Legea referendumului: Reexaminarea, respinsa si in Camera. Pragul ramane la 30%

Duminica, 01 August 2021, ora 11:27513 citiri
Legea referendumului: Reexaminarea, respinsa si in Camera. Pragul ramane la 30%

Camera Deputatilor a adoptat, marti, pe articole, Legea referendumului care reduce pragul de prezenta la 30%, respingand solicitarea de reexaminare a sefului statului, care cerea mentinerea acestuia la 50%.

In timpul dezbaterilor, Gheorghe Tinel (PDL) a criticat proiectul, aratand ca parlamentarii sunt vinovati de absenteismul la urne, iar coborarea pragului la 30% este inacceptabila.

"Suntem vinovati pentru absenteismului electoratului la scrutin. Cum mascam aceasta vinovatie? Scazand pragul electoral! Sa ne fie rusine!", a spus deputatul PDL.

In replica, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a spus ironic ca este emotionat de discursul lui Gheorghe Tinel.

Zgonea: Imi curg lacrimile, am vazut ca e la moda

"Eu sunt emotionat, imi curg lacrimile, am vazut ca e la moda", a spus Zgonea.

Reprezentantul PSD Ioan Adam a criticat faptul ca o serie de proiecte sunt trimise de presedinte la reexaminare, "din dorinta de a amana procesul de legiferare".

"Se impune ca in viitor sa manifestam reactie", a spus deputatul PSD.

Marton Arpad (UDMR) a criticat coborarea pragului la 30%, aratand ca in unele situatii acest lucru nu ar fi normal, dar a precizat ca DUMR accepta decizia Curtii Constitutionale.

Deputatii au stabilit, adoptand un nou articol, ca proiectul de lege intra in vigoare la un an de la publicarea in Monitorul Oficial.

Votul final asupra proiectului va fi dat la ora 12.30, Camera Deputatilor fiind forul decizional.

Senatul a respins, in 3 septembrie, cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a legii privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Presedintele a cerut in 11 iulie Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu participare de cel putin 30% si cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel putin 25%, pe motiv ca in aceasta forma nu se asigura o reprezentativitate suficienta.

In 29 mai, Camera Deputatilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "impotriva" si 2 abtineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenta la referendum la 30%.

Initiativa legislativa, semnata de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea si Bogdan Ciuca, modifica Legea referendumului in sensul reducerii pragului de prezenta la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar si introducerea conditiei unui vot de 25% din alegatori pentru validarea rezultatelor.

Opozitia a atacat la Curtea Constitutionala legea, iar Curtea a decis ca actul normativ este constitutional in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii.