Legea salarizarii a trecut de votul Senatului

Marti, 23 Mai 2017, ora 11:40
5844 citiri
Legea salarizarii a trecut de votul Senatului
Foto: site Guvern (Arhiva)

Legea salarizarii a fost votata marti de plenul Senatului, urmand sa ajunga la Camera Deputatilor, care este decizionala.

Au fost 85 de voturi pentru, 10 impotriva si 13 abtineri, relateaza Digi24.

Proiectul a fost amendat in Comisia de munca din Senat, astfel incat printre cei care vor primi salarii mai mari se numara primarii si viceprimarii de municipii, directorii administratiilor financiare sau angajatii ANAF. De asemenea, senatorii au decis ca nu vor mai fi inghetate pensiile speciale.

Vezi aici ce modificari i-au fost aduse in Senat Legii Salarizarii

Mai multe categorii de bugetari, printre care si cei din administratia publica, s-au aratat nemultumite de noua Lege a salarizarii, amenintand cu proteste.

Opozitia a cerut ca ministrul Finantelor sa vina in Parlament sa explice de unde vor fi luati banii pentru maririle salariale, dar PSD s-a opus prin vot.

Dezbateri aprinse luni in Senat. Concluzia? O lege perfecta a salarizarii bgetarilor mai mult ca sigur nu poate exista in Romania

Luni, in cadrul dezbaterilor generale, opozitia a criticat actul normativ, despre care a spus ca introduce o serie de inechitati intre salariatii bugetari, sustinand ca va duce chiar la o scadere a veniturilor acestora.

"Este Legea salarizarii arbitrare, nu putem vorbi despre o salarizare unitara (...) E arbitrara pentru ca nu am inteles de ce primarii si viceprimarii de orase au nevoie de un supliment fata de grila initiala, iar cei care au proiecte pe fonduri europene au nevoie de 25% in plus", a declarat senatoare USR Florina Presada.

"Initiatorii nu au oferit un impact bugetar (...) Nu vad de ce atata graba, in afara de faptul ca urmeaza o campanie electorala, pe 11 iunie sunt alegeri, si e nevoie de inca o lege trecuta doar pentru ochii electoratului", a spus si senatorul PNL Florin Citu.

"Sunt anumite prevederi care genereaza discriminari (...) Daca vrem sa dam o lege buna in materia salarizarii ar fi trebuit sa putem vota o lege bine negociata, transparenta, in care sindicatele, factorii responsabili, sa fi putut sa isi fi spus pe deplin punctul de vedere", a declarat la randul sau senatorul PMP Dorin Badulescu.

In replica, senatorii majoritatii au sustinut ca legea in forma in care a ajuns in Senat elimina inechitatile din sistemul public.

"Era nevoie de o lege a salarizarii, este evident pentru toata lumea. Legea 284/2010 a fost aplicata neunitar si a avut o serie intreaga de ambiguitati si disfunctionalitati (...) Aceasta este o lege-cadru, lege unitara prin prisma faptului ca trateaza unitar toate cele noua familii ocupationale. Pe de alta parte, constat ca se pleaca de la rationamentul drobului de sare. Dar daca se intampla ceva?

Daca mergem pe acest rationament o sa constatam ca nu vom avea, in continuare, o lege a salarizarii, ca vom avea haos in ceea ce priveste plata bugetarilor, ca nu vom stimula in niciun fel performanta, ca nu vom reusi sa punem la punct toate disfunctionalitatile", a declarat senatorul PSD Ion Rotaru, presedintele Comisiei de munca.

"Din pacate, o lege perfecta a salarizarii personalului din fonduri publice mai mult ca sigur nu poate exista nici in Romania, nici in state veste europene sau oriunde priviti in lume, pentru ca evident ca toate acele solicitari pe anumite domenii de activitate nu pot fi toate laolalta sustinute intr-un anumit context. Important este pentru noi, grupul parlamentar UDMR, ca anumite principii sa fie aplicate.

Si aceste principii, in proiectul de lege, unele dintre ele se regasesc, si speram ca se vor regasi in continuare si in aplicarea legii. Acel principiu al faptului ca niciun functionar public sau niciun functionar contractual sa nu aiba un salariu mai mare decat conducatorul institutiei. Este o situatie care s-a perpetuat de-a lungul anilor si care trebuie sa ia sfarsit cu aprobarea acestui proiect de lege", a spus, la randul sau, senatorul UDMR Cseke Attila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#legea salarizarii votata Senat , #legea salarizarii