Legea pentru caini si pisici - bun simt si zero sanctiuni

Joi, 11 Octombrie 2012, ora 07:49
19284 citiri
Legea pentru caini si pisici - bun simt si zero sanctiuni
Foto: Ziare.com

O noua initiativa legislativa a fost depusa la Parlament, care prevede numarul maxim admis de caini sau pisici pe cap de locuitor rezident la bloc.

Proiectul stipuleaza ca intr-un apartament nu pot convietui mai mult de doi caini si doua pisici. Am incercat sa aflam de la initiatorul legii, deputatul PSD (ex-PDL) Andrei Sava, ce urmareste prin propunerea sa legislativa si daca aceasta se aplica doar la caini si pisici sau si la alte vietuitoare dragi omului.

Cel mai important aspect: ce se intampla daca nu respecti legea? Nimic, pentru ca deputatul se bazeaza pe ... bunul simt.

"Deocamdata, incerc sa statuez o regula. Nu stiu daca vor fi sanctiuni. Deocamdata, este aceasta initiativa, incearca sa acopere o portiune total nereglementata. (...) Ea vrea sa aduca o regula in privinta acestui numar de animale, o regula care are la baza respectul fata de celalalt", a declarat Andrei Sava, pentru Ziare.com.

Acesta ne-a mai spus ca legea sa nu stabileste cati caini sau cate pisici poate sa aiba fiecare proprietar de animale, ci traseaza doar niste limite. In plus, sunt avute in vedere doar "animalele de talie mare si mijlocie", adica pisicile si cainii, si nu alte animale de companie, precum porcusorii de Guineea, iepurii sau hamsterii.

"Asta inseamna ca un locuitor ar putea sa aiba patru animale maxim in apartamentul dansului, facand exceptie papagalul, hamsterul samd. (...) Completa reglementare ar fi sa ne uitam si la mecanismul de aplicare, si la sanctiuni. Sa ne uitam cati papagali... Mi se pare ca mergem prea departe si ca ar deveni totul o exagerare", ne-a explicat deputatul de ce legea sa discrimineaza doar cainile si pisicile.

De unde a aparut initiativa legislativa

Andrei Sava sustine ca ideea legii i-a venit in urma sesizarilor de la locuitori din blocurile din Ploiesti, care au sesizat o problema valabila la nivel national.

"Problemele sesizate erau referitoare la cetateni care aveau in apartamente 10-15-20 de animale de companie care faceau o mizerie infernala si un zgomot pe masura. N-am avut nicio sesizare privind la hamsteri si papagali sau canari. Am avut sesizari punctuale pe caini si pisici. Daca cineva considera ca ar trebui extinsa si asupra papagalilor, sa faca o initiativa legislativa un coleg de-al meu si pentru papagali.

(...) Cred ca totul are o limita, dar in momentul in care vedem ca o persoana tine 20 de pisici intr-un apartament sau intr-o garsoniera, se pune intrebarea unde se opreste iubirea si unde incep alte lucruri", ne-a declarat Sava.

Este vorba de respect

"In momentul de fata, incercam sa setam o regula. Mai departe, nu am detaliat nici modalitatea de verificare, dar e bine ca oamenii sa stie ca atat e voie. Asta am incercat sa fac prin aceasta initiativa. E efectiv vorba de respectul pentru celalalt, atat. Aceasta initiativa are la baza acest lucru - respectul pentru vecinul tau, pentru cel de langa tine", a adaugat deputatul.

Andrei Sava a subliniat ca, daca va trece de Parlament, regula cuprinsa de proiectul sau de lege se va si respecta, fara sa fie nevoie de verificari sau eventuale sanctionari.

"Nu am detaliat in lege mecanismul de punere in aplicare sau pe cel de sanctionare, eu sper sa nu fie nevoie de sanctiuni, iar oamenii vor intelege. Daca oamenii nu sunt intelegatori, probabil ca va fi nevoie de completarea initiativei legislative cu detalierea sanctiunilor si a mencanisemelor de control. Daca vrem sa facem o lege de precizie maxima, se poate face.

Deocamdata, regula care a functionat in acest domeniu este regula bunului simt. In 99 la suta din cazuri, ea functioneaza. In 1 la suta, regula bunului simt sau a respectului fata de celalalt nu a functionat fiindca oamenii au spus 'nimic nu ma obliga sa am un anumit numar'. Si atunci am creat legea. Legea spune in momentul de fata ca ai voie la atata.

Incercam sa cream o regula care sa tina cont si de celalalt, nu numai de ce ne dorim fiecare in apartamentul nostru. Fiindca daca ne dorim sa dam muzica la maxim la 12 noaptea, avem o lege care ne spune ca nu putem face chestia asta. Daca vrem sa avem 10 caini care latra in mijlocul noptii, nu avem o lege care sa ne spuna ca n-avem voie. Este situatie de similitudine.

Nu e vorba de nicio restrangere a libertatii, este vorba despre acei cativa care inteleg in mod repetat sa incalce dreptul la liniste, la o viata sanatoasa, la o buna convietuire in imobile. (...) E ca la linistea publica. Eu sper sa nu fie nevoie de sanctiuni pentru chestia asta", a sustinut deputatul.

Ce se intampla cu puii de caini si de pisici, nascuti "in captivitate"

Social-democratul a explicat si ce este de facut cu puii de caini sau pisici care se nasc in apartamentele posesorilor de animale si care sporesc cu mult numarul maxim "legal" al acestora.

"Asta depinde de la proprietar la proprietar, poate sa faca cadou unui cunoscut un animal, exista nenumarate modalitati. Ideea e (...) sa aducem nivelul igienei intr-o limita normala, cred ca asta e mai important. Dansii au gasit solutia de a avea 20 de pisici intr-o garsoniera. Cum au gasit solutia, sunt sigur ca vor gasi si solutia sa nu mai aiba 20 de pisici. Sau cum au gasit solutia sa aiba 10 caini intr-un apartament si sa deranjeze tot blocul, cred ca este simplu sa revina la limitele de civilizatie si sa nu-i chinuie pe toti oamenii din acel bloc, pentru ca o persoana are chef sa faca chestia asta.

Problema e daca ei tin acesti pui. Au voie sa ii tina cat timp sunt pui mici - exista o obisnuinta, dupa ce pisica sau cainele intarca puii, pana cand omul gaseste pe cineva cui sa-i dea sau sa-i vanda sau ce face el de fiecare data. Problema este cu acei oameni care, daca pisica fata noua pui, noua pui tin. Si din noua pui se fac noua pisici la loc si dintr-o pisica ne-am facut cu zece pisici", a mai spus Andrei Sava.

Nu mai mult de doua pisici si doi caini intr-un apartament - proiect de lege

Proiectul de lege propus de deputatul PSD a fost depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, urmand sa fie discutat in comisiile de specialitate, dezbatut de plenul Camerei, decizia finala apartinand Senatului.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Andrei Sava lege caini pisici, #proiect lege animale companie, #Andrei Sava proiect lege animale, #proiect lege PSD animale companie , #lege