Linistea care s-a lasat peste Romania (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 10 Mai 2013, ora 19:52
5911 citiri
Linistea care s-a lasat peste Romania (Opinii)

Traian Basescu a inteles ca singura lui sansa de a supravietui politic este sa devina "prietenul" lui Ponta, sa il sustina si sa faca "lobby" Guvernului pe unde apuca. Asa a transformat coabitarea in colaborare si acordul de pe foia A4, semnat in miezul noptii pe un colt de birou, in tratat cu puteri si efecte juridice.

A intuit corect. Batand palma cu "plagiatorul de profesie copilot", presedintele a reusit sa stopeze macar valul de antipatie pe care il provoca simpla sa pozitionare contra reprezentantului curentului popular.

A oprit hemoragia impopularitatii cu pretul inghitirii ultimului "porc" din ograda si compromiterea totala si definitiva a singurului lucru care il mai tinea sus in ochii celor care inca mai credeau si vedeau in reformatorul de la Cotroceni ultimul bastion de aparare a independentei Justitiei in fata cotropirii valului uselist.

Dupa "intelegerea" facuta cu Victor Ponta pe tema numirii procurorilor sefi la Parchete, visul ultimilor sustinatori ai lui Traian Basescu s-a topit in realitatea jocurilor marunte pentru supravietuire personala.

Avizul pozitiv dat de CSM propunerilor pentru sefia parchetelor facute de Victor Ponta - pe atunci ministru interimar al Justitiei - e dovada ultima de care ar mai fi avut nevoie cineva pentru a se convinge de trocul incheiat de primii oameni in stat pe marginea numilor din procuratura.

Vorba lui Daniel Morar la retragerea din infinitul interimar pe care il ocupa in fruntea Parchetului: "ma dau la o parte pentru a nu periclita intelegerea dintre presedinte si premier".

Iar drumul a fost eliberat. Joi, 9 mai, pana si CSM reusind trista performanta de a saruta locul in care in urma cu doar sase luni scuipase. Asa ar trebui sa fie numita actiunea prin care acelasi om (Tiberiu Nitu), declarat in prima faza indezirabil si necalificat, este gasit in aceleasi conditii - in urma unui examen in care s-a descurcat chiar si mai prost decat la primul interviu - un candidat excelent pentru functia la care participase prima oara.

Fratia de interese dintre Basescu si Ponta, dincolo de uciderea si ultimelor iluzii, a lasat insa o tacere adanca si cvasi totala in tara. Cine ar mai fi de vina si impotriva cui sa strigi, cand nu a mai ramas nimeni la orizont?

Cand cele doua clanuri politice hotarasc sa bata palma si sa puna batista pe tambal, cand pana si Uniunea Europeana spune ca "nu trebuie sa plangem dupa laptele varsat" - stiind bine ca asta inseamna inecarea ultimelor principii si valori europene, cand dezamagirea loveste in toate taberele, atunci intervine atrofierea si celui mai mic sentiment de revolta.

Cui sa te plangi si pentru ce, in fond, daca tranzactia are loc ziua in amiaza mare sub privirile impasibile ale tuturor trecatorilor? Indiferenta martorilor si "observatorilor" UE nu e nici macar complicitate, e poate doar deznadejde si lipsa de interes. E raspunsul lor fata de baietii obraznici din vara lui 2012 care s-au cumintit intre timp si au revenit supusi in canoanele lor impuse de criza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#CSM aviz procurori Ponta, #Ponta Basescu pace , #procurori sefi
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
numai voi,sunteti,de servici?Cei 4 evanghelisti,erau doar3 Luca si