Legea care decide viitorul PSD

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 08 Iunie 2017, ora 12:47
5412 citiri
Legea care decide viitorul PSD

Legea salarizarii unitare este o lege atat de importanta pentru Romania incat PSD isi va juca viitorul politic in functie de cum, cat si cand va fi reusi sa puna in aplicare din ceea ce ieri a primit votul final in Parlament.

Legea este o sabie cu doua taisuri pentru social democrati, putand fi folosita atat ca arma electorala de catre PSD pentru a-si asigura perpetuarea la putere, dar care se poate intoarce impotriva partidului, daca va scapa de sub control si va avea soarta salarizarii unice adoptata in 2010.

Spre deosebire de Legea salarizarii unice din urma cu 7 ani, votata atunci de toate partidele in Parlament, dar neaplicata vreodata de niciun guvern din cauza lipsei banilor, actuala lege are deja un cu totul alt destin.

Mici bucatele din ea au intrat deja in vigoare, multe puncte sunt prevazute a fi aplicate in anii urmatori, iar cea mai mare parte a ei este planificata dupa incheierea mandatului actualei majoritati de la guvernare.

In acest calendar desfasurat pe nu mai putin de cinci ani de acum incolo se afla si capcana aruncata ca un carlig de catre PSD. Se va putea folosi de ea si in campania prezidentiala din 2019, si la alegerile locale si parlamentare din 2020, pe principiul ca "doar noi suntem cei care am demonstrat ca putem sa va oferim un salariu mai mare, ceilalti doar va iau sau nu vor sa va dea".

Pe de alta parte, daca PSD nu va fi deranjat de la guvernare pana in 2019-2020, asa cum exista mari sanse sa se intample din cauza lipsei oricarei opozitii serioase, dar pana atunci nu va reusi sa se tina de calendarul majorarilor prevazute in lege - fie din cauza conflictelor interne, fie din imposibilitatea sustinerii economice, atunci partidul condus azi de Liviu Dragnea isi va fi semnat singur condamnarea politica.

Legea salarizarii unitare nu este importanta doar pentru ca aduce unele majorari semnificative unor categorii bugetare pana acum aflate in coada salarizarii, cum ar fi medicii, profesorii sau functionarii publici, dar mai ales pentru ca in teorie ar trebui sa faca si un act de justitie sociala si sa implementeze o ordine justa intre profesiile si activitatile bugetare.

Prin calendarul de aplicare esalonat intr-un cincinal, actuala lege nu reuseste sa implineasca niciuna din cele doua tinte majore.

Intr-un fel, pana in 2022, cand si daca va intra in vigoare legea in intregime, e impropriu si indecent sa vorbim despre o Lege a salarizarii unice.

Cel mult, putem spune ca PSD a facut un calendar al cresterilor pe care unele categorii bugetare le vor primi, etapizat, unele mai mult, altele mai putin, daca le vor primi, in urmatorii cinci ani.

Revenind in prezent, legea asa cum a iesit contine in sine mugurii unei revolte si a unor nemultumiri generalizate in randul bugetarilor - cresterile au fost amanate pentru 2018, au fost plafonate pentru toti la doar 25%, desi primarii, parlamentarii si ceilalti demnitari vor incasa inca de la 1 iulie 2017 salarii deja unitare - care nemultumiri ar putea fi pretextul perfect pentru unele reglari de conturi interne in PSD, cum ar fi o remaniere guvernamentala majora sau chiar schimbarea Executivului Grindeanu.

La cum se inmultesc vocile din PSD, pe surse sau deschis, care cer schimbarea Guvernului Grindeanu sau macar o remaniere, nu ar fi exclus sa asistam la o vara mai incinsa decat ne-am fi asteptat, cu o coalitie PSD-ALDE care sa-si dea jos propriul guvern pe care sa-l scoata vinovat de toate neimplinirile si esecurile de care actuala majoritate este acuzata.

In ciuda tuturor vocilor care anunta o astfel de schimbare ca iminenta, logica si bunul simt politic spun ca tocmai calendarul Legii salarizarii unitare ar cere ca remanierea sau demiterea Guvernului Grindeanu sa fie amanata, cel putin pana in primavara-vara anului viitor, cand sunt prevazute primele cresteri importante de salarii ale bugetarilor.

Atunci vor exista cel putin motive usor de explicat si inteles pentru care ar fi necesara sacrificarea stabilitatii politice si economice. Din pacate, PSD a aratat dupa alegerile din 2016 ca tine prea putin cont de logica si bun simt.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#legea salarizarii calendar mariri, #PSD demitere Grindeanu legea salarizarii, #salarii medici profesori Legea salarizarii , #legea salarizarii