate piedici ne veti pune.

12:51 - Se vocifereaza in continuare in Parlament, iar Tariceanu cere liniste: "Nu suntem pe stadionul municipal!".

12:49 - Predoiu este intrerupt de parlamentarii Puterii, care vocifereaza.

- Spre deosebire de ordonanta rusinii, Codurile Penale au fost elaborate aici, in Parlament. Ordonanta a fost atat de rusinoasa, ca ni s-a vazut Teleormanul. Poporul a fost atat de hotarat, incat nu se mai vad nici frunzele de la morcovi.

12:48 - Tariceanu cere ca interventia lui Predoiu "sa se calculeze" din timpul PNL. Predoiu ii raspunde lui Grindeanu.

12:47 - Calin Popescu Tariceanu ii acorda cuvantul lui Liviu Dragnea, insa acesta ii cedeaza lui Catalin Predoiu:

- Dl Dragnea, sunteti mai democrat decat un fost liberal.

12:46 - Sorin Grindeanu a incheiat discursul, in aplauzele parlamentarilor si ministrilor.

12:30 - Prim-ministrul Sorin Grindeanu a luat cuvantul:

- Ieri am aprobat bugetul pe 2017, va multumesc pentru efortul pe care l-ati depus in aceste zile. Stiu ca nu a fost usor, a fost un buget care aduce prosperitate romanilor.

- Avem toate parghiile necesare pentru a respecta programul de guvernare.

- Opozitia a depus o motiune de cenzura. E greu sa nu remarc ca aceasta motiune nu-si mai are obiectul.

- In primul rand, ma asteptam la o abordare profesionista din partea PNL, cand vine vorba despre lucruri serioase. Dar au gasit de cuviinta sa il trimita pe Catalin Predoiu sa sustina aceasta motiune.

- Nu a fost niciodata vorba despre o ordonanta pe gratiere. Cred ca cineva din interiorul PNL, cu mai multa credibilitate, putea sa sustina aceasta motiune.

- Aveam asteptari mult mai mari de la aceasta noua generatie de parlamentari, dar cred ca domnia lor si-au propus sa salveze Romania prin somn, altfel nu stiu cum poti sa dormi in Parlament cand se dezbate bugetul.

- Ati auzit ieri discursul presedintelui Romaniei. Dincolo de lozinci, cred ca a reiesit un lucru destul de clar: dorinta arzatoare a dlui presedinte Iohannis sa puna cat mai degraba in functie "Guvernul meu".

- Cred ca avem o datorie si trebuie sa ne asumam in continuare guvernarea acestei tari.

- Sper ca astazi sa transam lucrurile si sa ne intoarcem la treaba. Primarii si presedintii CJ vor sa vina la Bucuresti cu proiecte si sa-si respecte promisiunile pe care le-au facut romanilor.

- Am irosit deja prea mult timp si energie pe alte lucruri. Acum nici o luna, ati votat in Parlament acest guvern si mi-ati dat o mare responsabilitate.

- Ne asumam integral ceea ce scrie in programul de guvernare si ceea pentru ce am fost alesi.

- Avem un program de guvernare votat de majoritatea dintre romanii prezenti la urne, dar avem si datoria sa implementam ceea ce scrie in programul de guvernare.

Premierul prezinta o serie de masuri luate de Guvernul sau.

- Am acordat transport gratuit studentilor pe CFR si ma bucur sa vad ca aceasta masura functioneaza.

- Dincolo de programul de guvernare, nu putem sa ignoram evenimentele care au avut loc in Romania in ultimele zile. Cred ca romanii care au iesit in strada au tot dreptul sa-si strige nemultumirea, atunci cand simt asta. Imi exprim public aprecierea pentru modul impecabil in care jandarmii romani si-au facut datoria in ultimele zile.

- Oamenii s-au simtit in majoritatea timpului protejati si in siguranta. Am vazut in ultimele zile foarte multa creativitate - pe pancarte, in lozinci si pe Facebook.

- Am citit multe. Unele dintre mesaje au fost de sustinere, altele, evident, negative. Nu voi accepta ura revarsata asupra familiei si copiilor.

- Deja s-a ajuns prea departe, avem sotii, parinti sau copii care au ajuns sa-si arunce cuvinte grele in aceste zile. Nu pot accepta ca exista doua Romanii - acest lucru nu este normal.

- Nu ura, ci ratiunea si dialogul trebuie sa primeze. As vrea sa multumesc institutiilor media si liderilor de opinie care s-au exprimat pentru echilibru.

- In continuare, exista politicieni care au ramas prizonierii acelei gandiri.

- Ca premier, imi doresc sa particip in continuare la reconcilierea intre romani.

- O parte insemnata a acestei tari mi-a transmis democratic ca nu identifica binele general in acea ordonanta. Nu voi mai accepta nicio initiativa de acest gen in Guvern.

- E nevoie de dezbatere, de dialog, iar cel mai bun loc ca acest lucru sa se intample este aici, in Parlament.

- Guvernul va sustine in continuare lupta impotriva coruptiei si consolidarea statului de drept.

- Intarirea statului de drept nu este un scop in sine, decat daca este folosit pentru a crea institutii puternice.

- Respectarea legilor este unul dintre factorii fundamentali care aduc bunastare in tara.

- Romanii au nevoie de scoli, de spitale.

- Ma angajez ca Guvernul sa poarta un dialog cu romanii.

- Am invatat o lectie noua. Va rog, ca si atunci, sa aveti incredere in Guvernul pe care il conduc, ca si in colegii ministri, si sa respingeti aceasta motiune de cenzura. Va multumesc!

12:19 - De la tribuna Parlamentului, senatorul PNL Marcel Vela citeste motiunea de cenzura.

12:14 - Potrivit News.ro, si-au inregistrat prezenta 379 de senatori si deputati, din totalul de 464 de parlamentari.

12:03 - Incepe dezbaterea motiunii de cenzura, asa cum era programat.

12:01 - Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus ca parlamentarii social-democrati vor fi in sala la dezbaterea motiunii de cenzura.

Liderul PSD a dat declaratii presei cateva minute, dupa care s-a grabit sa intre in sala.

11:52 - S-a incheiat intalnirea liderilor PSD cu alesii veniti din teritoriu.

11:40 - Primarul Capitalei, Gabriela Firea, care este vicepresedinte PSD, a vorbit miercuri despre motiunea de cenzura.

"Aceasta motiune nu-si mai are obiectul, dar procedura parlamentara, odata inceputa, trebuie sa aiba o finalitate", a mentionat Firea, argumentand ca ordonanta a fost deja aborgata.

11:35 - Antena 3 relateaza ca are loc o intalnire cu usile inchise a liderilor PSD cu alesii locali, condusa de presedintele social-democrat Liviu Dragnea. Pe ordinea de zi au fost, pe langa motiunea de cenzura, si bugetul votat de Parlament marti, precum si chestiuni ale administratiei locale. La sedinta participa si ministrul Dezvoltarii, Sevil Shhaideh.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#vot motiune cenzura Guvern Grindeanu, #motiune Guvern Grindeanu justitie, #motiune cenzura Guvern Grindeanu ordonanta justitie , #Guvernul Sorin Grindeanu