Legea Ponta-Antonescu inmulteste parlamentarii, desi USL promisese ca ii injumatateste

Luni, 21 Mai 2012, ora 22:46
4170 citiri
Legea Ponta-Antonescu inmulteste parlamentarii, desi USL promisese ca ii injumatateste
Foto: impactingorj.com

Vicepresedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD), a declarat luni ca prin amendamentul prin care minoritatile care depasesc 7% primesc automat un mandat se va mari numarul parlamentarilor cu maximum 10.

Si asta in ciuda faptului ca, inainte de a prelua Puterea, liderii USL sustineau reducerea numarului de parlamentari la maximum 300.

"In extremis vorbind, exista 7, 8, 10 mandate care ar parea in plus fata de cele care sunt actualmente. Cel mult 10 credem noi. Este normal din punctul nostru de vedere ca si romanii in judetele respective, dar si maghiarii in celelalte sa aiba permanent un deputat", a explicat luni Florin Iordache.

"Deci in judetele cu preponderent populatie maghiara Harghita si Covasna automat daca romanii nu castiga un colegiu, pe langa cele 4 colegii care exista in acest moment romanii vor avea reprezentat un deputat roman. In Brasov sau in Cluj daca maghiarii nu castiga un colegiu in aceste judete maghiarii vor primi automat sau ce populatie vreti dumneavoastra maghiarii vor primi automat un deputat. Adica ni se pare normal si credem ca este oportun si in Brasov, Cluj sau ce vreti dumneavoastra Salaj populatia etnica maghiara sa aiba in judetul respectiv automat un deputat maghiar", a explicat deputatul PSD.

Florin Iordache a spus ca acest amendament reprezinta o masura de siguranta. El a mai spus ca daca comunitatea rroma depaseste 7% si nu au un reprezentant vor avea.

"Daca exista peste 7% si nu au un reprezentant vor avea. Ne uitam in statistica. Domnul Paun ramane in cele 18 mandate. Eu nu cred ca au peste 7%. Din datele statistice care le avem noi comunitatea rroma nu depaseste in niciunul din judete peste 7%", a conchis Florin Iordache.

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a adoptat luni legea uninominalului propusa de USL, cu 14 de voturi pentru si 5 impotriva, fiind eliminat pragul electoral, dar introduse prevederi pentru comunitatile de minoritati.

Variantei USL i s-au adus modificarea de a se scoate pragul electoral, decizie luata cu 11 voturi pentru si 7 impotriva. De asemenea, s-a aprobat cu 15 voturi pentru si 3 impotriva amendamentul prin care, in comunitatile in care o minoritate depaseste 7% la ultimul recensamant, candidatul cel mai bine plasat al ei, daca nu castiga mandatul, primeste automat loc in Parlament.

Amendamentul initiat de PDL privind reducerea numarului de parlamentari a fost respins cu 6 voturi pentru si 11 impotriva.

Raportul nu a fost sustinut de reprezentantii UDMR.

Legea urmeaza sa fie supusa la vot final marti in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#vot uninominal Ponta Antonescu, #lege vot uninominal, #majorare numar parlamentari, #mandate minoritati , #uninominal