Liberalismul și lungul șir lung de decizii oportuniste. Marea miză a clasei politice actuale: PNRR

Autor: Dan Ioan Popp - antreprenor
Miercuri, 10 Noiembrie 2021, ora 12:18
3357 citiri

Politica are numeroase situații în care se aplică teoria jocurilor (game theory). Campaniile electorale, dar și formarea coalițiilor/ guvernarea sunt ocazii în care strategii partidelor pot aplica (intuitiv sau profesionist) teoria jocurilor.

Vorbim despre România de azi.

Alegerile electorale sunt o țintă concentrată (3-6 luni) și au avut rezultatele din 2020 pe care le cunoaștem. Guvernarea este o țintă de durată (4 ani), care se încheie cu noile alegeri, și, eventual, o nouă guvernare.

Pe axa timpului se pot considera 5 perioade determinante pentru partide (oamenii lor...):

  1. -prepararea (primul an)
  2. -consumul (următoarele +6 luni)
  3. -construirea (+2 ani)
  4. -alegerile( +6 luni)
  5. -finalizarea (1-2 ani din noul ciclu electoral ).

Marea miză a partidelor este PNRR-ul (pregătit în 2021, începe din 2022 și se termină în 2025-'26).

Pentru etapa de pregătire (coerență și lobby la UE) folosirea oamenilor din USR-PLUS a adus la aprobarea PNRR-ului pentru România.

Etapa de consum (sau banchet pe bani publici, ca o răsplata contributorilor PNL) este cerută imperativ de primari și organizațiile locale, obișnuite de 30 de ani să se înfrupte din bani publici; această etapă aduce alături partidele vechi - PNL, PSD, UDMR, care au marea majoritatea primăriilor/ consiliilor județene din țară, în opoziție cu USR-PLUS, care este vehement împotriva corupției politice si birocratice și are doar vreo 40 de primării.

Etapa de construcție (implementare a PNRR-ului) necesită competențe și pragmatism, dar oferă și accesul la circa 2/3 din bugetul PNRR.

PNL se află într-o dilemă:

- de la PSD poate beneficia de experiența derulării proiectelor, dar trebuie să împartă banii cu aceștia, apărați fiind toți de un scut juridic promovat mereu de PSD;

- de la USR poate beneficia de șicane pe durata desfășurării proiectelor, fără să mai poată beneficia de banii publici.

Bref: o mare parte din PNL preferă să împartă cu PSD prima etapa a PNRR (2/3 din buget), dar fără consecințe penale, fiecăruia revenindu-i 1/3, decât să fie alături de... justițiarii de la USR-PLUS, care i-ar împiedica să se atingă de bani.

Probabil, ideal pentru PNL ar fi ca înainte cu 6 luni de următoarele alegeri să se rupă de PSD și să se alieze cu USR-PLUS cu care să câștige următoarea guvernare... și să beneficieze, curați ca lacrima, în 2025-'26, de restul de 1/3 din PNRR.

În fond, liberalismul este un șir lung de decizii oportuniste (centrate pe interesul egoist/ individualist): faci și desfaci alianțe conform propriilor interese, nu a celor comunitare sau naționale.

Interesul poartă fesul...

PS. Comportamentul și raționamentul liderilor si membrilor de partid nu este mereu rațional, aceștia având informații parțiale, inerțiale și prejudecați (vezi confuziile doctrinare și percepția că unde sunt bani publici mereu se poate fura, neglijând că fondurile europene sunt mai greu de fraudat, plus spaima de LCK).

Dan Ioan Popp - antreprenor in serie, de profesie inginer automatist. A fost cofondator al BVB ca presedinte Broser SA, presedinte ARAI si al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari, trainer IRECSON , profesor asociat ASE si a mai activat in domenii precum e-commerce (on-line shopping,on-line marketing, health & life-style consultancy),real estate development (CEO-Impact S.A, selling manager, trainer si coacher).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#liberalism, #PNL, #PSD, #usr plus, #PNRR , #stiri politice