Lege promulgata: Persoanele condamnate pentru coruptie pot infiinta companii

Joi, 01 August 2019, ora 21:42
5568 citiri
Lege promulgata: Persoanele condamnate pentru coruptie pot infiinta companii
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea de modificarea a Legii societatilor 31/1990, prin care persoanele condamnate definitiv pentru fapte de coruptie nu au interdictia de a avea calitatea de fondator al unei societati comerciale, decat prin pedeapsa complementara condamnarii.

"Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori carora li s-a interzis prin hotarare judecatoreasca definitiva dreptul de a exercita calitatea de fondator ca pedeapsa complementara a condamnarii pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii terorismului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pentru infractiunile prevazute de prezenta lege", prevede modificarea adusa articolului 6 din Legea societatilor nr.31/1990, promulgata, joi, de presedintele Klaus Iohannis.

Initial, articolul 6 (2) prevedea: "Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, pentru infractiunile prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru infractiunile prevazute de art. 143 - 145 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei sau pentru cele prevazute de prezenta lege, cu modificarile si completarile ulterioare".

Pe 3 iulie, Curtea Constitutionala a respins sesizarea de neconstitutionalitate formulata in luna mai de catre Klaus Iohannis privind aceasta lege.

Pe 7 mai, presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea alin. (2) al art. 6 din Legea societatilor nr. 31/1990.

Presedintia reclama ca proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputatilor cu incalcarea competentei primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbatut textul si solutia adoptata de Camera Deputatilor.

Administratia Prezidentiala nota ca, in viziunea initiatorilor legii, faptele de coruptie "au un subiect calificat si privesc exercitarea unor atributii in domeniul public", iar "savarsirea unei infractiuni care priveste exercitarea unor atributii intr-o functie sau demnitate publica nu influenteaza activitatea unei societati din mediul privat".

Forma legii supusa votului de catre Senat a fost cea a initiatorului legii, iar in urma votului exprimat in sedinta din data de 2 mai 2018 Senatul a respins propunerea legislativa.

Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, a adoptat Legea pentru modificarea alin. (2) al art. 6 din Legea societatilor nr. 31/1990 avand articolul promulgat de presedinte.

"Din compararea celor doua forme (cea a initiatorului, respinsa de Senat si cea adoptata de Camera Deputatilor), se poate observa ca in forma adoptata de Camera decizionala este schimbat in mod fundamental continutul legii criticate. Potrivit acesteia din urma, nu poate avea calitatea de fondator al unei societati, persoana careia i s-a interzis expres acest drept prin hotarare judecatoreasca definitiva, ca pedeapsa complementara a condamnarii pentru infractiunile prevazute in cuprinsul normei", mai arata sesizarea transmisa Curtii Constitutionale.

Presedintele nota ca in lipsa corelarii legislative cu Codul penal, instanta de judecata nu poate stabili pedeapsa complementara care vizeaza calitatea de fondator al unei societati.

Potrivit Administratiei de la Cotroceni, sanctiunea nu este prevazuta de Codul penal.

Presedintia arata ca o astfel de reglementare lasa fara obiect interdictia legii sesizate, fiind o norma care nu va putea fi aplicata niciodata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#lege condamnati coruptie fondat firme , #lege