Liberalii Nini si Tinel (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 17 Mai 2015, ora 08:46
8611 citiri
Liberalii Nini si Tinel (Opinii)

Adevarul este ca Romania e o tara unde nu te poti plictisi. Pentru ca nicio minte cat de cat asezata in niste tipare logice nu are cum sa anticipeze productiile spectaculoase ale mintilor din clasa politica.

Un recent motiv de perplexitate ne-a venit din zona liberala. De dreapta, adica. Adica aceea care ar trebui, nu-i asa?, sa incurajeze la maximum economia de piata, libera initiativa, mediul de afaceri, consumul. In spiritul acestei orientari de dreapta, desigur, liberalii Tinel Gheorghe si Nini Sapunaru vin cu initiativa inchiderii "hipermagazinelor" duminica.

Cei doi spun in expunerea de motive a proiectului ca "se va incuraja astfel productia agricola nationala pentru comerciantii din pietele agroalimentare, precum si pentru cei care detin magazine mici, acestia inregistrand o crestere a vanzarilor, fapt care va incuraja infiintarea de noi entitati (PFA etc.), dezvoltarea magazinelor de proximitate, noi locuri de munca si rezolvarea problemelor de somaj".

Eu nu i-as contrazice daca mi-ar prezenta si un studiu de impact serios care sa sustina aceste asteptari. Si cat timp nu il prezinta, nu pot decat sa ma uit la realitatea din jur, asa cum arata ea.

Romanii isi fac in general cumparaturile in weekend. Si nu ma refer doar la produsele alimentare, cele pentru care dl Gheorghe i-ar trimite pe romani la piata sau la magazinele mici de proximitate, ci si la restul marfurilor, de la haine la electrocasnice, cosmetice etc. Datele arata ca aproape jumatate din vanzari se fac in weekend pentru ca atunci au oamenii timp sa bantuie prin magazine.

Daca ii alungi, se vor duce sa-si mai ia un cartof sau o rosie din piata, dar pe ansamblu nu faci decat sa dai o maciuca in capul consumului si implicit incasarilor de la buget prin TVA si impozit pe profit. Si inca una grea de tot.

Apoi, tu, ca liberal, ca om de dreapta, cum poti concepe o interventie atat de brutala in libertatea agentului economic de a-si face programul de vanzare dupa cum considera ca ii e mai util si a consumatorului de a-si face programul de cumparaturi si de a-si alege locul de unde sa cumpere?

Vor domnii Gheorghe si Sapunaru, din Comisia de Agricultura, sa incurajeze producatorul local? Foarte bine! E nevoie. Sa puna mana sa lupte pentru crearea de centre de colectare unde micul producator sa-si duca merele, laptele, cartofii, salata sau dudele astfel incat din aceste centre marfa sa poata fi preluata cu camionul de marile retele comerciale, care nu se duc sa ia cu portbagajul de la fiecare mic produator. Si daca ar reusi, oamenii ar cumpara din magazine mere de Voinesti nu mere din Polonia, sa zicem.

Ideea nu e sa trimiti oamenii ca pe oi in piete, ci sa aduci pietele unde le este lor mai accesibil. Si de unde iau nu numai mancare. Cheia nu e restrictionarea, ci stimularea, asta nu inteleg liberalii Nini si Tinel.

O sa spuneti ca initiative de acest fel au mai cazut la vot, probabil ca se va intampla la fel, de ce sa ne obosim sa vorbim?

Ne obosim pentru ca avem inca o mostra a felului in care se face politica in Romania in timp ce vorbim cu toata gura de reforma. Pe de-o parte, avem in opinia mea o lipsa totala de competenta si profesionalism. Apar tot felul de initiative zaltate, lipsite de fundamentare, nediscutate cu specialistii din domeniu.

Va mai dau un exemplu, ca sa nu ziceti ca am ceva in mod special cu cei doi bravi liberali. Doamna Cristiana Anghel, invatatoare, profesie nu numai respectabila, ci de-a dreptul nobila, in loc sa fie preocupata de invatamant, se apuca sa initieze modificari ale Codului Penal. Ce stie dna Anghel despre dreptul penal? Ce a uitat fiecare dintre specialistii cu ani multi de experienta, de studiu, cu doctorate in drept, care au lucrat la codurile aflate acum in vigoare.

Apoi afilierea doctrinara, fundament al politicii profesioniste, este o poveste. Stanga, dreapta sunt mofturi. Dupa parerea mea prea putini politicieni au convingeri solide, in numele carora sa actioneze. Un liberal care aude de inchiderea magazinelor in weekend ia foc, in mod normal. Cand promovezi asa ceva inseamna ca habar nu ai de liberalism.

De aceea, la noi traseismul si este un fenomen atat de extins. Si nu doar traseismul intre partide, ci si cel de la stanga la dreapta si invers. Azi liberal, maine social democrat, ce conteaza? De aia am avut, de exemplu, si cea mai mare explozie a aparatului bugetar tocmai in timpul unei guvernari liberale, cea condusa de Calin Popescu Tariceanu.

Nimeni nu crede de fapt in nimic in mod real, solid. Si cand clasa politica este atat de dezideologizata, nu poti avea pretentia ca electoratul sa fie altfel si sa voteze dupa principii nu dupa efecte. Ideologia nu e teorie pura, este suma de principii care dau predictibilitate actului de guvernare. In mod normal, ea obliga atat dreapta cat si stanga la o anumita linie si o opreste de la anumite decizii.

Si cat timp aceste linii nu exista e haos politic. Adica cel pe care il traim de 25 de ani cu parlamentari ca Nini si Tinel.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Tinel Gheorghe Nini Sapunaru, #inchidere hipermarket weekend , #lege